Zwolle wil stap vooruit in homo-acceptatie

Zwolle – Aanbestedingen die de gemeente Zwolle doet in de zorg, zijn een goede aanleiding om instellingen te bewegen werk te maken van homo-acceptatie. Dat is een uitkomst van het Roze Debat Zwolle voor de gemeenteraadsverkiezingen, in een bomvol COC Zwolle vrijdagavond. 

 roze-verkiezingsdebat-coc-zwolle.jpg  

In afspraken met jeugdzorg, thuiszorg en instellingen voor ouderenzorg, kan de gemeente meenemen dat de organisatie moet zorgen dat elke bewoner of cliënt veilig en geaccepteerd is, ongeacht seksuele geaardheid. Alle partijen die campagne voeren voor een plek in de nieuwe raad, waren erbij. Opvallendste actie was de handtekening van alle partijen onder de ‘Verklaring van Dordrecht’: de gemeente Zwolle gaat als eerste werkgever in de stad bewust werken aan een veilige omgeving voor medewerkers die kiezen voor een geslachtsverandering. Voorzitter Ilja de Jong van COC Zwolle: “Het stadsbestuur laat al jaren zien dat zij een Zwolse samenleving wil waarin iedereen zichzelf kan zijn. We hebben gisteravond weer de toon gezet voor de komende vier jaar. Ik ben heel blij met de uitspraken van partijen die samen waarschijnlijk een ruime meerderheid in de nieuwe gemeenteraad vormen. Zij willen een echte stap vooruit zetten voor de homo-acceptatie in Zwolle. We gaan verder om continu de jeugd te bereiken met de boodschap dat je vrij bent om jezelf te zijn, op wie je ook verliefd wordt. Verder om te politie te bewegen dat zij ook in de grotere nieuwe eenheid ‘Oost’ incidenten van homohaat als zodanig registreert. En aan de slag op een nieuw terrein, de ouderenzorg waar personeel en bewoners voorlichting nodig hebben. En het mooiste is wat mij betreft de verklaring over transgenders: hoe ga je als werkgever of als collega daarmee om? De bedoeling is dat de gemeente de verklaring omarmt en verder promoot in de stad.”

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Hartstikke leuk, zo voor de verkiezingen hopen dat roze Zwolle geïnteresseerd raakt in de partijpropaganda. Wat men vergeet, is dat het COC slechts een zeer klein deel van de roze gemeenschap dient en vooral een ons-kent-ons-clubje is. Homo-acceptatie vind je sowieso niet achter gesloten deuren, maar door de gehele maatschappij te laten zien dat je geaardheid geen reet uitmaakt.

 2. Bericht door Vleonards, op 8 maart 2014 12:36
  Eerst Sochi, nu dit weer. Je sexualiteit hou je voor je en daar hoef je niet mee te koop te lopen

  Anders voor jaren het gevang in zoals Soschi of 20 zweepslagen zoals in Oeganda?

 3. Weest toch trots dat je juist in Nederland mag zijn wie je bent ,en niet hoeft te verbergen .
  Gelukkig is de acceptatie grens hier vrij hoog en dat geld ook voor andere groeperingen,vroeger werden gehandicapten,psychiatrische patienten voor de buitenwereld weg gehouden,gelukkig is dat terug gedraaid deze aandoeningen zijn aangeboren net als homosexualiteit heeft iedereen recht op wie ze zijn en hoeven zich niet en voor niemand te schamen en zich achter de voordeur te moeten verstoppen,we leven anno 2014 en niet meer halverwege de vorige eeuw.

 4. Ik schaam mij plaatsvervangend voor Zwollenaren die vandaag de dag nog roepen dat je met je seksualiteit achter de voordeur moet blijven. Dat geeft aan dat er nog een lange voorlichtingsweg te gaan is naar volledige acceptatie. Als je het liever niet wilt zien, is het aan jou om de ogen te sluiten, niet om een ander uit het zicht te jagen. Vrijheid heet dat.

 5. Heel letterlijk genomen geef ik Vleonards wel gelijk, maar niet op de manier zoals hij/zij dat zelf bedoelt: je hoeft er niet mee te koop lopen, maar het MAG wel.
  Ik denk dat mensen zoals Vleonard bedoelen dat ze het liever niet zien. Dat wetende zullen anderen weer vinden dat ze op grond daarvan mensen zoals Vleonard liever niet zien.

  U ziet, dit leidt tot niets. Achter de voordeur houden heeft helaas een lange traditie in voornamelijk religieus en angstig Nederland (als je het niet ziet, bestaat het niet). Wat mij betreft is elke actie om homo acceptatie te bevorderen een goede, enkel en alleen om IEDEREEN de mogelijkheid te bieden zichzelf te kunnen zijn zonder dat te moeten verbergen. We tolereren dus het feit dat Vleonard het liever niet ziet. Moet kunnen anno 2014.

 6. Klopt! Je hoeft er niet mee te koop te lopen. Dus nee, je hoeft niet te lopen, zitten of liggen zoenen, knuffelen, vrijen midden op straat of in het park maar dat geld voor iedereen, hetero, homo, lesbisch en bisexuelen.

  Maar er is niks mis met dragen wat je wilt, hand in hand lopen en gewoon jezelf zijn.

  Dus vleonards wees gewoon jezelf en geef je angst voor het ‘andere’ gewoon toe……

 7. valt wel op dat er verkiezingen aankomen de politieke partijen zijn overal in de weer bij elk onderdeel in de samenleving nu.Maar als het straks weer achter de rug is hangen ze achterover aan het bureau en komt er van hun beloften niks terecht

 8. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Kennelijk heeft de Christenunie de opvattingen over de wenselijkheid van eufemistisch door Arie Slob gesteld “identiteitsgebonden personeelsbeleid” in het onderwijs (vrij vertaald: géén praktiserende homoseksuelen voor de klas) verlaten. Ik zou dat graag positief bevestigd zien.

Reageer