SP: waarom hier geen sociale huurwoningen?

Zwolle – De SP vraagt aan voorbijgangers van braakliggende terreinen in Stadshagen en Kamperpoort waarom daar geen sociale huurwoningen zijn gebouwd. Het zijn slechts enkele voorbeelden van plekken waar wat de SP betreft allang woningen hadden kunnen staan. De SP voert al enige jaren campagne om het enorme tekort aan betaalbare huisvesting in de stad tegen te gaan. 

2014_03_sociale_huurwoningen.jpg
Lijsttrekker Tjitske Siderius: ‘Opeenvolgende stadsbesturen hebben de nadruk gelegd op dure koopwoningen terwijl de wachtlijsten voor een sociale huurwoning gestaag zijn gestegen. Zwollenaren wachten gemiddeld bijna 4 jaar op een huis. Het besef dat er meer sociale huur nodig is dringt langzamerhand bij de meeste partijen door. Dat klikt mooi in verkiezingstijd, maar in het stadsbestuur deden partijen als PvdA en VVD hier weinig aan. Wat de SP betreft stijgt het aantal sociale huurwoningen de komende vier jaar met 5 procent.’

Hoewel de economische crisis en het kabinetsbeleid van Rutte en Samsom de gemeente Zwolle en woningbouwcoöperaties hebben opgezadeld met grote financiële tegenvallers is er wat de SP betreft wel degelijk geld om te bouwen als de gemeente creatieve en radicaal andere keuzes durft te maken. Siderius: ‘Voor prestigeprojecten als de Rode Torenbrug is wel geld, maar voor een basisbehoefte van mensen niet? Dat is natuurlijk pertinente onzin. Wij gaan voor bouwen naar de behoefte voor iedere Zwollenaar.’

Artikel delen:
Reacties 25
 1. @suze ik heb drie debatten gevolgd en zelfs na het kezen van het partijprogramma zie ik niet hoe de piratenpartij verandering in Zwolle gaat brengen dus nee niet voor de genoemde partij

  @mul het gaat mij niet om de woningbouw in welke vorm dan ook maar merk op dat de SP veel wil maar doet alsof er dus een ongelimiteerde pot met geld beschikbaar is voor alles wat maar sociaal is of lijkt te zijn (uiteenlopende onderwerpen)

 2. SP alias de partij voor sociale huurwoningen ( het liefst de hele stad vol ) en een totaal ongefundeerde begroting. De SP begint een PVV lite worden. Totaal ongeschikt voor gemeentelijk, laat staan landelijk bestuur

 3. Suze.

  Is het relevant om een ieder die hier ergens op reageert altijd te vragen van welke partij hij of zij is.
  Is het niet relevanter om eerst zelf eens met een mening of voorstel te komen, en dan een discussie aangaan met deze of gene.

 4. @Mul Ik las laatst op de site van de gemeenteraad dat een (recente) motie van de SP om de voorraad sociale woningen substantieel uit te breiden unaniem is aangenomen. Ben ook even in de cijfers gedoken. Zwolle heeft nu (2013) ca 54.000 woningen. Daarvan 54% koop en 46% huur. Het aandeel huur is in 10 jaar tijd gedaald van 54% naar dus 46%. In de tijd dat de plannen werden gemaakt zaten we op de top van onze welvaart. De steden zagen de middenklasse vertrekken naar de omringende dorpen waar relatief goedkoop en eenvoudig een koopwoning beschikbaar was. De wens om een huis te kopen was groot, en is dat nog steeds. Ik zag een onderzoek van de VEH waaruit bleek dat 43% van de mensen met verhuisplannen een koopwoning wenst, 37% huur en 20% maakte het niet uit.
  Nog een laatste getal. Zwolle heeft als prestatieafspraak met de woningcorporaties bepaalt dat de komende jaren er 17.500 sociale huurwoningen beschikbaar moeten blijven. Van het totaal aan woningen is dat dus ruim 30% van de totale voorraad.
  De huidige grotere behoefte aan goedkope huur hangt voor een groot deel samen met de crisis waardoor mensen soms met een grote restschuld blijven zitten na de verkoop van een woning en anderen koop niet aandurven in de onzekere arbeidsmarkt. Ik ben een groot voorstander van voldoende sociale woningbouw, maar dit soort fluctuaties in woonbehoefte los je niet in notime op.

