Fanfare Windesheim onderdeel ‘Julius Ceasar’

Zwolle – Het Zuidelijk Toneel speelt William Shakespeare’s Julius Caesar, in deze nieuwe voorstelling voert het gezelschap in iedere speelstad een lokale of regionale drumband op. In Zwolle speelt Drumfanfare Nooit Gedacht Windesheim mee. Met ritmische en opzwepende muziek zijn zij een muzikale medespeler in dit politieke drama; in scènes van feest en vreugde, maar ook wanneer de spanning toeneemt.

Het verhaal klinkt bekend in de oren. Julius Caesar dreigt van Rome een monarchie te maken om zo de absolute macht in handen te krijgen. Om dit te voorkomen smeden een aantal senatoren een plan om Caesar te doden en zo de republiek te redden. Acteur Han Kerckhoffs speelt de rol van Brutus. “Brutus is de onbenoemde leider van het complot tegen Julius Caesar. Brutus is een idealist, een denker, eerder thuis in de filosofie dan in de politieke finesses en toch belandt hij in een precaire politieke situatie. Brutus is geen pragmatisch politicus; eigenlijk een heel vreemde keuze voor een dergelijke coup, maar wel een herkenbaar personage”.

Kerckhoffs roemt de kracht van Shakespeare. “Het politieke drama wordt hier vanuit meerdere gezichtspunten benaderd. Shakespeare was een geweldige observator van menselijk gedrag. Nog elke keer ben ik verbluft hoe hij het menselijk handelen weet te beschrijven. Hoe hij het streven naar macht, manipulatie van het volk, eigenbelang en vriendjespolitiek in Julius Caesar weet te verwoorden, dat is ongekend. En enorm actueel. Het rijke taalgebruik van Shaekespeare geeft het stuk een extra dimensie”.

Lokale drumband

Regisseur Mirjam Koen ensceneert Julius Caesar, de eerste van Shakespeare’s vijf grote tragedies. Muziek en theater worden door Het Zuidelijk Toneel  op bijzondere wijze gecombineerd; op iedere plek waar het gezelschap de voorstelling opvoert, speelt een lokale drumband mee. Shakespeare laat het Romeinse volk een rol spelen in Julius Caesar. Het Zuidelijk Toneel vertaald dit gegeven door het gebruik van muziek voor slagwerk en drums. Net als in eerdere voorstellingen (Peer Gynt en Mahagonny Songspiel) geeft Het Zuidelijk Toneel hiermee direct uiting aan zijn uitdrukkelijke wens om de lokale omgeving echt bij zijn voorstellingen te betrekken. Componist Rob Verdurmen schreef de muziek: “Er is bewust gekozen om de voorstelling uitsluitend te voorzien van slagwerk. De samenwerking met de lokale drumbands zorgt voor een spannende dynamiek en klankkleur en dat maakt deze voorstelling uniek.” 

 

Julius Caesar is te zien op woensdag 26 maart in Theater Odeon in Zwolle

Artikel delen:

Reageer