Jonge afzwemmers Zwolle in het zonnetje gezet

Zwolle – Drie kinderen hebben vandaag trots hun zwemdiploma in ontvangst genomen uit handen van wethouder Gerrit Piek. Hun prestatie in het Hanzebad is bijzonder. Niet alleen vanwege het sportieve aspect, ook omdat de groep als eerste gebruik heeft kunnen maken van een bijdrage van de gemeente in de kosten van het zwemonderwijs.

 

Zwolle vindt het belangrijk dat kinderen kunnen zwemmen. De verantwoordelijkheid voor het nemen van zwemlessen ligt bij ouders. Een verantwoordelijkheid die ouders ook zelf zo ervaren: ongeveer acht op de tien kinderen die in Zwolle deelnamen aan het schoolzwemmen hadden zelf al minimaal één zwemdiploma. Reden voor de gemeenteraad om te besluiten de zwemvaardigheid in de stad niet meer te ondersteunen via zwemlessen tijdens schooltijd. Om zorg te dragen dat kinderen van wie de ouders zwemonderwijs zelf niet kunnen betalen toch hun zwemdiploma halen, heeft de gemeenteraad bepaald niet te bezuinigen op zwemlessen voor kinderen uit de lagere inkomensklasse. Kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud uit een huishouden waarin maximaal 110 procent van de bijstandsnorm te besteden is, kunnen gratis zwemlessen volgen. Nu nog in het Hanzebad maar binnenkort in het nieuwe zwembad van Hogeschool Windesheim dat momenteel in aanbouw is.

De door Calostudenten van Hogeschool Windesheim uitgevoerde zogenoemde vangnetregeling heeft jaarlijks plaats voor maximaal 150 kinderen die hun zwemdiploma A of B willen halen. Op dit moment nemen veertig kinderen uit de laagste inkomensklasse deel aan de zwemlessen. De verwachting is dat binnenkort nog eens twintig extra kinderen aan hun zwemlessen kunnen beginnen dankzij de regeling.

 

Bijna een jaar na het instellen van de regeling hebben de eerste kinderen die er gebruik van hebben kunnen maken hun diploma in ontvangst genomen. Reden voor wethouder Gerrit Piek om de kinderen na hun sportieve prestatie in het bad van Windesheim persoonlijk te feliciteren.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Vreemd , 8 op de 10 had al een diploma. 7 t/m 12 jaar
  Waarom niet voor kinderen zonder diploma vanaf 6 jaar.
  Dat is de doelgroep die het het meest nodig heeft.
  Lijkt mij.

 2. @Kokzwolle123

  Dat staat er niet.

  Voorheen was er schoolzwemmen. Waarom? Omdat de gemeente het belangrijk vindt dat kinderen leren zwemmen.
  Wat bleek? 8 op de 10 kinderen die schoolzwemmen hadden, hadden daarvoor al een diploma gehaald omdat óók ouders het belangrijk vinden om te leren zwemmen. Met andere woorden: voor 80% van de kinderen die schoolzwemmen hadden, was het dus niet nodig om een subsidie te geven want die kónden al zwemmen.
  Dus met het oog op de centen heeft de gemeente het schoolzwemmen afgeschaft.

  NU doen ze dus wel een subsidie voor mensen met een laag inkomen hebben en eigenlijk te weinig geld om zwemlessen te bekostigen voor hun kinderen.

  Voorheen betaalde de gemeente dus in wezen zwemlessen voor álle kinderen, waarvan 80% bezig was met diploma B (of C) op kosten van de gemeente en 20% had daadwerkelijk voor het eerst zwemles.

  Die 80% betaalt de gemeente nu niet meer maar die 20% dus wel weer.

  Helder zo?

 3. Ook kinderen van arme ouders kunnen eerder leren zwemmen. Daar zijn al lang subsidies voor, een subsidie die ook best gepromoot wordt. We hebben al jaren Sportservice Zwolle die heel actief is en op scholen ook leerkrachten benaderd om te kijken of er kinderen zijn die nog niet kunnen zwemmen of op sport zitten.

  Fijn voor de kinderen dat ze nu kunnen zwemmen, maar het zijn dus niet speciaal kinderen die arme ouders hebben, wel kinderen van ouders die super actief benaderd moeten worden, voordat ze hun kind op zwemles doen. Anders hadden ze allang kunnen zwemmen.

 4. Heel leuk voor die kinderen dat ze kunnen zwemmen.
  Ondertussen is er natuurlijk voor de ouders ook wat geregeld zodat ze bij kunnen dragen aan het onderhoud van het zwembad terwijl hun kind de baantjes trekt.
  Of ondertussen het gras maait, de kleedkamers rein houdt, administratieve taken voor de zwemleraren uitvoert. Zo dragen zij ook hun steentje bij zodat ik niet meer het hele volle pond hoef te betalen voor de zwemlessen. Win-win situatie.

 5. Zwemles is ook niet goedkoop! Ik kan mij zo voorstellen, dat als je geen cent te makken hebt, dat je eerst kiest voor je boodschappen, je vaste lasten en je huur van het huis omdat te gaan betalen. Fijn dat er een subsidie is voor dat soort mensen.

Reageer