Ondernemers tegen zondagsopening

Zwolle – Afgelopen week plaatsten zeventig Zwolse ondernemers een advertentie in de Peperbus met een stevige boodschap: zij zijn tegen uitbreiding van het aantal koopzondagen. Vanaf vandaag biedt de ChristenUnie in Zwolle hen de mogelijkheid een opvallende blauwe sticker op hun winkelruit te plakken om die boodschap kracht bij te zetten. 

sticker1.jpg

“Zes dagen open is voor mij genoeg,” staat op de stickers. In de huis-aan-huiskrant schreven de ondernemers: “Het is tijd voor een dringend appel. Wij constateren dat de discussie over de uitbreiding van de zondagsopenstelling een verkiezingsthema is in Zwolle. Wij, zelfstandige ondernemers kunnen en willen hier niet in meegaan.” De ondernemers vrezen volgens De Stentor dat ze er de dupe van zullen worden als er na de verkiezingen zeven dagen in de week geshopt mag worden, zoals sommige politieke partijen willen.

ChristenUnie-lijsttrekker Gerdien Rots hing met ondernemer Max van Dijk de eerste sticker op de winkelruit van Banketbarrij Van Orsouw. Van Dijk heeft het gevoel mee te moeten gaan in de openstelling van zijn winkel op zondag, maar wil dat niet. Volgens Van D ijk is dat slecht voor zowel ondernemers als medewerkers. “Als ik van mijn medewerkers zou moeten vragen om op zondag te werken, zou ik hier zelf ook op zondag moeten staan. Maar ik doe er niet aan mee. Genoeg is genoeg.” “Ik ben heel blij dat de ondernemers nog eens laten merken dat het geluid dat wij in de politiek laten horen, een geluid uit de maatschappij is,” zegt lijsttrekker Rots. “De vrije zondagsopenstelling van winkels is geen vrijheid. De druk op kleine ondernemers om er in mee te gaan als alle grote jongens dat doen, is enorm. Dat noem ik geen vrijheid.” Vandaag hingen meerdere andere ondernemers de sticker ook al op hun winkelruit. Maandag gaat de ChristenUnie verder met de verspreiding van de stickers.

sticker2.jpg

Artikel delen:
Reacties 187
 1. goede actie

  komt het aan op de creativiteit van de consument om eens wat anders te bedenken dan winkelen!!!!

  er is zoveel te doen!!!!

  als de kleintjes het volhouden dan zwichten de groten vanzelf

 2. Mooi, dan blijven ze toch 6 dagen open? Of 5. Of 4. Kunnen ondernemers die het wel willen gewoon op zondag open. Met hun ‘druk’. Of iemand aannemen van die 700.000 mensen die op de bank zitten om wel op zondag te werken.

 3. Het maakt me ook niet meer uit. Ik kocht al steeds meer online en dit is alleen maar een reden om dat nog meer te doen. Winkels zijn alleen maar open als ik werk en gesloten wanneer ik vrij ben: men wil mij duidelijk niet als klant. Da’s best: dan geef ik mijn geld wel online uit.

 4. Mooie en goede actie. Het is ook van de zotte dat een zelfstandig ondernemer die ik ken 13 dagen aaneengesloten moet werken om de omzet op zondag niet te missen. Niemand wordt er minder van als de winkels op zondag dicht zijn, terwijl de ondernemers met een gerust hart tijd voor zichzelf en hun gezin/familie kunnen nemen.

 5. De ‘druk’ die de winkeliers voelen om mee te ‘moeten’ doen leggen ze zichtzelf op om maar geen omzet te missen.

  Iedereen zelf de vrijheid geven om te kiezen lijkt mij de beste oplossing!

 6. De vraag is of je ondernemers zo een eigen keus geeft.
  Het is tegenwoordig niet vanzelfsprekend dat je voldoende omzet draait.
  Als de grote ondernemers open zijn op zondag, kun je het als kleine ondernemer je dan permitteren om niet open te gaan en dus omzet missen.
  Naar mijn beleving klinkt het leuk – eigen keus – maar is het dat dus niet.

