Rana Berends gespecialiseerd in portretminiatuur

Zwolle – Van alle deelnemers aan State of the Arts Zwolle 2014 exposeert Rana Berends beslist de meeste schilderijen. Maar liefst 42 om precies te zijn. Dit is mogelijk omdat het werk uitzonderlijk klein is. Op zondag 16 maart om 14.30 uur geeft Rana bij de tentoonstelling een toelichting op haar werk.

rana-berends.jpg 

Ze zal vertellen over de manier waarop zij een portretminiatuur maakt. Ook gaat ze meer vertellen over haar meest recente project dat hier te zien is: The Lover’s Eye. Bij deze toelichting krijgen de deelnemers veel extra beeldmateriaal te zien. Rana neemt uit haar archief werktekeningen mee en ook een aantal miniaturen die tijdens de toelichting van hand tot hand mogen gaan. Rana Berends: "Wat het bijzondere is van een portretminiatuur is dat je het door het kleine formaat in de palm van je hand kunt houden. Dat geeft een heel intieme ervaring. Dat gaat een beetje verloren door een presentatie in vitrines. Ik wil mensen de gelegenheid geven om ze letterlijk te voelen, van echt dichtbij te bekijken, van boven, opzij en van onderen."

De afgelopen tien jaar heeft Rana zich gespecialiseerd in het portretminiatuur. Van de totale productie is nu ongeveer de helft te zien in het Stedelijk Museum Zwolle. Het komt niet heel vaak voor dat zoveel van dit werk in het openbaar bij elkaar te zien is. De schilderijtjes worden in opdracht gemaakt en zijn speciaal voor deze tentoonstelling teruggeleend van diverse opdrachtgevers.

Naast de portretminiaturen wordt ook een nieuw project van Rana Berends geëxposeerd. In de vitrine naast de portretminiaturen liggen twee kleine ronde schilderijtjes, dezelfde als waarop de portretminiaturen geschilderd zijn. Hierop zijn geen hele gezichten afgebeeld, maar kleine stukjes van het gelaat: een oog en een mond. Als kijker heb je de neiging om de rest in te vullen. Zo lijken de twee losse onderdelen bij elkaar toch een heel gezicht op te roepen.

Het werk is geïnspireerd op een bijzondere portretvorm die eind 18e en begin 19e eeuw in Engeland in de mode was. Vandaag de dag worden deze portretten “Lover’s Eyes” genoemd. Alleen het oog van de geliefde werd geportretteerd en als miniatuur bij zich gedragen. “Het mag duidelijk zijn dat ik geen genoegen neem met slechts één oog,” zegt Rana over haar nieuwste werk. “In het museum ligt nu de aanzet tot een project dat inmiddels al weer een stuk verder is. Behalve een oog en een mond heb ik ook andere lichaamsdelen geschilderd: een stuk hand, een navel en tenen. Bij elkaar vormt het een heel lichaam.”

De toelichting van Rana Berends is op zondag 16 maart 2014 van 14.30 tot 16.30 uur in het Stedelijk Museum Zwolle. Hiervoor geldt de normale museumtoegangsprijs.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Ik ook, Observer. Was bijzonder onder de indruk. Zo’n miniatuurportret is weer eens wat anders dan een foto. Het zijn unieke kunstwerkjes.

Reageer