Succesvolle schrijfactie voor Liu Xia

Zwolle – Afgelopen zaterdag 8 maart (internationale vrouwendag) werd door het Zwols Vrouwen Platform een workshopdag gehouden. Honderden vrouwen stroomden toe naar het CIBAP en bezochten allerhande stands, waaronder die van Amnesty International.

De organisatie hield een laagdrempelige schrijfactie voor Liu Xia, waarbij aanwezigen op een kaartje een boodschap voor de Chinese vrouw achter konden laten. De schrijfactie wordt wereldwijd gehouden, met als doel op 1 april aanstaande Liu Xia te verrassen met duizenden kaarten. Op deze dat viert de Chinese dichteres en kunstenares haar 53e verjaardag. Met kreten als ‘Stay strong’, tekeningen en persoonlijke berichten, werden meer dan honderd kaartjes volgeschreven. Een succesvol resultaat voor Amnesty International Zwolle.

Liu Xia, een Chinese dichteres en kunstenares heeft al ruim drie jaar huisarrest in Beijing. Wat ze gedaan heeft? Niets. Op 8 oktober 2010 werd bekend dat de man van Liu Xia, Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede had gewonnen. Sindsdien komt Liu Xia haar appartement niet meer uit en mag ze geen vrienden of familie meer ontvangen zonder toestemming van de Chinese autoriteiten. Er staan bewakers geposteerd voor haar huis te allen tijde en haar telefoon en computer worden afgeluisterd. Door het arrest kan Liu Xia niet meer werken. Haar familie wordt geïntimideerd en zelfs vervolgd. Haar man Liu Xiaobo is een van de opstellers van Charta 08, waarin werd opgeroepen tot hervormingen en een nieuwe grondwet in China. Twee dagen voor het manifest verscheen, werd hij opgepakt. Eind 2009 werd hij tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het ‘aanzetten tot omverwerping van de staat’. Wereldwijd verzochten regeringsleiders, de Europese Unie, instellingen van de Verenigde Naties, schrijvers, kunstenaars, Nobelprijswinnaars, mensenrechtenorganisaties en honderdduizenden burgers de Chinese regering om het illegale huisarrest op te heffen en haar man onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Tot nu toe zonder succes. De Chinese regering kijkt de andere kant op.
Artikel delen:

Reageer