  Niet open op zondag beschermt de kleine MKB’er.
  Waarom hebben we dat er niet voor over?

 7. Probleem moet je alleen niet lokaal zien. Als andere gemeenten wel een openstelling hebben wordt de omzet alsnog voor een deel gemist. Dus gelijke monniken, gelijke kappen. Dat houdt in of overal dezelfde zondagen open of dicht.

 8. @johnvanboven
  Wat is voldoende omzet, en waarom zou dat vanzelfsprekend voor een onderneming/ondernemer moeten zijn?

  terugdraaien of beperken van koopzondagen als bescherming van de kleine winkelier lijkt mij een beetje uit de tijd.

  Moeten volgens deze logica straks grote restaurants op zondag ook sluiten om de kleinere te beschermen en van voldoende omzet ‘zeker’ te laten zijn??

 9. Internet is 24/7 open en daar moet de gewone winkel mee omgaan.

  Koopzondagen in Zwolle trekken allerlei mensen aan die zich op zondag vervelen..

  Dus open, ofwel koopzondag invoeren in de hoofdstad van Overijssel.

 10. In 202 gemeenten mogen nu alle winkels elke zondag open. Deze Zwolse heisa is een allang verloren gevecht. De zondag is voor iedereen en niet van een aantal christenen (waaronder ondernemers) .

 11. Ondernemers, laat je niet dol maken door de economische mallemolen die de VVD steeds nog weer harder aanzwengelt.
  Jullie werken al 11-á 12 uur per dag, 6 dagen achter elkaar.
  Christelijk of niet-Christelijk, welzijn gaat nog steeds boven welvaart.

 12. Funshoppen noemen ze dat op zondag winkelen uit verveling. Je kunt genoeg andere leuke dingen doen! Mogen de kleine winkeliers met weinig personeel ook een vrije dag in week!

 13. Daar ga je dan als voorstander met je verhaal “de winkeliers willen zelf graag open op zondag hoor”.
  24 uurs economie is zo 2013

 14. Trouwens, het college van B&W kan dit allemaal wel promoten maar op het stadskantoor kun je vrijdags al bijna niemand meer bereiken hoor

 15. Waar bemoeit de christenunie zich mee ? De ondernemer kan zelf wel beslissen toch ?
  Als je de hele dag in de kerk wilt zitten, bemoeit zich toch ook niemand mee !

 16. Niemand is iets verplicht toch? En uren achtereen werken er zijn plenty mensen die parttime werken en op zondag willen werken eventueel.
  Dus omdat er enkelen zijn met een geloof mogen anderen niet gezellig op zondag even de stad in? Wat een onzin. Of is dat ook de reden dat er zondags zo weinig te beleven is in Zwolle, dag des heren oid, is dit ook dankzij deze gelovige partijen. Nou hartelijk dank dan, jullie zitten dan knus in de kerk en dat mag dan weer wel?

 17. Koopzondagen in Zwolle trekken allerlei mensen aan die zich op zondag vervelen..

  Wat een onaantrekkelijk argument. Geeft niet echt de indruk dat koopzondagen een vraag is van mensen die weten wat ze moeten doen met hun leven….

 18. @Ren en Sara
  Er zijn ook mensen die niet christelijk zijn en ook graag
  een vrije zondag willen. Blijkbaar zijn niet alle winkeliers
  voor opening op zondag. Ik vind 70 ondernemers een
  behoorlijk grote groep! Of iedereen gaat open op zondag
  of niemand gaat open. Niet alleen de grote bedrijven.

 19. Lekker egoïstisch allemaal! Eerst denken aan je eigen pleziertje! Denk ook eens aan de kleine winkelier! Zes dagen werken is genoeg!

