Expositie Anna Barbara Kolbe & Marjet Zwaans

Zwolle – Anna Barbara Kolbe en Marjet Zwaans verblijven de week voorafgaand aan hun tentoonstelling in Galerie het Langhuis. Gedurende deze week gaan zij in dialoog met de ruimte die het pand biedt en leren elkaar zodoende kennen. Hierdoor gaan de beeldend kunstenaars het experiment aan en verleiden elkaar buiten hun individuele werkwijze te treden. Wat er binnen dit spanningsveld ontstaat, zal tijdens de opening worden blootgelegd.

Anna Barbara Kolbe (1989) studeerde Autonome Beeldende Kunst aan AKV St. Joost te ‘s-Hertogenbosch en woont en werkt nu in Haarlem. In haar werk is er een samengaan van nauwkeurige observaties en de evocatie van wat ontbreekt, voorbijgaat en ongrijpbaar blijft. De voelbare aanwezigheid van een poëtische onderstroom van het bestaan zorgt ervoor dat de dingen altijd met de stroom meegaan. Terwijl alles blijft wegglijden. De plek die achterblijft is als een leegte, een spoor, een afdruk. In die complexe afwezigheid wil Kolbe de echo van wat verdwenen en verborgen is opvangen. ‘Licht’ en ‘ruimte’ bevinden zich in het midden van haar onderzoeksveld en vormen de fundamenten voor een onderzoek naar vorm, kleur en zichtbaarheid.

Marjet Zwaans (1988) studeerde Autonome Beeldende Kunst aan Academie Minerva in Groningen en woont en werkt in Amsterdam. Ze onderzoekt met haar werk de subjectieve beleving van ruimte. Hoe zie je kleur, licht en vorm en hoe veranderen deze beeldende aspecten wanneer je van positie of standpunt verandert? Zwaans werkt meestal met het medium fotografie of installatie, of combineert beide disciplines. Daarnaast zit een reflectie op het medium zelf vaak verborgen in haar werk. Als toeschouwer word je bewust gemaakt van je eigen waarneming. Wat neem je waar en wat neem je voor waar aan?

Artikel delen:

Reageer