Bibliotheek waarschijnlijk naar GGD gebouw

Zwolle – Maandagavond kwam in de gemeenterdaad de Transformatie en verkoop pand van Bibliotheek Zwolle aan de Diezerstraat 80 en herhuisvesting van de bibliotheek ter sprake in een meningvormend debat. De hele raad was het eens over de komst van de ZARA naar de Diezerstraat, maar over de toekomstige locatie van de bibliotheek waren de partijen het niet eens. De politiek wil de bieb het liefst in de binnenstad zien, maar de beste kaarten lijkt het GGD gebouw aan de Zeven Alleeetjes te hebben. Dat is ook de keuze van het college. Wethouder De Heer mikt op een locatie aan de binnenstad en noemde Hedon als een goed voorbeeld in deze. Daarnaast zei De Heer dat de ontwikkelaar van de Bankenlocatie in verre onderhandeling is met een marktpartij. Het gerucht gaat dat dit de Primark betreft.

De directrice van de bibliotheek, mevrouw Vrolijk, somde aan het begin van het debat de 5 opties voor herhuisvesting voor de bibliotheek op waarbij het GGD gebouw aan de Zeven Alleetjes het best scoorde. Pluspunten waren volgens Vrolijk de mogelijkheden voor studie voor studenten en de bereikbaarheid. Ze zei dat de locatie aan de Melkmart niet beschikbaar is. Verder maakte ze duidelijk dat de toekomstige bibliotheek meer doet dan het uitlenen van boeken. Partijen als D66, GroenLinks en Lijst Koster zouden de nieuwe bieb het liefst op de Bankenlocatie aan de Melkmarkt willen. Swollwacht, de SP en de VVD waren duidelijk, het GGD gebouw moet het worden. DE CU zou nog wel een marktonderzoek willen laten verrichten. Zij willen weten wat de klant wil. Wethouder Vedelaar wil daar naar kijken, maar net als wethouder De Heer vindt zij dat de bieb in het GGD gebouw een optimaal concept kan worden. Het college zal in de vervolgnota ingaan op het gevoerde debat. Het college kan verder met de uitwerking van de herhuisvesting.

Artikel delen:
Reacties 18
 1. De bibliotheek dus naar de second beste locatie, omdat de bankenlocatie al bijna verpatst is. Fijn zaakje dit. Met dank aan de VVD, CDA, PvdA en CU die de sloop voor elkaar gekregen hebben. Durf dan nooit meer te beweren dat je voor behoud historische gebouwen bent >:(

 2. Als die Primark op de Bankenlocatie komt hoef je ook geen debat meer te houden over het behoud van die monumenten. Het voorstel van D66 en GroenLinks kreeg nog een meerderheid daarvoor maandagavond. Alles is wel duidelijk nu, alles gaat plat voor weer een blokkendoos. Hoe is het mogelijk >:(

 3. Mij lijkt de GGD een veel betere plek dan aan de Melkmarkt. Een groot probleem met de huidige locatie is dat er veel luie mensen hun auto niet kwijt kunnen. Dat kan bij de GGD wel en bij de Melkmarkt niet. Daarbij kun je bij de GGD ook veel makkelijker je fiets kwijt.

 4. Zevenalleetjes is idd de betere lokatie. Goed bereikbaar voor fietser en automobilist. Aan de rand binnenstad dus extra afstand is geen issue. En op de bankenlokatie zal echt wel een pand gebouwd worden passend bij de binnenstad. De gebouwen die er nu staan voegen ook niks toe in mijn ogen. Knopen doorhakken en aan de slag zou ik zeggen. Met die meerjarenplannen schiet niemand iets op.

 5. Het gebouw is ok maar de oversteek vanaf de gracht is op de fiets moeilijk denk hierbij aan kinderen, ouderen etc die ook naar de bieb willen!
  Die bankenlocatie is bijzonder lelijk en mag van mij gesloopt worden, samen met het stadhuis en de aanbouw aan het stedelijk museum. 😀

 6. De bibliotheek hoort in het centrum, kijk maar in de wijken waar de bieb zit. Juist, bij het winkelcentrum.

  Waar de bieb nu zit, aan de Diezerstraat, is ongeveer de best bezochte bieb van het land!! Het kan alleen maar minder worden.

 7. @Robert die oversteek is niet perfect, maar ik neem aan dat daar best een mouw aan te passen is. Komt nog eens bij dat mensen uit Assendorp, Zuid, Westenholte, Stadshagen en Holtenbroek helemaal niet vanuit de stad komen.

 8. Als ik naar de stad ga kom ik meestal ook wel even in de bibliotheek. Als het bij die drukke Van Rooyensingel is doe ik dat niet meer. Jammer hoor!

 9. Als het de gemeente te doen is om cultuur en diversiteit uit de binnenstad te bannen, is dit waarachtig een meesterzet.

  Mooi gesproken.
  Nog meer eenheidsworsten in de binnenstad.
  Het is toch ongekend hoe ze op dit idee komen!?
  Had het gewoon op de Diezerstraat gelaten. Het is weer ouderwets money money, en de VVD lacht zich rot.

 10. Wat iedereen toch met die Zara heeft??? Ben er laatst in Amsterdam express eens even ingelopen, nou alsof we daar op wachten. Markt kwaliteit maar dan voor hoge prijzen, tss. Laat die bieb daar maar lekker zitten.

Reageer