Syrië wake in Zwolle

Zwolle – Al drie jaar lang heeft de Syrische bevolking te lijden van aanhoudend geweld en grove mensenrechtenschendingen. Daarom organiseert Amnesty International Zwolle op donderdag 13 maart een korte wake voor de Syrische bevolking in samenwerking met het Podium van Kerken en het Vredesplatform. Genoemde organisaties nodigen iedereen uit een licht te ontsteken voor het volk van Syrië.

 

De wake voor Syrië begint bij zonsondergang om 18.45 bij de groene engel op de Grote Markt met enkele korte woorden en  muziek. Om 19.00 lopen de deelnemers met fakkels naar het plein voor de Peperbus, waar om 19.15 met fakkels en kaarslicht de letters WITH SYRIA gevormd worden. Foto’s hiervan worden via Amnesty International Londen verspreid en geprojecteerd in het grootste kamp van Syrische vluchtelingen in Jordanië, op belangrijke gebouwen in grote wereldsteden, en in Nederland op het Rijksmuseum. Op deze manier worden gedachten en medeleven vanuit de hele wereld verspreid en wordt de Syrische burgers een hart onder de riem gestoken.

 

Syrië

 

In Syrië vindt de ergste humanitaire crisis van de 21e eeuw plaats. Elke dag moeten kinderen, vrouwen en mannen gruwelijkheden doorstaan. Bijna de helft van de bevolking vluchtte voor het aanhoudende geweld. Meer dan 100.000 mensen zijn gedood. Grove mensenrechtenschendingen, waaronder oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, vinden al drie jaar ongestraft plaats. 

 

Regeringstroepen beschieten en bombarderen woonwijken, waardoor al vele tienduizenden burgers de dood vonden. Leger en regeringsmilities hebben duizenden mensen die de oppositie steunen, of daarvan verdacht worden, gemarteld, laten ‘verdwijnen’ en buitengerechtelijk geëxecuteerd. Bovendien sterven op dit moment Syrische burgers van de honger omdat regeringstroepen in verschillende delen van het land dorpen en wijken die in handen zijn van de oppositie volledig afsluiten van de buitenwereld. 

Ook gewapende oppositiegroeperingen maken zich schuldig aan ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder oorlogsmisdrijven.

 

De actie: solidariteitsboodschap aan Syrische burgers

Op 15 maart 2014 is het drie jaar geleden dat de crisis in Syrië begon. In deze drie jaar is het wereldleiders niet gelukt een einde te maken aan het verschrikkelijke lijden van de Syriërs. Ter gelegenheid van dit moment is door Amnesty International in samenwerking met 52 organisaties in andere landen een wereldwijde actie opgezet. Met deze actie willen zij hun bezorgdheid en solidariteit laten zien met de Syrische bevolking en de wereldleiders oproepen er alles aan te doen om de Syrische burgers niet nog een jaar te laten lijden. 

 

Ook vanuit Zwolle willen we dit signaal afgeven.

Artikel delen:

Reageer