Proef ophalen oud papier succesvol

Sinds een half jaar wordt er als proef met veel succes in een gedeelte van de Aa-landen en Brinkhoek het oud papier en karton huis-aan-huis opgehaald via blauwe papiercontainers. Halverwege de proef is er bijna de dubbele hoeveelheid oud papier opgehaald ten opzichte van vorig jaar. Dit is een mooi resultaat, dat is behaald dankzij 95% van de bewoners van 2500 woningen die meedoen met de proef.

Stijging inzameling

Sinds de aanvang van de proef is er in een half jaar tijd totaal 218 ton aan oud papier opgehaald via de papiercontainers. In vergelijking met de reguliere inzameling in de eerste helft van vorig jaar was dit slechts 129 ton. Uit de inzamelcijfers blijkt dat de hoeveelheden papier elke maand nog stijgen. Uit de laatste gegevens blijkt zelfs dat er in de maand juli van dit jaar met de papiercontainers zelfs al bijna de dubbele hoeveelheid papier is ingezameld vergeleken met de 19 ton papier in juli 2006.

Doelstelling

Met de proef wil de gemeente Zwolle onderzoeken of een efficiëntere scheiding van oud papier en karton uit het restafval mogelijk is. Momenteel wordt gemeentebreed namelijk zo’n 60% van het oud papier gescheiden aangeleverd, terwijl de landelijke doelstelling 85% is. Na één jaar wordt de proef geëvalueerd en wordt besloten wat de toekomstige inzamelmethode van oud papier gaat worden.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Straks hebben scholen/kerken etc, die ook oud papier halen geen oud papier-inkomsten meer?!
  Bedruipt dit zichzelf: Kost het evenveel (personeel—ophalers & planning— wagen, brandstof, verzekering etc) als het opbrengt?


  ⚠️ Meld

 2. Ik had uit een eerder bericht begrepen dat de verenigingen en dergelijke nog altijd wel mee konden doen via dit project. Hoe dat dan zou moeten, zou ik niet weten.

  Wat ik niet begrijp, is dat ze niet bekijken of het niet erg toevallig is dat er tegenwoordig ook steeds meer reclamemateriaal geleverd wordt aan huishoudens. Ik heb namelijk het idee dat dit ook een dubbele hoeveelheid is ten opzichte van voorgaande jaren. En als je dat in je onderzoek niet meeneemt, komt het ophalen van oud papier d.m.v. de blauwe containers wel erg gunstig uit de bus!
  Ik zou daarom pleiten voor een vergelijkend onderzoek van twee wijken ten opzichte van elkaar, waarin de ene wijk dus meedoet door de blauwe containerdienst en de andere door de vereniging/etc. Dat is een ‘beter’ (?) vergelijk dan twee jaren waarin totaal andere hoeveelheden folders door de bus gedrukt werden met elkaar vergelijken.
  Maar misschien is het in onze wijk alleen maar zo ontzettend veel meer reclamespul geworden en in de wijken Brinkhoek en Aalanden niet?


  ⚠️ Meld

 3. Die 85% moet makkelijk te halen zijn. De mensen willen het papier best apart bewaren, als je het niet al te moeilijk maakt. Zoals Trudy al voorstelde, laten ze ook eens beginnen om het door heel Zwolle op te halen. In de Kamperpoort (toch niet echt een buitengebied) wordt ook niks opgehaald.


  ⚠️ Meld

 4. @Bernard, in de Kamperpoort wordt het oud papier elke eerste vrijdag van de maand opgehaald. Voor 8 uur aan de weg zetten en de Rova haalt het op.


  ⚠️ Meld

 5. Volgens mij staat er iets over dat je de gemeente kunt bellen met die vraag. Heb ik begin deze maand gedaan en daar wisten ze me te vertellen dat elke 1e vrijdag van de maand oud papier wordt opgehaald. Direct de proef op de som genomen en het was inderdaad weg aan het eind van de dag.


  ⚠️ Meld

 6. Er staat dat je de gemeente kunt bellen over wie het oud papier ophaalt. Dat heb ik nooit gedaan omdat ik daar niet in geinteresseerd ben. Maar ik zal het in september dan ook proberen en misschien toch even bellen. Heb ik meteen een goeie tip voor ze als het inderdaad toch opgehaald wordt: Beter communiceren!


  ⚠️ Meld

 7. Een goede zaak; ik wou dat ze hier ook krantencontainers hadden (Geren). Ze komen de kranten hier een keer per maand ophalen; op zich kan dat ook wel, maar het is lastiger. Containers zijn m.i. ook handiger dan wekelijks ophalen; je kunt het dan gewoon op je eigen tijd wegzetten. Ik kan me goed voorstellen dat mensen het met ophalen bij het gewone vuil zetten, want dat heb ik vroeger zelf ook wel gedaan. Inderdaad wel jammer van de oud-papier inkomsten van degenen die het ophalen, maar daar moeten ze dan maar wat op verzinnen.


  ⚠️ Meld

 8. nou, ik vind het maar niks, heb ik straks 3 van die plastic kliko’s in de tuin >:( En dan ook nog zo’n vieze opvallende blauw kleur….
  Rot op met die dingen, straks staat m’n hele tuin nog vol met een regenboog aan plastic …. kan ik daar tegenaan kijken als ik lekker in de tuin wil zitten…


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.