 5. Leuk hoor die nieuwe sociale huurwoningen maar maak ze dan wel betaalbaar. De nieuwbouwwoningen die nu worden aangeboden door de Woningzoeker zijn allemaal zowat 700 euro. Dat is het maximale bedrag dat ze mogen vragen zodat de huurder nog recht heeft op huurtoeslag. En dat voor een woning met 2 slaapkamertjes.

 6. Dat is zeker erg hoog, Nienke. Daarbij komt dat niet iedereen die recht kan doen gelden op een sociale huurwoning huurtoeslag ontvangt Het maximum inkomen voor huurtoeslag is ??29.325 (voor niet-alleenstaanden), terwijl je inkomen om in aanmerking te komen voor zo’n woning niet hoger mag zijn dan ??34.678. Dan slokt het een grote hap van je inkomen op.

 7. SP heeft wel gelijk met waarom hier zoals op die grond opde foto geen sociale huurwoningen worden gebouwd.SWZ bouwt ook veel sociale huurwoningen maar allemaal ver van het centrum van de stad.Bewoners van de sociale huurwoningen willen ookwel graag dichterbij het centrum wonen .En dan gaan de huren ondanks de moeilijke tijden nog teveel omhoog .Ik huur al 26jaar opdezelfde plek in zuid voor 566?? maar nieuwkomers naast mij betalen voor dezelfde woning over de 700??.Dat vind ik nogal een verschil.

 8. @eppe,

  Maakt er een mooie karikatuur van er zijn zat gemeentes waar SP goed samenwerkt.

  En er is niks op tegen om dure prestige projecten te verruilen voor goede betaalbare woningen.

  Heb liever mede Zwollenaren in goede betaalbare woning dan over een dure onnodige, afgekeurde brug in centrum waar niemand overheen mag.

 9. @Pjotr,

  Lijkt veel maar SWZ sloopt ook veel bestaande sociale huurwoningen en er gaan er veel in de verkoop dus netto komen er bar weinig bij.

  Zeker hier, woon in Stadhagen zie je veel 2 verdieners en dan gaat relatie over dus gaan veel nood gedwongen naar een sociale huurwoning en dan kun je naar een appartementje in Zwolle-zuid terwijl je kinderen hier al jaren op school zitten >:(

  Ja, en boven de 700 euro dat is geen sociale huurwoning meer.

  Hier voldoende ruimte in Stadshagen maar er wordt laatste jaren alleen maar duurdere middenklasse huurwoningen en koop woningen gebouwd.

 10. Ik las vandaag een interessant rapport uit Almere over de problematiek van betaalbare woningen. Wat ik begreep is dat makelaars en projectontwikkelaars veel goedkoper kunnen bouwen, omdat ze woningen een paar jaar voor er groot onderhoud moet worden gepleegd, verkopen. Waar zij ??45.000 winst kunnen boeken, hebben de corporaties dat bedrag als verlies. De bedrijfskosten van corporaties zijn daarnaast te hoog. Er stond uitgewerkt welke mogelijkheden er zijn om goedkoper te bouwen. Plegt-Vos stelt bijvoorbeeld een compleet afgewerkt huis van 70 m2 te kunnen bouwen voor ?? 60.000 en energieneutraal voor minder dan ??70.000. Dat zijn dan huizen met een betaalbare huur (tot ??500).
  Het voorstel was dat Almere dit zelf zou oppakken. Er stond hier laatst toch ook een bericht dat Zwolle dat ook wil doen? Ik heb daar nadien weinig meer over gehoord. In eerste instantie was ik daar sceptisch over, vanwege de risico’s, maar misschien is het toch wel een goede optie.

 11. @Annemerle,

  Toch een paar opmerkingen van mijn kant.

  In binnenstad wonen is gewild en heeft ook zo zijn prijs, daarbij komt dat deze woningen zeer energiezuinig zijn ik zag zonnepanelen/collectoren ingetekend en dat heeft positief effect op je maandelijkse energienota.

