SP in actie tegen ‘doe-het-zelf-zorg’

Zwolle – Komende zaterdag zal de SP in winkelcentra AA-landen en Zwolle-Zuid washandjes uitdelen aan het winkelend publiek om te protesteren tegen de forse kortingen op de zorg, met name de thuiszorg. Door de fikse kortingen van de PvdA en de VVD zullen veel Zwollenaren hun vertrouwde thuiszorg verliezen.

 

Het kabinet heeft in het kader van de ‘participatiemaatschappij’ ingezet op een grote bezuiniging op de zorg: 40% van het budget van de thuiszorg wordt weggesneden. Familieleden, vrienden en buren worden geacht deze kaalslag in de zorg op te vangen. De SP wijst er op dat Nederland al 2,6 miljoen mantelzorgers kent waarvan ongeveer 20% overbelast is.  Daarnaast mogen ouderen met een lichtere zorgvraag (zogenaamde zorgzwaartepakket 3 en 4) niet meer in een zorginstelling wonen. Dit leidt tot gedwongen verhuizingen, ontslag van personeel en sluiting van bijna de helft van alle verzorgingshuizen.

Door het belangrijkste instrument om thuis te kunnen blijven wonen – de thuiszorg – ook weg te snijden komen veel ouderen in grote problemen. De SP komt daarom in actie tegen deze kaalslag in de zorg.

 

Om duidelijk te maken welke ernstige maatregelen eraan zitten te komen zal de SP de washandjes uitdelen die mensen nodig zullen hebben als ze zelf hun eigen zorg moeten regelen. SP-lijsttrekker Tjitske Siderius: ‘De SP zal zich de komende jaren in Zwolle blijven inzetten voor een fatsoenlijke zorg. Wij wijzen de doe-het-zelf-zorg van de VVD en PvdA af en maken ons er sterk voor dat mensen de zorg kunnen blijven krijgen die ze nodig hebben. In Zwolle gaan we niet toekijken hoe de thuiszorg wordt afgebroken.’

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Zorg en thuiszorg moet anders ingericht worden om misbruik te voorkomen. Het is bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben en zich niet kunnen redden.

  Ik ken diverse situaties uit het verleden waarin ik het nu niet gek vindt, dat er bezuinigd moet worden.

  Als er misbruik van wordt gemaakt of te makkelijk er over wordt gedacht, gaat de geldkraan een keer dicht. En de goeden moeten weer lijden onder de slechten….

 2. Hoe gaat de SP dat financieren? De zorg is de grootste uitgavenpost van de overheid, een post die groeit en groeit. De SP kan wel steeds eisen dat alles bij het oude blijft, maar schuift de financiering door naar de toekomstige generatie. Kunnen die straks nog gebruik maken van de voorzieningen van de verzorginsgstaat als ons land failliet is? Zie hier de meest recente grafiek met de groei van de reële uitgaven;

 3. SP is net als de PVV overal tegen, goed dat de SP dingen aan de kaak stelt, maar ik vrees dat de plannen van de SP totaal onuitvoerbaar zijn, zonder dat het financieringstekort van de overheid nog verder oploopt.

 4. Leonardo het is goed dat de SP de misbruik aan de kaak stelt in de zorg .Zorgaanbieders moeten eens grondig onderzocht worden .Ziekenhuizen lopen vol met managers die het allemaal zo goed weten .Maar ondertussen strijken ze het meeste geld op .Degene die aan het bed staat moet het hardst werken .En de patient moet duur betalen omdat het management niet deugd want er is steeds geld tekort voor die gasten.

 5. Meer zakelijk denken zou de gemeente Zwolle kunnen helpen maar dat kunnen onze ambtenaren helaas niet.
  Beter met geld om kunnen gaan zou al veel problemen oplossen.

  Het hele verhaal over de participatiemaatschappij (met wijkteams) wordt helemaal niks!
  (Dat is zonder een glazen bol gemakkelijk te voorspellen)

Reageer