 20. Overal zijn winkels op zondag open ( buitenland) zelfs on delen van ons eigen land, maar in dorp Zwolle is alles weer anders !! Genoeg mensen zonder werk die wel willen werken. Het hoeft van mij niet, maar heb er geen probleem mee hoor.

 21. Dus omdat sommige winkeliers niet op zondag open willen moet maar niemand op zondag open mogen? Wat een flauwekul. En ‘geen keus hebben’ is ook onzin natuurlijk. Als je niet open wil gaan ga je niet open, zo moeilijk is dat niet. Nee, in plaats van zelf te beslissen of je wel of niet open wil gaan op zondag en daarmee anderen die dat wel graag willen die mogelijkheid ook bieden gaan we de egoist uithangen en iedereen maar verbieden dicht te blijven. Want hej, als je op zondag niet open wil dan is jouw mening natuurlijk een stuk belangrijker dan die van de ondernemers die graag hun deuren openen op zondag en zo niet alleen een extra dag omzet kunnen halen, maar ook Zwolle nog eens een flinke toeristische boost geven in de weekenden.
  Open op zondag moet gewoon mogen. Er zijn ook ondernemers in de binnenstad die op maandag dicht blijven, om maar iets te noemen. Dan is die druk om óók open te gaan er opeens niet? Onzin. Ik vermoed dat de reden om niet open te gaan een puur religieuze is. Dat is in elk geval de enige reden die ik kan bedenken om ANDEREN te verbieden open te gaan. Wat religie beleef je niet zelf kennelijk; dat moet te allen tijde worden opgedrongen aan je volledige omgeving.
  Mijn stem gaat naar een partij die zich keihard maakt voor een seculiere samenleving én de daarbij horende vrijheid om op de zondag te doen waar je zin in hebt. Oók als dat werken is.

 22. En aanvullend; ik loop wel een deurtje verder als ik een winkelier zie met zo’n sticker op de deur. We leven niet meer in 1960 for god’s sake.

 23. Een hele hoop mensen schijnen niet te begrijpen dat een klein bedrijf niet op kan tegen bijv. hema v en d c en a etc. Als we allemaal eenheidsworst willen, een soort voormalig oostblok winkelvertier, nou doe je best dan maar.

 24. Het zijn de kleine onderscheidende winkeliers die de stad aantrekkelijk maken en niet de grootgrutters, dus een beetje respect voor deze hardwerkende mensen is wel op zijn plaats.
  Zwolle heeft meer te bieden dan een winkelstraat en Kerken, dus mensen wees creatief. Je zult ontdekken dat het leven meer te bieden heeft.

 25. @Daniel
  Goed gezien, religie is de enige reden. De drogredenering dat de kleine winkelier het aflegt door de koopzondag is allang ontzenuwd in de vele vele gemeenten waar de koopzondag is ingevoerd.

  In het zuiden zijn er verschillende landelijke gemeenten waar de koopzondag vrijheid al tientallen jaren geleden is begonnen. Geen enkel probleem voor de middenstand aldaar in tegendeel toen de SGP de zondagsrust wetgeving een paar jaar geleden wou aanscherpen kwamen de zelfstandige ondernemers en masse naar Den Haag om te protesteren.

 26. Veel mensen zijn bang voor de stilte> onze stad bekijken op een mooie rustige zondag is een genot. Maar dat ontgaat de zielepoten.

 27. Op zondag wandel ik altijd graag door de binnenstad. De sfeer is dan totaal anders dan op zaterdag, door het ontbreken van drommen winkelend publiek. Als de winkels ook op zondag open gaan, wordt de sfeer op zaterdag en zondag hetzelfde. Dat vind ik een verarming.

