SP zet stemgedrag politieke partijen op een rijtje

Zwolle – De SP heeft het stemgedrag van de Zwolse politieke partijen op een rij gezet. De afgelopen vier jaar is er over een scala van onderwerpen gestemd in de gemeenteraad. Politieke partijen hebben er soms een handje van om in verkiezingstijd allerlei beloftes te doen, maar in de praktijk anders te stemmen. Met een grote advertentie in de Peperbus en de Swollenaer laat de SP zien hoe de politieke partijen in Zwolle de afgelopen vier jaar op cruciale onderwerpen hebben gestemd.

stemgedrag.jpeg 

Lijsttrekker Tjitske Siderius: ‘Ook in de verkiezingscampagne worden er door allerlei politieke partijen mooie woorden gesproken en beloftes gedaan. De SP vindt het jammer dat er in de praktijk vaak weinig van deze mooie woorden overblijft. In de huidige campagne worden er allerlei proefballonnetje opgelaten over het belang van armoedebestrijding. Het feit is dat de afgelopen vier jaar de toeslag voor mensen die langdurig in armoede leven is gehalveerd, de computerregeling voor kinderen in armoede is geschrapt en de boodschappenhulp voor ouderen is wegbezuinigd. Terwijl de vergoeding voor lokale politici heilig lijkt.’


De SP wil transparant zijn en heeft een overzicht gemaakt van een deel van de stemmingen in de gemeenteraad. De partij heeft inzichtelijk gemaakt waar Zwolse partijen voor en tegen hebben gestemd op basis van de stemmingsuitslagen in de gemeenteraad op de belangrijkste thema’s: werk, zorg, woningbouw en veiligheid. Kiezers kunnen zo zelf een oordeel vellen.

stemgedrag2.jpeg 

Artikel delen:
Reacties 45
 1. Bericht geeft een goed beeld over hoe politieke fracties de laatste jaren werkelijk hebben gestemd over aansprekende maatschappelijke onderwerpen.

 2. Is dit een complete lijst, of één die de SP heeft samengesteld met onderwerpen die hun aan het hart gaan en waardoor zij goed uit de verf komen?

 3. Wat een lachertje die SP. Lach me rot.

  Apetrots dat ik een VVD-er ben. Door een lijstje als dit weet ik zeker nooit op de SP te gaan stemmen. Beroepsjankerts.

 4. Waarom laat Weblog Zwolle de laatste tijd zich zovaak gebruiken als ‘medium’ van politieke partijen?

  Zonder enige bronvermelding wordt er gecopy-paste vanuit de site van SP.

 5. Dieze Oost is niet van deze tijd. Kranten als de Stentor doen precies hetzelfde hoor. De partij stuurt een persbericht in en plaatst het vervolgens ook op haar website. Welkom in 2014! Fijn dat WLZ alles verzameld, anders surf ik me rot 😉

 6. jasper en vdberg gaan jullie stemmen? Lijkt me niet goed want je hebt gezien jullie reacties niet goed opgelet de afgelopen vier jaar.

 7. Het mooie van de SP is dat ze strijden voor punten waar eigenlijk iedereen het wel mee eens is. Meer dit, meer geld daarvoor, geen ontslagen daar. Probleem is altijd dat ze onvoldoende duidelijk maken waar dat geld vandaan moet komen, namelijk bij de man met een modaal salaris. En die grijpen toch overal net naast: geen toeslagen en geen ontheffingen omdat je net 20 euro te veel verdient.
  Natuurlijk ben ik ook voor boodschappenhulp voor ouderen, tegen halveren van toeslagen voor mensen die langdurig in armoede leven en voor geen preventieve ontslagen in de thuiszorg maar ik houd misschien een keer 40 euro over in de maand, willen ze dat ook nog afpakken? Ik vrees het wel, toch maar anders gaan stemmen denk ik.

 8. @suze hoe kom je daarbij? Jij denkt wel dat dit een complete lijst is? Dat dit is waar de raad 3 jaar over heeft vergadert?

  Ik ga zeer zeker weten stemmen, en wel op een partij waar ik mij in verdiept heb (samen met een andere).

