IKEA Zwolle kan gaan bouwen

Zwolle – Vrijdagmorgen gaven IKEA en de Gemeente Zwolle het startschot voor de werkzaamheden op het bedrijventerrein Hessenpoort met de overhandiging van het bouwterrein nu de omgevingsvergunning onherroepelijk is. De bouw begint de volgende maand al. Als alles volgens plan verloopt, opent IKEA Zwolle haar deuren in het voorjaar van 2015. Werving van 350 werknemers voor de nieuwe winkel is nog niet gestart; nadere informatie daarover wordt in overleg met de gemeente Zwolle verstrekt.

07-03-2014_start_handeling_bouw_ikea_hessenpoort-rene_de_heer_03.jpg

René de Heer, wethouder Verkeer, Economie en Vastgoed namens gemeente Zwolle, en Egbert Dijkstra, Property & Expansion Manager IKEA Nederland, gaven samen de symbolische aftrap voor de bouw van de meest duurzame grootschalige winkel van Nederland. De ambitie van IKEA Zwolle is om de meest duurzame grootschalige winkel van Nederland te worden. Dit wordt gerealiseerd door middel van verschillende innovatieve duurzame oplossingen. Zo gaat de winkel onder meer gebruikmaken van grondwater voor warmte- en koudeopslag, het terugwinnen van warmte en wordt volledige led verlichting geïmplementeerd. Ook komen er zonnepanelen en windmolens op het dak voor het opwekken van hernieuwbare energie. IKEA Zwolle wordt hierbij gesteund door de provincie Overijssel.

07-03-2014_start_handeling_bouw_ikea_hessenpoort-rene_de_heer_02.jpg 

knevel_architecten_-_ikea_zwolle_vogelvlucht.jpg 

07-03-2014_start_handeling_bouw_ikea_hessenpoort-rene_de_heer_01.jpg 

tekening_ikea.jpeg

Energie besparen
IKEA Nederland investeert 50 miljoen euro in de bouw van IKEA Zwolle. “Wij zijn blij dat we kunnen starten met de bouw en we kijken er naar uit om in nauwe samenwerking met IKEA Zwolle en de lokale gemeenschap de meest duurzame grootschalige winkel van Nederland te realiseren”, aldus Egbert Dijkstra, Property & Expansion Manager IKEA Nederland. “Om dit te benadrukken hebben we de gemeente Zwolle de bekende blauwe IKEA tas aangeboden gevuld met led verlichting zodat ook de gemeente energie kan besparen. Led-lampen gebruiken namelijk tot 85 procent minder energie om hetzelfde licht te produceren als traditionele gloeilampen en gaan tot wel 20 jaar mee.”

Samenwerking
René de Heer – wethouder Verkeer, Economie en Vastgoed namens gemeente Zwolle – is erg blij met deze belangrijke stap in de realisatie van de nieuwe winkel: “We werken nauw samen met IKEA en steunen en stimuleren deze duurzaamheidinitiatieven. De komst van IKEA draagt bij aan de werkgelegenheid en aan verbetering van het Zwolse winkelaanbod. Ook vergroot de winkel de aantrekkingskracht van Zwolle, dat het middelpunt vormt van een regio van 650.000 mensen. Graag willen wij de inwoners van Zwolle en de wijde omgeving zo snel mogelijk kennis laten maken met deze bijzondere vestiging van het Zweedse woonwarenhuis.”

Artikel delen:
Reacties 37
 1. Ik mag toch hopen dat het een keer opschiet! Kom anders zelf wel helpen met de bouw ik heb vast nog ergens een inbussleutel liggen.

 2. Ikea ? Dat is toch die Zweedse meubeldiscounter die in Nederland geen belasting hoeft te betalen over de miljoenen winst en daardoor de lokale ondernemers nog verder de vernieling in helpt ? Leuk man !

 3. Bijna goed Erwin. Er schijnen afspraken te zijn die nu getoetst worden door Brussel om een bepaald deel van de omzet belastingvrij te laten. Net als oa Starbucks en Apple trouwens. Als je beetje creatief bent kun je hoop geld “verdienen”, maar goed, onze eigen overheid geeft natuurlijk zelf het voorbeeld en geeft zo een signaal af!

 4. Helemaal goed Erwin dat is die winkel waar Rene de Heer loopjongen van is, vindt die lekker interessant en hij heeft tenslotte schijt aan de locale ondernemers.

  Weer zo,n verkiezing stunt van de VVD!! veel beloven weinig nakomen.

 5. Lokale ondernemers in Hessenpoort? Van de Valk of Scania bedoel je?

  Ik ben best voor lokale ondernemers maar die moeten zich niet meten met dezelf multinationals.
  Ambacht is kwaliteit en dat kost geld. Dat is denk ik niet waarvoor mensen naar de Ikea zouden gaan;)

  Die ondernemers zouden eens moeten stoppen met hun calimeren gedrag Ikea is geen bedreiging tenzij je troep verkoopt.