 28. Ik ben niet tegen zondagopenstelling, maar vind zelf de vrije zondag wel een heerlijke dag. Anders dan de andere dagen. Eens met Willeke dat het jammer is wanneer dat verdwijnt. Juist op een winkelloze dag zie je hoe mooi de gevels zijn.
  Anderzijds vrees ik dat het niet tegen te houden is, omdat er een grote behoefte aan is. Wellicht alleen een middagopenstelling (van 14.00 tot 17.00 uur) op zondag. Of misschien wordt de maandag wel de “nieuwe zondag” voor de kleine winkeliers. Die winkels zijn broodnodig. Juist de onderscheidende ‘snuffel’winkels zijn de toekomst voor de binnenstad. Ze boycotten omdat ze niet mee willen doen aan de ‘ratrace’ getuigt van weinig respect voor hun overwegingen en inzet.

 29. Dat heb ik ook Willeke. Zondag is ook de enige dag waarop je de stad echt kunt zien zoals hij is. Heerlijk om door de stad te lopen zonder drukte.

 30. Lekker kortzichtig om hier te schreeuwen over religie als ware de enige reden om zondag niet open te gaan. Respect, kennis van zaken en inlevingsvermogen is hier weer ver te zoeken!! En dan de ondernemer die niet 7 dagen per week wil werken kortzichtig noemen, zou er bijna om gaan lachen als het niet zo triest was!

 31. Japser, dat geldt wel voor de eenmanszaken, dus ondernemers zonder personeel. En daar gaat het hier over. Wanneer de zondagopenstelling niet voldoende opbrengt om er een werknemer van in te huren (met de bijkomende risico’s voor de ondernemer), dan zal hij/zij er echt zelf moeten gaan staan.

 32. Helemaal niet. Het is wel naïef om te denken dat het aantal uren van je contract, slechts verdeeld kunnen worden over het aantal dagen waarop je aanvankelijk werkt.

 33. Jasper, het gaat hier om ondernemers, je weet misschien wel, mensen die voor eigen rekening en risico werken en veelal zelf in de zaak aanwezig zijn. Of dat nu de hele dag is of slechts een gedeelte, het komt er op neer dat het gros dan 7 dagen pw staat te werken . Beetje naïef van je om te denken dat iedereen maar gewoon personeel inzet. Wel eens aan de personeelskosten gedacht? Op maandagmiddag liggen die wel iets anders dan op zondag!

  En een restaurant vergelijken met een winkel gaat natuurlijk helemaal nergens over, dat is appels met peren vergelijken.

 34. Nog even een herinnering: er is geen verplichting voor winkels om op zondag open te gaan. Maar blijkbaar gunnen de winkeliers die in dit artikel naar voren komen hun collega’s die zondag wel open willen het licht in de ogen niet. Men wil het zoet maar niet het zuur. Lekker collegiaal. En ook lekker Christelijk. Niet dus.

 35. @Mul; Een stad kunnen zien zoals die is….en dat op een zondag. Ik zie juist een stad zoals die is op drukke dagen. Hoe is een stad eigenlijk? Gek he, al die verschillende invalshoeken? Misschien zou het goed zijn al die verschillende opvattingen elkaar niet op te dringen. Iedereen lekker laten doen waar hij of zij zin in heeft. Dan zoek jij een rustig moment om door de stad te lopen en ga ik (als er ondernemers zijn die wel open willen zijn) lekker winkelen wanneer ik zin heb.

 36. Gek, ik ga altijd wat anders doen op zondag. Ik heb er eigenlijk helemaal geen behoefte aan om op zondag te winkelen en ben ook nog nooit op zo’n zondag “in de stad” geweest. 6 dagen per week is toch wel voldoende lijkt mij. En ga nu niet vertellen dat ik de enige ben die op een zondag lekker gaat genieten van een wandeling, fietstocht, dierentuin of wat dan ook, behalve winkelen!

