Echtpaar Dost-Hollevoet 60 jaar getrouwd

Zwolle – De heer en mevrouw Dost-Hollevoet waren donderdag 6 maart 60-jaar getrouwd. Burgemeester Henk Jan Meijer bracht het echtpaar een bezoek op hun feest bij restaurant De Agnietenberg om hen te feliciteren. Het echtpaar kreeg een aantal Iris-cheques cadeau.

 

06-03-2014_echtpaardost-hollevoet_60jr_getrouwd_02.jpg 

 

Albert Johannes Dost werd geboren op 30 juni 1932 en Derkje Hollevoet op 23 mei 1931, beiden te Groningen. Zij leerden elkaar kennen toen Dea ergens moest oppassen. Albert zag zijn kans. Hij had haar al eens op straat opgewacht om haar aandacht te trekken. Ze trouwden op 6 maart 1954 te Groningen. Ze kregen vijf kinderen, 13 kleinkinderen en zijn de trotse overgrootouders van 4 achterkleinkinderen. Ze woonden eerst in Groningen en Assen, maar in 1961 verhuisden ze naar Zwolle. Albert solliciteerde bij Pro Juventute (later IJG) waar hij werd aangenomen als jeugd maatschappelijk werker. Saillant detail; hij moest nog wel even een studie volgen aan de Sociale Academie, maar dat deed hij met veel plezier. Hij werd uiteindelijk directeur van IJG en de RIAGG Zwolle! Voor zijn maatschappelijke verdiensten werd hij in 1992 Officier in de orde van Oranje Nassau.

 

06-03-2014_echtpaardost-hollevoet_60jr_getrouwd_01.jpg 

Dea zorgde voor hun vijf kinderen. Naast de gebruikelijke taken van een huisvrouw en moeder naaide ze ook nog alle kleding en beddengoed, want breed hadden ze het in het begin niet. Ze werkte later als receptioniste in een kapperssalon en als vrijwilliger in een verzorgingshuis.

 

 Aan hobby’s hadden ze geen van beiden gebrek; Albert is altijd erg sportief geweest: zwemmen, volleyballen (als trainer), voetballen, tennissen, zeilen, schaatsen, hij vond alles leuk. Daarnaast kluste en tuinierde hij er lustig op los; hij maakte zelf kasten en andere meubels. Hij verloor er wel een halve vinger mee, maar zijn zoon merkte al op dat hij toch wou afvallen.

Dea stoffeerde meubels en knoopte vloerkleden, want handwerken kon en kan ze als de beste. Naast breien en haken leerde ze ook macrameeën, weven, spinnen en naaien. Zij is bijzonder creatief en bedacht originele oplossingen voor weinig geld, zoals een tapijt maken van verschillende stalen! Haar dochters liet ze rustig experimenteren achter de naaimachine of ze zat met  één van hen achter het spinnewiel. Ze breit nog regelmatig en is zelfs weer begonnen met spinnen. 

 

Vakantie betekende kamperen; eerst op de Waddeneilanden en later in Frankrijk, Zwitserland en Engeland. Met vijf kinderen in de auto was dat een hele onderneming!

 

Dat je dan een keer een rubberen boot op het dak van je auto vergeet vast te zetten en hem verliest is dan niet zo raar! De laatste jaren hebben ze cruises gemaakt naar het Panamakanaal, Noorwegen en Brazilië en ze zijn  eind vorig jaar nog met hun oudste dochter naar Washington geweest! Samen lopen ze elke dag een rondje langs de Wijde Aa, soms met nordic poles of een wandelstok en ze wonen nog steeds zelfstandig. Met het klimmen der jaren wordt wel duidelijk dat het allemaal wat rustiger moet. Daar past bridgen heel goed bij en ze spelen nog menig paar van de tafel!

 

Na zestig jaar lief en leed zijn ze overduidelijk nog steeds gek op elkaar! Ze beseffen ook heel goed dat het een groot geluk is dat je zo lang in goede gezondheid samen mag zijn. Ze genieten nog elke dag, maken veel uitstapjes, vieren zoveel mogelijk verjaardagen van kinderen en kleinkinderen. Als je langs wilt komen, pakken ze eerst de agenda erbij om te kijken of dat uitkomt. Dat geeft wel aan dat ze nog midden in het leven staan.  

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Dag Albert en Dea,

    Bij toeval kwam ik op deze site.
    Graag feliciteer ik jullie van harte.

    Een geheugensteuntje.

    Ellen van Steenderen-Vos.(langgeleden vriendin van Anneke Beukema).

Reageer