 6. insiderr,
  je weet niet waar je het over hebt, de locale ondernemers zitten niet alleen op de Hessenpoort!
  Wat denk je oa van de meubelboulevard.

  Maar gelukkig nog twee weken dan is Rene de Heer af als wethouder.

 7. Ik begrijp niet helemaal tot in welk opzicht de IKEA als concurent voor de meubelboulevard wordt gezien?
  Geen winkel daar zit in hetzelfde segment en een leen bakker wat nog tot in zekere mate in de buurt komt, kan ik geen ‘locale’ ondernemer noemen…

 8. IKEA in Zwolle, TOP!
  Dat vind ik leuk, en ’t helpt Zwolle
  ook nog eens met meer economie.
  Wie weet zet IKEA wel het breekijzer
  in de politieke ‘zondags-sluitingen’,
  hier in Zwolle.

 9. Laat maar komen hoor…350 werkplekken. De meubelboulevard zou het ook iets aantrekkelijker kunnen maken door bv het aanbieden van koffie en/of een broodje. Saaie boel daar en een uitstraling van lik me vesje>:(>:(

 10. Meubelboulevard is een gedateerd winkelconcept wat over een paar jaar ophoudt te bestaan.
  Ikea heeft een winkel waar men zeer goed kijkt wat de de behoefte van de klant is en daar actueel op inspeelt.

 11. Al die plaatselijke kakkerlakken die tegen de komst van IKEA waren kunnen nu lekker op………..

  !!!Welkom in Zwolle !!!! IKEA!!!

 12. Ik ben blij, dat de Ikea er komt! Het past best wel bij een stad als Zwolle.

  De meubelboulevard van Zwolle is gewoon een aanfluiting!

 13. Best bijzonder dat de woonboulevard er steeds bijgehaald wordt en ook steeds weer zeer negatief. Ik heb daar toch echt andere ervaringen en er zitten nogal diverse winkels die je nauwelijks met elkaar kan vergelijken, laat staan met IKEA.

 14. Inderdaad Erwin die discounter! Maar die discounter zorgt wel voor werkgelegenheid en aantrekkingskracht! Onze nationale trots Shell flikt precies hetzelfde trucje. Betaald geen drol belasting maar bied wel werkgelegenheid aan (tien)duizenden mensen. Of moeten die ook voor een schijntje in China gaan zitten?

  Ophouden met zeuren. Het is een aanwinst voor de stad en als je er niks wilt kopen moet je dat lekker doen! Over een jaar zit ik lekker köttbullar met saté te eten 😛

 15. Ik lees niets meer over de andere ondernemer die dwars lag. Dus IKEA krijgt een wijziging van het bestemmingsplan er wel door maar de ‘ concurrent’ niet? Klopt van geen kant!

 16. Adriaan ja gelukkig zeker nog twee weken en dan is het gebeurt met De Heer hier als wethouder maar hoe lang zal hij dan op wachtgeld zitten.Dus hij gaat ons dan veel kosten waar hij nooit veel voor gedaan heeft als het glas heffen en lintjes doorknippen.

 17. Kan iemand vertellen wat er zo bijzonder is aan Ikea? Omdat er altijd zo interessant gesproken wordt over deze winkelketen ben ik 2 weken geleden naar Amersfoort gereden om “het geheim” zelf te ontdekken. Wat me opviel was dat de prijzen wel aan de lage kant lagen, maar verder stond ik na 1 uur weer beneden in de parkeergarage. Leuk hoor, 15 kasten naast elkaar in nagebouwde huiskamers maar volgende keer rijd ik wel even naar Kwantum of trendhopper hier om de hoek.

 18. @mike je moet het zo zien, dat je daar bijna alles goedkoop kunt krijgen maar wanneer je daarmee problemen hebt zal het je mischn 2x zoveel kosten om het weer voor elkaar te krijgen… Het maakt mij niet uit of ze de kasten hebben die na 2manden uitelkaar vallen of na 6manden, ik ga daar altijd heen omdat ik daar altijd lekker kan eten veel lekker eten.;)

 19. @br
  Voor het eten naar Ikea, daar had ik nog niet aan gedacht. Het restaurant was inderdaad afgeladen vol. Nu begrijp ik het enthousiasme een beetje 🙂

 20. Zag boven aan staan iets met zweedse discounter, ikea is op dit moment een 100% nederlands bedrijf van origine is het zweeds.
  Belasting zullen ze ook zeker wel betalen.

  OT
  Blij dat ie er dan eindelijk is benieuwd naar dit nieuwe concept.

Reageer