 37. Eerlijk gezegd; ik hou helemaal niet van winkelen, dus ook niet op zondag. Maar ik hou helenaal niet van mensen die mij hun wereldbeeld proberen op te dringen:o

 38. Daniël en ren dan gaan jullie toch in een andere stad wonen waar wel alles open gaat op zondag. Ik vind het prima in Zwolle. Ook als het rustig is op zondag. Ik kan heel goed begrijpen dat kleine winkeliers een dagje vrij willen. Jullie blijkbaar niet! Jammer, weinig inlevingsvermogen! Straks heb je alleen nog maar grote winkels in de stad en zijn de kleine winkels failliet. Dat zou ook jammer zijn.

 39. @Ookpeter vind Zwolle ook bekrompen. Ga lekker in Amsterdam wonen joh! Daar kan alles. Zeurpiet! Beetje respect voor de gelovigen graag!
  Heb je niet, jammer!

 40. het ondernemerschap is een harde wereld in deze tijd als je wat verdienen wil .Dus een ondernemer met een zaak moet eigenlijk elke dag dat hij open mag zijn aangrijpen voor zijn omzet en voortbestaan.En hij moet niet klagen dat hij er zoveel uren in moet steken want daar kies je voor als ondernemer .Anders kun je beter de zaak sluiten en voor een baas gaan werken.En lang niet alle ondernemers staan 7dagen per week in de zaak daar hebben ze vaak medewerkers voor.Voor mij mogen de winkels best 7 dagen open zijn hier in Zwolle dat trekt mensen van buiten aan en geeft een hoop gezelligheid in het centrum dat er anders uitgestorven bij ligt

 41. De meningen zijn duidelijk erg verdeeld over de zondagsopening van winkels. We zullen zien waar straks iedereen op stemt en wat het gaat worden.

 42. Beetje respect voor de gelovigen, anders ga je maar verhuizen….. Tsja dat is een erg respectvolle opmerking. Ik ga zo maar eens naar een ondernemer die wel de deuren opent op deze zondag, en met mij ca.12.000 anderen. Blij dat we dit niet kunnen verbieden. Aan de andere kant; als het stadion leeg was geweest had ik misschien kunnen zien hoe het stadion werkelijk is;)

 43. Je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Wat je anders op een doordeweekse dag had uitgegeven, geef je dan op zondag uit. Je krijgt er geen extra omzet door als winkelier. Het is alleen een verschuiving van winkeltijden. En ze zeggen dat je vaak meer kijkers dan kopers hebt op zondag.

 44. Het is echt een beetje sneu om te beweren dat als mensen graag winkelen op de zondag ze dan last hebben van geestelijke armoede ofzo. Ieder zijn keus toch, niet iedereen zit graag in de kerk of wil per se rust op de zondag. Er zijn genoeg mensen die doordeweeks geen tijd hebben om te winkelen. Dat blijkt wel als je ziet hoe druk het is op de zondag bij de supermarkten. Prima toch. Ik vind deze discussie helemaal uit de tijd, ook als je kijkt naar andere steden en internet.

 45. bvb, dus als ik het plezierig vind dat ik overdag door een rustige stad loop en daardoor meer kan genieten van de historische uitstraling van de stad, dan heb ik moeite met verschillende invalshoeken? En natuurlijk ben ik dan degene die zijn mening opdringt….juist ja. Het zal aan mijn gebrek liggen om zaken van een andere kant te bekijken hoor, maar kun je aangeven hoe je tot die conclusie komt?

 46. Het is anno 2014 toch niet te geloven dat winkels nog niet open mogen op zondag. Waar menig grote stad de winkeldeuren op zondag opent loopt Zwolle echt achter. Maar dat krijg je zo dichtbij de biblebelt, waar mensen in een gedaante geloven die ze nog nooit gezien hebben. De bijbel is dan ook het meest verkochte sprookjesboek ooit! Laat de winkeliers zelf kiezen of ze de deuren op zondag open willen doen. En naar van Orsouw ga ik ook niet meer.

