Vrijwillige personal coaches gezocht

Zwolle – Het Landstede project ‘Meedoen naar Vermogen’ slaat steeds meer aan. Het aantal aanmeldingen groeit, nu de coaches nog! Het project is opgericht om jongeren die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, onder leiding van een 40-plusser, dichter bij werk of een opleiding te brengen. ‘Meedoen aan Vermogen’ zoekt 40-plussers in Zwolle die op vrijwillige basis hun kennis en kunde willen delen.

Landstede wil met het project Meedoen naar Vermogen jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden richting opleiding en/of werk. Het project is op zoek naar 40-plussers die de jongeren op vrijwillige basis willen begeleiden. Nieuwe coaches krijgen een training van zes dagdelen, inclusief een proeve van bekwaamheid. Zij coachen de jongeren om zich (beter) te presenteren en leren hen om zich ervan bewust te worden dat ze uniek zijn. Hiernaast leren ze hoe ze beter kunnen netwerken om zo hun kansen te vergroten. Het leuke en constructieve van het project is dat het dus niet alleen de krachten en talenten van de jongeren helpt opbloeien, maar tegelijkertijd de vele kennis, kunde, ervaring en levenswijsheid aanspreekt die 40-plussers in hun loopbaan verzameld hebben. Het project slaat aan. Onlangs is het uitgebreid: Meedoen naar Vermogen wordt nu aangeboden in de gehele Regio IJssel-Vecht.

Een coach: ‘Het is geweldig om degenen die je begeleidt vooruit te zien gaan, om te zien hoe ze zich ontwikkelen. Daartoe moeten ze leren hun grenzen aan te geven en keuzes te maken. Daarvoor moet je gevoel van eigenwaarde kloppen, dat is heel belangrijk. Ik begeleid de jongeren op hun zoektocht naar zichzelf, naar hun eigenheid, vanuit hun gevoel.’
Een jongere: ‘Ik was moe en bang en ik wist niet meer wat ik moest doen. Mijn hoofd wilde van alles, maar mijn lichaam wilde niet. Dankzij Meedoen naar Vermogen zie ik alles weer positiever, ik denk dat ik wel weer 180 graden gedraaid ben. Ik heb weer zin in dingen. En ik heb leren ontdekken en accepteren wat ik wel en niet aankan.’
Een coach: ‘Het is leuk en waardevol om een jongere te begeleiden. Elke persoon is uniek. Dat gevoel wil ik overbrengen. Ik bepaal niet wat een jongere wel of niet moet doen. We doen het samen. En dat werkt, evenals een positieve benadering. Zeg eens een keertje tegen iemand: “zie eens hoe waardevol je bent”, of “wat ben je goed bezig”  en kijk dan wat voor impact dat heeft. Je ziet zo’n jongere in korte tijd helemaal opbloeien. En daar doe je het voor.’
Een jongere: ‘Mijn coach geeft me zelfvertrouwen. Ze vertelt dat ik oké ben en geeft me net dat broodnodige steuntje in de rug. Geweldig. We hebben gezamenlijk een plan opgesteld en doelen bepaald. Ik leer onder andere om sollicitatiebrieven te schrijven en netwerkgesprekken te voeren, hier heb ik gewoon echt wat aan. Het leuke is dat de coaching doorgaat tot je het niet meer nodig hebt. Ik zie de toekomst weer helemaal zitten.’
Wie belangstelling heeft om als personal coach in ‘Meedoen naar Vermogen’ zijn of haar ervaringen en kennis in te zetten voor een jongere die de hulp goed kan gebruiken, kan contact opnemen met: Paulien Zandbelt, Landstede, pzandbelt@landstede.nl of 06-10352558
Artikel delen:
Reacties 12
 1. Het lijkt mij het beste dat de gezochte coaches maar gezocht moeten worden in het docententeam van Landstede!
  Paar euro minder naar subsponsoring en aanverwante zaken
  en je hebt plots budget voor nieuwe betaalde collega’s.
  Zie je het voor je, als werkloze 45-jarige ga je aan de slag als coach
  en als beloning problemen met het UWV! :'(

