Standwerkerconcours Zwolle

Op zaterdag 25 augustus 2007 wordt op de rijbaan van de Melkmarkt het Zwolse Standwerkerconcours 2007 gehouden. Een dertigtal van de beste standwerkers zullen de strijd aangaan, wie tot beste standwerker 2007 in Zwolle zal worden uitgeroepen. Het spektakel begint om 10.00 uur en zal duren tot 17.00 uur.  

Een aantal deskundigen en speciale gasten (juryleden) zullen de verrichtingen van de  standwerkers nauwgezet gade slaan om na afloop unaniem tot een eindoordeel te komen, wie de winnaar zal worden. Voor de jury zijn dit jaar uitgenodigd:

Jacqueline Eikelboom – huisvrouw en echtgenote van de fractievoorzitter van de politieke partij Swollwacht
Yang Yang Chiu – redactrice van de Stentor
Joop Overweg – oud organisator van het Zwolse standwerkerconcours
Dessy Roffel – huisvrouw
Rita Jansen – kleuterjuf en zangeres
Femke Karel – Eindredacteur Kabelkrant Zwolle

De organisatie van dit concours is evenals vorig jaar in handen van Jan en Trudy Kistemaker. Na in 2005 met veel plezier het Nationaal Kampioenschap Standwerken te hebben georganiseerd, hebben zij niet lang na hoeven te denken om ook dit jaar  “ja” te zeggen om dit gezellige evenement te organiseren. Jan is een gepensioneerd inspecteur van politie en heeft door zijn werk altijd veel met de evenementen te doen gehad. Achter de geraniums zitten is er voor hem niet bij en wat is er dan mooier om zo’n prachtig evenement voor de burgers uit Zwolle en wijde omgeving te organiseren. Zijn vrouw Trudy heeft 40 jaar dienstverband achter de rug bij de gemeente Zwolle en evenals haar man Jan door haar werk altijd veel met de evenementen te doen gehad. Beide doen zij veel vrijwilligerswerk, waarvan dit één item is. 

Standwerkers zijn vaklui, hun act is meesterlijk. Hij/zij blijft zijn/haar unieke verhaal vertellen. Men spreekt er wel eens van dat de standwerker door een ouderwetse grammofoonnaald is geïnjecteerd. Standwerken is in Nederland behoorlijk populair. Jaarlijks organiseert de CVAH (Centrale Vereniging Ambulante Handel) zo’n 120 concoursen, waarvan dit concours er één is. Ons land kent een kleine 500 standwerkers, welke een belangrijke bijdrage aan het imago van de markt leveren. De “echte” standwerker is de jus van de markt, de toef slagroom op het toetje. 

Op het concours van zaterdag 25 augustus a.s. demonstreren de standwerkers van alles. Je kunt het zo gek niet bedenken. Koopwaar die je normaal zo één-twee-drie niet koopt, maar die door de overtuigende en vaak humorvolle presentatie nu grif over de ’toonbank’ gaat.

Blikopeners, een portemonnee,  inlegzooltjes, nagelvijlen, raamwissers, groenteschaven, kabelritsers, ministofzuigers, plunjezakken met snoep en potjes zalf. De deelnemers praten én verkopen deze dag de sterren van de hemel. Maar bovenal zorgen ze voor veel extra plezier in onze mooie historische Zwolse binnenstad. Het standwerkervak  is een beroep waar je met veel plezier, doch door hard, eerlijk en “echt” te werken de markt in een goede, best bezochte sfeer kan behouden.  En natuurlijk u, als bezoeker van de “standwerkerstand” laten genieten van de grappen en grollen die, let wel, de welbespraakte standwerker “eruit gooit” !

Het beroep standwerker is zo oud als de weg naar Rome. Waren het vroeger de goede oude marskramers, venters of zogenoemde “kwakzalvers” die het platte land, de dorpen en steden bezochten, nu zijn zij, de standwerkers, de topartiesten van de markten en zorgen zij net even voor “de lekkere krenten in de gezellige Hollandse markt pap”.

Zaterdag 25 augustus a.s.  kunt u ze bezig zien en u laten verleiden toch net “dat éne artikel” te kopen.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. @Linda: wat is er mis met huisvrouw of echtgenote zijn dan?
    Lijkt mij niks mis mee hoor als een vrouw daarvoor kiest… Petje af zelfs! Ik zou alleen het huishouden doen niet trekken! 😉


    ⚠️ Meld

  2. Ik ben naast werkneemster en moeder, ook echtgenoot en huisvrouw (en die taken doe ik ook goed en ik heb er ook trots in). Maar ik zie het toch meer als een taken naast de dingen die ik doe mij mij maken.
    Ik zou niet graag zo omschreven worden.


    ⚠️ Meld

Reageer