Maak van je bed geen huiskamer

Zwolle– Steeds meer mensen kijken televisie in bed, Whatsappen of zitten nog even op iPad of laptop. Activiteiten die je eerder in de huiskamer deed, worden nu meegenomen naar de slaapkamer. Dit gaat ten koste van de slaap en kan problemen opleveren zoals slapeloosheid en een verschoven ritme.

slaapproblemen.jpg

Daarom is het thema van het Slaap-Waakcentrum in Zwolle tijdens de Open Dag van de Zorg op 15 maart: Maak van je bed geen huiskamer. Het Slaap-Waakcentrum van SEIN ziet steeds vaker mensen die slaapproblemen hebben doordat het lichaam het bed niet meer ervaart als plek om te slapen, maar als een verlengstuk van de huiskamer. Het gebruik van een laptop, smartphone of tablet in bed maakt het moeilijker om in slaap te komen. Slaaptekort kan een slaapprobleem worden. “Dat zien we hier bij het Slaap-Waakcentrum regelmatig”,  zegt neuroloog en slaapexpert Al de Weerd. “Wij onderzoeken of er een medische oorzaak is voor het slaapprobleem, maar tegelijkertijd gaat het ook vaak om een gedragsprobleem. En gedrag aanpassen is moeilijk.”

Tijdens de Open Dag van de Zorg op 15 maart zijn de deuren van het Slaap-Waakcentrum open van 10.00 tot 15.00 uur. Naast een rondleiding wordt er die dag ook een paar keer een presentatie gegeven over slaapgewoontes. Slaappsycholoog Saskia Boukamp vertelt hoe belangrijk het is om regelmatige bedtijden aan te houden en waarom het belangrijk is dat het bed geen huiskamer moet worden. Verder kunnen bezoekers een vragenlijst invullen en is er een speurtocht voor kinderen. SEIN heeft slaap-waakcentra in Zwolle, Groningen en Heemstede. De slaap-waakcentra zijn onderdeel van Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). SEIN is een expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. Iedereen kan  met een verwijzing terecht bij een Slaap-Waakcentrum van SEIN. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld slapeloosheid, narcolepsie, slaap apneu of slaapwandelen. Er is ook een polikliniek voor mensen met een verstandelijke beperking en een polikliniek voor psychiatrie en slaapstoornissen.
Artikel delen:
Reacties 6
 1. ik las dat ons gekoesterde Weblog Zwolle
  schreef “Steeds meer mensen kijken televisie in bed”.
  Dat zal vast, als weblog Zwolle dat mededeelt,
  geloof ik ’t meteen 😉

 2. @gun
  Dit:

  Tijdens de Open Dag van de Zorg op 15 maart zijn de deuren van het Slaap-Waakcentrum open van 10.00 tot 15.00 uur.

  gaat over de locatie in Zwolle. (Dr. Denekampweg 20)

 3. doordat het lichaam het bed niet meer ervaart als plek om te slapen, maar als een verlengstuk van de huiskamer

  Het lichaam kan nog niet eens een huiskamer van een slaapkamer onderscheiden. Goh, je verwacht het niet…

 4. Ik heb het eerder omgekeerd: doordat ik heel lang voor het slapen gaan nog even een boekje las hoef ik tegenwoordig maar een boek of tijdschrift vast te pakken om al bijna in slaap te vallen 🙂

  Als je moe genoeg bent slaap je vanzelf volgens mij.

Reageer