Rietveldgebouw wordt rijksmonument

Zwolle – Zwolle krijgt er een rijksmonument bij: het kantoorgebouw aan de Willemsvaart 12 dat ontworpen is door Gerrit Rietveld. Het rijk vindt het gebouw waardevol en kenmerkend voor de periode 1959-1965. De architectuur van het pand wordt beoordeeld als van nationaal topniveau. Het college van burgemeester en wethouders adviseert de minister, op haar verzoek om advies, positief over de aanwijzing van Willemsvaart 21 tot rijksmonument. 

 

monumentrietveldfoto.jpg 

 

Gerrit Rietveld ontwierp het kantoorgebouw voor de firma Schrale’s Beton. Het kantoorgebouw, gerealiseerd in 1958/1959, is een van de weinige kantoorgebouwen in het oeuvre van Rietveld. De motivering voor de aanwijzing tot rijksmonument is uitgebreid. Het kantoorgebouw is een uitdrukking van de naoorlogse economische ontwikkeling en een goed voorbeeld van een modern kantoorgebouw uit de wederopbouwperiode. Het kantoorgebouw illustreert de ontwikkeling in de fabricage en toepassing van geprefabriceerde betonelementen. Het is een voorbeeld van naoorlogs functionalisme, ontworpen vanuit de inzet tot minimaal materiaalgebruik. Het (wederopbouw)mottto licht, lucht en ruimte is dankzij de glaspuien uitdrukkelijk van toepassing. De interieurindeling is flexibel door verplaatsbare binnenwanden. Het pand is grotendeels in originele staat behouden gebleven. De monumentencommissie heeft positief geadviseerd. De belanghebbende is gehoord en heeft geen bezwaren tegen een rijksmonumentale status.

 

Het gebouw is al een gemeentelijk monument. Burgemeester en wethouders geeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) nu aan de aanwijzing tot rijksmonument te ondersteunen. De RCE vervolgt daarna de aanwijzingsprocedure. Als het pand over enige tijd de formele status rijksmonument heeft, vervalt de aanduiding gemeentelijk monument.

Artikel delen:
Reacties 13
  1. Ach, Rietveld mag natuurlijk ook zijn slechte dagen hebben gehad. Rietveld of niet, ik vind het een schrale entree van de stad.

  2. Tsja, is iets waardevol en kenmerkend omdat de naam Rietveld eraan hangt? Of omdat het gebouw ook echt waardevol en kenmerkend is? Ik ga in deze wel mee in de mening van Mul…

  3. Ik ben ht met Bolke eens, de omgeving waar het pand staat doet geen recht aan het pand, die ik wel mooi vind. Wandaar dat ik vroeg welk bedrijf nu in dat pand zit.

  4. Wellicht kan de omgeving nog wel een hoop doen inderdaad. Die hele strook is een wazig allegaartje. Flat, houten huisje, vervallen bedrijfspand, rare winkels, peugeotdealer….dan nog een failliet ecodrome en dan dit gebouwtje met rommeltuin. Dus als het gebouw dan waarde heeft, laat die waarde dan tenminste tot zijn recht komen.

  5. Ik dacht dat die er al niet meer zat, maar weet ik niet zeker. Ik vind namelijk met name het terrein er achter erg troosteloos. Het gebouw zelf, wanneer je er langs komt vind ik namelijk best wel mooi, maar goed onderhouden daar heb ik mijn twijfels over. Maar ben geen bouwkundige, dus misschien zie ik het wel helemaal fout.

  6. Mooie strakke bouwstijl kan tijdloos mee gaan in de jaren .Het ontwerp verveeld nooit .Mooi punt om een restaurantje van te maken .

Reageer