Waar blijft de vrijwilliger in de sociale wijkteams?

Zwolle – Op donderdag 13 maart wordt er in de Brasserie aan de Burgemeester Drijbersingel een avond georganiseerd voor kerken, christelijke en/of maatschappelijke organisaties. De avond staat geheel in het teken van de komende veranderingen in de zorg.

 

Wat betekenen die veranderingen voor de kerken en christelijke en/of maatschappelijke organisaties, wanneer wij denken aan al die vrijwilligers en aan de specifiek identiteitsgebonden zorg. Wethouder Vedelaar is vooraf hierover bevraagd. Verder komen Vrijwilligerscentrale en de Gemeente Zwolle met hun visie over de veranderingen in de zorg. De avond begint om 19.30 uur met inloop, het programma start om 20.00 uur en eindigt rond 21.30 uur.

In Zwolle zijn de gezamelijke kerken de grootste vrijwilligersorganisatie. Nu de Sociale Wijkteams veel dichter bij de mensen komen, raakt dat veel vrijwilligers op een directe en/of indirecte manier. Krijgt de vrijwilliger in bijvoorbeeld de zorg nu meer of minder verantwoordelijkheid ? Moet de vrijwilliger alles melden, of mag de vrijwilliger ook zaken zelf oplossen zonder dit te melden bij de Sociale Wijkteams ? Tot nu toe is er weinig bekend over de identiteitsgebonden zorgprofessionals ? Nemen die zitting in de Sociale Wijkteams en wie bepaalt dat eigenlijk ? Dit zijn zomaar een paar vragen die opkomen bij de veranderingen in de zorg. Juist vanwege het feit dat identiteitsgebonden zorg in de GGZ, Thuiszorg of Jeugdzorg een groot verschil kan maken organiseert het Podium van Kerken deze avond. Het gaat dan niet alleen om de identiteit van christenen, maar ook om die van bijvoorbeeld moslims en humanisten.

 

Een ieder is deze avond welkom. Indien mogelijk graag wel aanmelden via email ; devriesvrolijk@tiscali.nl 

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Toen ik in Westenholte het Noaberschap heb opgericht had ik meer vrijwilligers dan mensen die hulp aan vroegen .Persoonlijke benadering is daarbij niet onbelangrijk ,elke dag een paar mense benaderen waarvan je denkt die willen/kunnen wat betekenen voor je wijk.

 2. Suze daar gaat het mij niet om maar hoe meer mensen in een wijk wat willen doen voor een ander,met uiteraard goedkeuring van die ander is er toch iets tot stand gekomen .ik praat uit ervaring .het kan nooit zo zijn dat er iemand bij je over de vloer komt die je niet wenst,maar ik ga wel altijd van het positieve uit en dat zouden er eens wat meer moeten doen ipv alles direct naar de prullenbak te verwijzen.
  Dat is mijn oordeel en daar moet je het mee doen zou de rijdende rechter zeggen ,maar ik ben linker dan de rechter hoor

 3. Oogjes openhouden, Suze, dat zei Geert en niet Wichert. Ik zou Wichet best over de vloer willen als vrijwilliger. Hij is volgens mij (op grond van de columns uit de Herbergkrant) een smakelijke verteller.:)

 4. En hoe zit het met mijn privacy? Als je je opgeeft als vrijwilliger? Ben je dan op de hoogte van al het wel en wee van je buurtbewoners?

 5. Op de website van de vrijwilligers centrale staan ‘vacatures’ die al lang ingevuld zijn.
  Dat ontmoedigt de potentiële vrijwilliger!

  Leg dat eens uit..

 6. Suze, groot gelijk dat je geen onbekenden over de vloer wil hebben. Ook al is het een vrijwilliger, deze moet je kennen en vertrouwen.

  🙂

 7. @Suze Nee, ik heb geen problemen met lezen. Ik was het ook niet die een uitspraak van Geert aan Wichert toeschreef…:P
  Mijn opmerking over Wichert sloeg niet per se terug op jouw in “Waarom zou ik jou (=Wichert) over de vloer moeten hebben als vrijwilliger”, maar is ook zelfstandig leesbaar.
  On topic. Wat me verbaast zijn de hoge eisen die je stelt aan de vrijwilligers. Je wilt niet iedereen en zeker geen bekenden (tenzij zelfgekozen gasten) over de vloer. Op andere topics pleit je voor niet snoeien in de thuiszorg etc. Betekent dit dat je de buurvrouw wel over de vloer wilt, als ze vanuit de thuiszorg wordt gestuurd? Met andere woorden, geen vrijwilligers, maar alleen betaalde krachten?

 8. Dame bij mijn weten heb ik het op wlz niet over de thuiszorg gehad. Geef een voorbeeld. Trouwens als ik een bekende middels de thuiszorg krijg mag ik die weigeren en dat is wederzijds.

Reageer