 47. Dan doe je dat toch niet! Beetje sneu van je Lex! Dan mis je de lekkere gebakjes van Van orsouw! Maar dan eet ik ze wel op, smul! 🙂

 48. We kunnen discussiëren dat we een ons wegen en we kunnen de mensen die iets anders vinden wegzetten als “aanhangers van een orthodox geloof” of “mensen die zich niet weten te vermaken en daarom maar gaan winkelen”, maar dat haalt de belangentegenstelling niet weg. Enerzijds het belang van het winkelend publiek dat overduidelijk behoefte heeft aan de zondagopenstelling en het belang van winkeliers die met een extra openstelling hun omzet zien stijgen of op peil blijven. Anderzijds de kleine winkelier die het financieel niet kan opbrengen om de winkel op zondag open te doen, tenzij hij er zelf (bij) in staat. Die tegenstelling los te niet op door mensen met een andere mening weg te zetten.
  Daarom mijn suggestie om op zondag alleen ’s middags de winkels open te doen of richting kleine winkeliers om maandags te sluiten ipv zondags.

 49. @Dame Het is alleen een extra luxe voor de klant om op zondag te kunnen winkelen. Je krijgt er geen extra omzet door. Mensen geven hun geld maar 1 keer uit. Dan geven ze het niet door de weeks uit maar op zondag. De kleine winkelier kan wel op zondag open gaan en op maandag dicht. Maar hun kinderen zijn in het weekend vrij en moeten maandag weer naar school. Dan heb je nooit een dag vrij samen met je kinderen.

 50. Sanne, Dat is niet (helemaal) correct. Als er meer gelegenheid is tot winkelen, wordt er meer uitgegeven. En het probleem met het sociale leven van de kliene middenstander, onderschrijf ik.

 51. @dame helemaal mee eens, ieder zn ding…leuk bedacht, maar ik denk dat je dan helaas toch weer terugkomt op het principe dat de zondag toch weer zo heilig moet zijn voor velen. Een middenweg is er vaak niet. Al ben ik daar hartstikke voor natuurlijk!

 52. Wat blijkt maar weer eens uit deze discussie.De mensen die altijd roepen dat de normen en waarde verdwenen zijn, zelf geen normen en waarde hebben!
  Heb je een andere mening dan ben je zielig,sneu,dom of je moet maar in een andere stad gaan wonen!

 53. @dame Ook al heb je meer gelegenheid om te winkelen, als je het geld al een keer hebt uitgegeven en het is op, dan kun je niet nog een keer gaan winkelen. Maar misschien zijn er nog wel rijken onder ons, dat kan ook natuurlijk. De meeste Nederlanders houden aardig de hand op de knip.

 54. @Sanne het maakt ook verschil waar je je geld aan uit geeft. Ik ga niet vaak de stad in (geen tijd op de huidige openingstijden), dus ik heef het nu uit door vaker/langer op vakantie te gaan. Zo zijn er meer doelen te bedenken waar het geld weg stroomt buiten Zwolle (andere steden waar ze wel koopzondag hebben bijvoorbeeld). Zeggen dat er geen extra omzet bij komt, lijkt mij wat kort door de bocht.

 55. Niet zo zielig doen Lex. Respecteer jij dan ook dat er 70 ondernemers zijn in Zwolle die er moeite mee hebben en die een sticker op hun raam hangen. En serveer ze niet direct af door te zeggen dat je er dan niet meer gaat winkelen. Zij mogen ook een andere mening hebben dan de voorstanders.

 56. Sanne, heb even gegoogeld, maar kon geen goed rapport vinden over bewezen effecten. Een I&O-rapport geeft na onderzoek in 4 steden (waaronder Enschede) aan dat de werkgelegenheid toenaamt en de omzet wisselt. Sommige merken een stijging, anderen een verschuiving. Met name de kleine detailhandel ervaart geen stijging in omzet. In een Eindhovens onderzoek werd een ondernemer geciteerd met meerdere winkels, waarvan er enkele op zondag open mochten. Die ondernemer zag wel een verschil in omzet in positieve zin.
  Het is lastig goed te onderzoeken omdat nog lang niet alle gemeenten een zondagopenstelling kennen. Kan dus zijn dat mensen uit buurgemeenten voor de omzetstijging zorgen. Niettemin, is er wel duidelijk behoefte aan. Dat bewijzen de reacties op dit topic ook.
  Gegeven de bedreiging van het online winkelen voor het winkelbestand, kan de zondagopenstelling ook een redding betekenen. Niettemin, snap ik de kleine winkeliers heel goed.

