Gemeente Zwolle geeft bomen weg

Zwolle – De gemeente Zwolle geeft 190 bomen weg. Het gaat om verschillende soorten bomen uit de gemeentelijke kwekerij. De kwekerij gaat sluiten omdat het niet langer rendabel is voor de gemeente Zwolle om haar eigen bomen te kweken.

Inwoners van Zwolle kunnen vanaf 14 maart tot en met vrijdag 21 maart aanstaande via www.zwolle.nl/stadskwekerij aangeven welke boom ze willen ontvangen. De toekenning gebeurt op het principe wie het eerst komt, wie het eerst maalt en op=op. De gemeente en ROVA zorgen voor het vervoer van de boom naar de tuin. De bewoner moet zelf voor het plaatsen van de boom zorgen.

De aangeboden bomen zijn tussen de 3 en 4 meter hoog. Er zijn diverse soorten beschikbaar: onder andere Rode Kastanjes, Sierappel, Sierkers, Berken, Els, Lindes etc. De bomen zijn allemaal biologisch gekweekt, dat wil zeggen zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. “Voor de vele buurtinitiatieven in de openbare ruimte is dit een mooie kans om de straat of buurt met een boom te verfraaien. Dat geldt uiteraard ook voor de particulieren die een mooie boom in hun tuin willen zetten, aldus wethouder Filip van As. In vroeger tijden leverde de kwekerij jaarlijks rond de 2000 bomen in de stad, bijvoorbeeld bij woningbouwprojecten of herinrichting van een straat. Tegenwoordig zijn dat er nog maar 300 bomen. Daarmee is de kwekerij niet langer rendabel.
Artikel delen:
Reacties 14
 1. Ze kunnen voor mij de boom in bij de gemeente het is niet rendabel om zelf door te gaan met kweken zeggen ze.Dus weer een paar werklozen op die kwekerij en straks duur betalen om bomen te kopen als ze nodig zijn .Waar gaat het heen met de werkgelegenheid

 2. Pjotr, ik heb geen idee hoeveel banen ermee gemoeid zijn om jaarlijks 300 bomen te kweken, maar als de gemeente die 300 bomen die ze nodig hebben koopt bij een particuliere boomkweker creëert dat toch ook werkgelegenheid?

 3. Weet jij hoe lang het duurt om een boom van 16-18cm te kweken? De grond waar die op staat moet ook betaald worden h?.
  Het aantal bomen dat de gemeente nodig heeft is dus niet rendabel om zelf te kweken.
  Als jij goedkoper zelf brood kunt bakken doe je dat toch ook? Maar omdat jij niet zoveel brood nodig hebt is het goedkoper om het maar in de winkel te halen……

 4. Complete onzin natuurlijk.
  Kunnen ze niet beter een mooi nieuw stadsbos gaan aanplanten ergens … ipv mooi weer spelen met overtollige (wegbezuinigde) stukjes natuur. Overal schijnt struikgewas weg te moeten om plaats te maken voor grasveldjes. Laten ze er iets voor terug geven.

 5. Ah zuur… had wel plannen, maar moest eerst wat meer duidelijkheid krijgen over wat haalbaar was. Maar goed, was gewaarschuwd, wie het eerst kwam……

 6. Nou Degi, döör kunt wi-j nog wel es een beumpien aover opzett’n aover d?t struukgewas. Ze g?ft d’r toch die grösvelties veur trugge?

Reageer