  @Dame,

  Dat huizen veel goedkoper gebouwd kunnen worden gebeurd al jaren, als woning bouw er gelijk 100 neerzet is de koopprijs per woning erg laag. Onze woning even nagerekend (aan de hand van woningbouw haar jaarcijfers) en dan kom ik aan ruim 80.000 euro voor een woning van 125m2 ruim 5 jaar geleden.

  Kijk naar die prefab woningen zijn uitstekend geïsoleerd en heb je al vanaf 60.000 een eengezinswoning.

  Dus jouw berekening geloof ik best en de woningbouw moet goed aangestuurd worden en de ruimte krijgen om dat te realiseren.

  Hier in Zwolle is mij enkel die mislukte gasloze wijk in Breecamp-oost waarbij bewoners minder kwijt zal zijn aan stookkosten maar niets is minderwaar en zitten nu met handen en voeten gebonden aan veel te dure stinkende houtkachel waar Begreen nu ook zijn handjes tijdig vanaf heeft gehaald.

  Er is zoveel mogelijk qua duurzaamheid en zie dat te weinig terug in Zwolle.

 12. @Blauwvinger.

  Jij hebt natuurlijk gelijk dat daar een prijskaartje aan hangt.
  (en dat het van openbaar belang is. :P)
  Maar het gaat mij er meer om dat ze dan dus in mijn ogen woningen moeten maken die onder die grens blijven en niet erboven schieten door extra kosten.
  Maak dan kleinere woningen of zo? Of zet die woningen in de vrije sector.

  @Dame Dat klinkt inderdaad goed. Zou mooi zijn.

 13. @Annemerle,

  Je kan ook denken dat het toch bijzonder is dat mensen met laag inkomen toch nog dicht in de binnenstad kunnen wonen, redelijk betaalbaar. Vindt knap project van OB, ik denk dat ieder ander WS was gegaan voor vrije sector had je hetzelfde maar dan 2 a 3 honderd euro duurder.

  En die dure schoonmaakkosten heb je niet bij de woningen, enkel bij de appartementen en aan de tuinkosten ontkom je ook niet met een gezamenlijke tuin.

  Ik denk dat dit soort projecten niet meer gaan voorkomen zo betaalbaar en dicht in het centrum.

 14. @Blauwvinger.
  Voor de mensen met iets meer geld is het inderdaad een mooi project.
  Voor mensen met weinig geld is het niet betaalbaar. Ook niet met huurtoeslag.
  Dat was het punt dat ik wilde maken.

 15. Annemerle,

  Alleenstaande inkomen van 15.000 krijg je alsnog ruim 300 huurtoeslag dus met een uitkering nog veel meer. Hoe goedkoop wilt u wonen ???

 16. Blauwvinger

  Ikzelf: Zodat ik het kan betalen. tot maximaal 550 euro.

  En dat is niets raars. Want het laatste jaar zijn de huren hier gemiddeld 100 euro omhoog gegaan. En dus zit je nu vast aan andere huizen dan eerder mogelijk was. Misschien is het gewoon wennen, maar ik baal er wel van. Want dan krijg je slecht geïsoleerde huizen en dus meer energiekosten, of een appartement en dus servicekosten.

  Ik ben gewoon naar iets aan het zoeken wat ik kan betalen.
  Ik ga het vast vinden, maar een jaar geleden had ik niet zo hoeven zoeken. Toen waren er genoeg huizen die ik kon betalen.
  En het maakt mij niet uit welk deel van Zwolle dat is.

  Maar het gaat mij niet alleen om mezelf. Ik zie mijn situatie niet als uniek.

 17. Annemerle,

  Is ook niet gek dat de huren forser omhoog gegaan zijn de woningbouw moet enorm bedrag betalen, en dat gaat natuurlijk ten koste van de huurder.

  Blijven zoeken komt vast wel wat voorbij wat je aanstaat en voordeel nu is je kan ook net buiten Zwolle gaan wonen als je dat wilt.

  Ook al is het nu wat moeilijker om aan een woning te komen bedenk dat het net die tijd voor de woningzoeker je gemiddeld 9 tot 11 jaar moest ingeschreven staan voor een eengezinswoning 😮

  En zo lang hoeft dat nu niet.

  Hou project Weezenlanden in de gaten daar komen ook betaalbare sociale huurwoningen duurt nog even maar misschien wat voor jouw 😉

  Succes met de zoektocht !!!

Reageer