 9. Kijken wat er wordt gekozen straks en wat de partijen waarmaken van hun beloften in deze gemeente .Ik denk heel weinig want de gemeenten krijgen straks de pot met geld uit Den Haag en mogen dat verdelen in hun gemeente voorde zorg en de verdere noodzaken die er moeten gebeuren.Dus wat je ook kiest ik zie het somber in want er is de afgelopen jaren al veel geld naar onzinnige doelen gegaan in Zwolle.Ze hebben bruggen gebouwd in Zwolle die helemaal niet nodig waren {bijde spiegel is ook de stenen pijp en bijde mediamarkt was ook de kamperpoorterbrug}ze liggen 100meter naast elkaar.En zo kunnen we nog wel even door gaan

 10. Het past wel bij de (maoïstische) wortels van de SP om te vinden dat stemrecht voorbehouden moet zijn aan degenen die SP stemmen. Suze is een waardige aanhanger.

 11. Knap staaltje ‘framing’.
  Besluitvorming Rode Torenbrug klopt i.e.g. al niet. Besluit tot aanleg is in 2007 genomen. Het CDA stemde destijds in ieder geval tegen.
  Daarnaast zitten in het lijstje geen verkiezingsbeloften bij, die partijen, zoals bijvoorbeeld het CDA, gebroken zou hebben. Wat het bericht wel suggereert.
  En tenslotte heb ik van geen enkele partij (uitgezonderd GL bij FNV-debat misschien) tot op heden een ‘luchtballonnetje’ in debat gehoord over armoedebestrijding. In ieder geval niet bij het CDA.
  Wij zijn reëel. Het zal al een hele toer zijn om het huidige armoedebeleid in stand te houden (is onze wens). Partijen die een ruimhartiger armoedebeleid beloven, beloven ‘gouden bergen’ en bouwen luchtkastelen.

  Met vriendelijke groet,

  Martijn van der Veen

 12. Partijen die een ruimhartiger armoedebeleid beloven, beloven ‘gouden bergen’ en bouwen luchtkastelen.

  Dat doen alle extreme partijen, heel hard roepen dat er iets niet klopt (waarvan iedere Nederlander het er over eens is dat het niet klopt) maar een goed onderbouwde oplossing geven ze nooit. Waar het geld vandaan moeten komen hoor je ook niet.

 13. @Martijn van der Veen

  In plaats van in de reactie van ‘framing’ te schieten ben ik benieuwd hoe het CDA de komende raadsperiode gaat opkomen voor de Zwollenaren die direct te maken krijgen met de zwaardere rol van de gemeente in het Zwolse domein.

  Kortom hoe denkt het CDA concreet het huidig armoedebeleid (financieel) in stand te houden als dat de inzet vanuit het CDA is voorafgaand aan de verkiezingen?

 14. Hoe kan je als partij , tegen het goed isoleren van woningen zijn tbv schimmel zijn.
  Jammer dat er niet bij stond : opheffen SP. Ook dan zou de SP het er mee eens zijn.

 15. Dit zet de SP in een mooi daglicht, maar vergeet niet dat het bericht ook van de SP komt. Wij van WC Eend…….

  Ik heb dezelfde kanttekening als Japser: is dit alles, of is dit alles wat de SP wel goed uitkomt. Daarnaast: alle nuance ontbreekt. Soms ben je tegen op iets, omdat de kosten ervan andere uitgaven zullen dwarsbomen. Als de gemeente oneindig budget had, waren de meeste partijen denk ik vóór alle genoemde punten.

 16. Ik stel echt voor dat er een echte Zwolse partij komt waarin alleen de geboren Zwollenaren mogen zitten en die echt het beste voor onze stadje willen want al dat gezeur en gezeik over de verschillen van al die partijen houdt men het niet meer bij..

  Zwolle moet meer willen en dat zou moeten kunnen!!!

 17. Toen ik dit las, was mijn reactie hetzelfde al Jasper. Is dit alles wat er de afgelopen periode door de raad behandeld is? En wat fijn dat bij het merendeel van de zaken die besproken zijn SP en GL voor waren.