 57. Heel veel subjectieve verhaaltjes van de tegenstanders . Echter vooral over de zogenaamde slachtoffer van de koopzondag , de kleine winkelier , is veel onderzoek gedaan. Conclusie , het is gewoonweg niet waar dat de kleine zelfstandige slachtoffer wordt van de koopzondag. Ook niet in Zwolle waar een branche al jaren lang elke zo dag open mag zijn. Elke Zwollenaar kan dat zelf elke zondag weer zelf zien. Succesvolle kleine ondernemers die met veel plezier een goede boterham op zondag verdienen.

  Dat zal de sprookjesgelovers niet tegenhouden om hier de onzin te blijven herhalen, maar ja dat is tenslotte ook de definitie van de koopzondaghaters, gelovigen die tegen zijn.

 58. Sem, bedankt voor je reactie! Je reactie is nou net wat ik bedoel,met zelf geen normen en waarde hebben.
  Ik respecteer iedere ondernemer, zondag open of niet. Ik respecteer mensen die op zondag willen winkelen en ook die dit niet willen!
  Ik heb gelukkig de vrije keuze om te kiezen waar ik wel koop en niet koop(zoals winkels met een blauwe sticker)!

 59. Je vroeg toch om een lijst?

  “Bericht door Japser, op 16 maart 2014 13:21
  Kan iemand mij even die enorme lijst geven van winkels in de binnenstad zonder personeel?”

  Mijn standpunt heb ik gisteren al gegeven. Elke winkelier mag zelf bepalen, of hij open wil zijn op zondag.

 60. @Arjen dat is een lijst van winkels tegen zondagopenstelling. Ik zie voornamelijk winkels met personeel, ik vroeg om een lijst van winkels ZONDER personeel, in de binnenstad.

 61. @Sem,
  Ik snap heel goed wat jij bedoelt!
  Dat jij niet verder wil/kan met deze discussie snap ik ook!
  Heeft iemand een andere mening,is hij/zij zielig,sneu,enz. of moet maar verhuizen.Dat is te lezen in jou reacties!

 62. Ik lees alleen maar berichten dat mensen negatief zijn over gelovigen. Was is er mis met mensen die in god geloven? En wat is er mis met ondernemers die naar de kerk willen op zondag? Dat mag blijkbaar niet.

 63. @Sanne: het feit dat men het geloof aan niet-gelovigen probeert op te dringen misschien? Het getuigt van wel erg veel arrogantie om te denken dat, wanneer gelovigen moeite hebben met koopzondag, dat het hele land dat moet hebben. Het is gewoon zwaar respectloos.

 64. @Sem,
  Je moet de feiten niet omdraaien.Je zet jezelf nu voor gek. Je reacties zijn duidelijk.Mensen met een andere mening zijn zielig,sneu of moeten maar verhuizen(lees je reacties maar terug).

 65. @ribo Het geldt niet voor het hele land. Er zijn genoeg gemeentes waar ze wel koopzondag hebben. Als er veel mensen in een gebied op een christelijke partij stemmen dan krijg je dat. Hier wonen misschien in verhouding wat meer gelovigen. Iedereen mag zelf beslissen waar die op stemt.

 66. @ribo: voor zover ik weet is Van Dijk van Van Orsouw geen christen (toch? zo wel, dan zijn er nog steeds heel veel andere ondertekenaars niet-gelovig). Ik zie dus ook niet in hoe hier geloof wordt opgedrongen.