 2. Het verhaal met vrijwilligers slaat door.

  Een vrijwilliger moet meestal geld meebrengen omdat reiskosten vaak niet eens worden vergoed als je in Zwolle woont of de belastingvrije vrijwilligersvergoeding wordt vaak niet gehanteerd.
  (1 van de 2 is belastingvrij, niet beiden)

  Ik lees in dat hele verhaal niks over Meedoen naar Vermogen van de vrijwilliger, moet je ook hier als vrijwilliger geld meebrengen?

 3. Het is een schande dat een rijke organisatie als Landstede vrijwilligers gaat werven. Als je goed wil doen, schaf dan inderdaad die nutteloze sponsoring van maar liefst twee eredivisieteams af!! Verkoop al die nieuwe sponsorautootjes, en regel daar docenten voor.

 4. Joop:

  Werkloosheid van ouderen los je niet op het aanstellen van een werkcoach, de markt zal het werk moeten doen.
  Vrijwilliger bij Landstede is geen oplossing en kan betrokkenen
  enorm veel problemen gaan geven.
  Advies: niet op ingaan!

 5. Allerhoogste tijd voor een alomvattend rijksaccountantsonderzoek naar het financiele beheer en aanwending van midddelen van deze zwolse instelling.

 6. De Landstede wordt betaald door de gemeente Zwolle het is een samenwerkingsverband traject.
  Het is een project voor jongeren tussen de 18 en ongeveer 27 jaar in de bijstand, lees WWB uitkering. Heel vaak ook jonge alleenstaande ouders die in het project meedoen naar vermogen gezet worden. Het is een traject nadat meestal het traject Workfast is mislukt.
  Daarnaast is het van beide projecten de bedoeling dat er studiefinanciering aangevraagd wordt om ze uit de uitkering te hebben.
  Bij ons uitzendbureau komen ook vragen of er BBL of werkervaring plaatsen zijn.
  Of het nu Workfast is of meedoen naar vermogen beide kunnen goede kanten hebben als het eerlijk wordt uitgevoerd.
  Ik gun iedereen liever het project Landstede als Workfast, Landstede is vele malen menselijker.
  Was betaald werk maar zo makkelijk te vinden als gemeente Zwolle doet geloven.
  870.162 personen zijn op dit moment werkloos
  DEN HAAG – De werkloosheid in Nederland is in januari sterk opgelopen.

 7. Examenfraude en een vernietigend rapport van de onderwijsinspectie,
  wanneer wordt hier nu eens eindelijk ingegrepen?
  Elders in het land worden scholen om deze redenen gesloten, welke
  invisible hand zit hierachter dat dit blijkbaar in Zwolle kan en mag?
  Centrale sturing en desnoods wekelijkse controle op uitvoering door ambtenaren van het ministerie van onderwijs, die geen binding hebben met Landstede, is de enige oplossing voor deze uitwassen!

 8. Via Google, examenfraude kwam destijds, 2012, uitvoerig in de media,
  het rapport van de onderwijsinspectie staat op internet!

 9. Ongelofelijk dat mensen zo negatief kunnen zijn over zo’n fantastisch project.
  Ik ben een 22 jaar en heb geen studie afgerond, heb nog recht op 1 jaar stufi en ik zat tot twee weken geleden zonder werk.

  Ik heb mij enige tijd geleden aangemeld voor het project ‘meedoen naar vermogen’. Met mijn coach besprak ik mijn situatie op het gebied van werk, school en financiën. Samen hebben we een plan opgesteld voor de kort termijn en een voor de lange termijn.

  Inmiddels ben ik dus weer aan het werk. En volgend jaar ga ik weer studeren.

  Deze zeer persoonlijke benadering zorgt ervoor dat iedereen precies de begeleiding kan krijgen die hij/zij nodig heeft.

Reageer