 18. @suze
  Zeker, de PVV is een extreme partij, maar de SP ook. Dit geven ze ook zelf aan naar buiten toe.
  Een citaat: “De SP plaatst zich in een extreem-linkse perspective van het politiek bestel met leden als Anja Meulenbelt, Harry van Bommel en Sadet Karabulut”
  Meer info o.a. op deze website http://eenandergeluid.wordpress.com/sp/
  Altijd verstandig om eerst even te Googlen voordat je op een partij stemt.
  Met extreem wordt trouwens wel bedoelt personen en groeperingen die opereren op de grens van, maar nog steeds binnen het bestaande politieke spectrum en de grenzen van de democratische rechtsorde.

 19. Interessant selectief lijstje van de SP. Ik heb even gesnuffeld op de site van de gemeenteraad en het viel me op dat er een aantal aangenomen moties en amendementen over armoede, sociale woningbouw etc hier niet worden genoemd. Over de onderwerpen op deze lijst kan ook nog wel meer gezegd worden. de Rodetorenbrug werd hier bijvoorbeeld verguisd, maar bleek opeens in een grote behoefte te voldoen toen mensen op een mooie dag de afzetting hadden weggehaald om de korstet route naar de stad te pakken. Ook over die schimmelhuizen bleek uit de discussie hier dat er meer over te zeggen is dan alleen maar “schande” (wat ik in eerste instantie ook deed). De SWZ heeft mensen een CV aangeboden voor ?? 50 per maand huurverhoging waarover ook nog huurtoeslag ontvangen zou kunnen worden. Voor mensen die recht op huurtoeslag hebben, betekent dat dat ze een heel groot deel vergoed krijgen. Vooral degenen die hier niet op in zijn gegaan, kampten nog met de schimmelproblematiek. Zo heb ik het destijds begrepen. Maakt het verhaal toch net weer anders. En dat geldt voor veel onderwerpen. We lezen hier alleen een korte aanduiding zonder de precieze achtergronden en motivaties te kennen.
  Wat ik het meest mis bij de SP is een financiële onderbouwing. De rooskleurige plannen steunen financieel grotendeels op de hoop dat het economisch tij weer mee gaat zitten. Daar geloof ik ook in, maar denk niet dat dit betekent dat de bomen tot in de hemel reiken.

 20. Mijn ervaring is dat Tjitske zich altijd (ook als er geen verkiezingen op stapel staan) volledig inzet voor de Zwolse burger.
  Dat geeft een oprecht betrokken instelling weer en dat is te prijzen.

 21. Voor alle Zwolse burgers? Ik denk dat zij zich misschien wel het meest zichtbaar inzet voor bepaalde groepen burgers (en dat is prijzenswaardig), maar dat de andere partijen zich ook inzetten voor de Zwolse burgers. Ze besteden niet puur voor hun eigenwaarde (als ze veel op social media zitten, dan gaat die vrees ik behoorlijk achteruit gezien de grote hoeveelheid negativiteit die over politici wordt uitgestort) ca 15 uur per week aan het raadswerk, meestal naast een betaalde baan. Uiteindelijk is elke partij erop gericht om – vanuit het eigen perspectief – de beste keuzes te maken voor de stad.

 22. Ik “ben” van geen enkele partij, Suze. Bij elke verkiezing bepaal ik opnieuw waarop ik stem. En dat hangt af van programma, van de keuzes die een partij de afgelopen jaren heeft gemaakt en van het vertrouwen dat ik in een partij heb voor de komende 4 jaar. Ondanks dat ik de SP op een aantal punten zeer waardeer, valt die club voor mij af. Ik vind ze vaak populistisch, eenzijdig en financieel onrealistisch.

 23. @ardri wever, GL wordt ook vaak genoemd in het rijtje, dat ze eens zijn met de SP. Jij vind het als oud politicus niet kwalijk dat het bericht erg éénzijdig is.

 24. @Suze Bedankt voor je stemadvies, maar ik neem toch mijn recht om zelf te bepalen op welke partij ik stem
  @1234 Ik had dat bezuinigingsvoorstel gelezen, maar vind een rijtje getallen zonder duidelijk aan te geven wat er dan niet meer gebeurt, niet overtuigend. De andere partijen hebben ook geen sterke of uitgewerkte financiële paragraaf, maar hebben in de afgelopen jaren in college en raad laten zien dat ze realistisch begroten. Dat is ook de reden waarom ik niet alleen op programma’s afga. En dat realisme mis ik bij de SP.

Reageer