 67. Van de 70 zwolse ondernemers die tegen zijn zullen ze vast niet allemaal gelovig zijn. Misschien willen ze de zondag graag vrij houden voor andere dingen. Dat kan ook.

 68. >:(inhoudloze discussie. Het is niet verplicht om op koopzondag je deuren te openen. Wil je niet, dan hou je je deuren toch gewoon op slot. Iedere winkelier bepaald binnen de regelgeving zijn eigen openingstijden en dus zijn eigen inkomen, zo simpel is het.

 69. Ik stel ook voor dat er op zondag de volgende dingen gebeuren!!
  Hier is mijn lijstje!!
  – Mcdonalds dicht
  – ijsje eten alleen in daarvoor toegestane plekjes
  – Hondenpoep niet meer opgeruimd mag worden ivm zondagrust
  En zo kan ik nog zoveel dingen bedenken, wat een gezeik zeg van die gasten ze hebben zeker vriendjes in de politiek zitten of zo, als ze hun personeel niet kunnen/willen betalen dan blijven ze maar dicht, anders moeten ze maar andere bron van inkomen gaan zoeken..

  Mensen willen op zondag ook leuke dingen doen, winkelen en als er mensen zijn die op zondag volledige rust willen hebben moeten ze hun deuren,ramen dicht doen op hun luie reet op de bank thuis blijven zitten of met de buren gaan bingo doen of zo, of nog liever in Staphorst gaan wonenn want dan hebben ze elke dag zondag….

 70. Tsja, ik zou ’t heel mooi vinden als op zondag
  gewoon 90% van de winkels open zouden zijn.
  Zondagmiddagje shoppen, prima toch?
  Mooie reakties lees ik hier, ik heb ook wel een
  beetje begrip voor de mensen die vanuit religieuze
  overtuiging Zwolle op zondag dicht willen, maarja.
  De zondagssluiting is geen religieus idee, denk ik.
  Veel religies hebben een ‘rustdag’, en terecht.
  Dat is waar ‘religie’ ons dingen leert, die gewoon
  een goed idee zijn. Heeft niks met de wil van de
  goden te maken, bij wijze van spreken.
  Dus om ’t ruim te zien: de gemeentelijke partijen
  laten de mensen vrij te beslissen of op vrijdag,
  of zaterdag, of zondag, de winkel dicht is.
  Zo doen ?

  Kan ik regelen 😉

 71. Mul, Zie je Zwolle beter worden?
  Ik zou toch denken, er zijn zoveel Zwollenaren,
  en er zijn zoveel verstandige besturende mensen
  in Zwolle, wat zou ervoor nodig zijn om Zwolle
  een BOOST te geven?

 72. Ik lees dat iedereen het hier met elkaar eens is dat de winkels open moeten. Er valt toch niets tegen in te brengen als je tegenstander bent. We zullen zien wat de politiek beslist. Op naar de stembus!

 73. Het was altijd relatief makkelijk om in Zwolle tegen te zijn en de winkel op zondag dicht te houden. Ja er waren wel concurrenten die open waren op zondag, maar deze waren ver weg. Eerst alleen in het Westen, Amsterdam , Rotterdam, Den Haag, Almere de grote steden ver weg.

  Sinds 2013, ook dichterbij in Utrecht , Arnhem, Nijmegen en Amersfoort bijvoorbeeld maar nog altijd een uurtje weg. Maar dat is sinds kort niet meer zo.

  In Kampen mogen sinds een paar weken een paar koopzondagen per jaar, niet echt schokkend, maar de ondernemers in Kampen verwachten ook uit Zwolle een grote toeloop tijdens Sail.

  In gemeenten De Wolden (sinds 13 maart), Assen ( sinds 10 maart) Midden-Drenthe (sinds januari), Weststellingwerf (sinds 3 maart ) , mogen alle winkels elke zondag open. De concurrenten die dus wel elke zondag open mogen zijn , komen dus steeds dichterbij Zwolle.

  De verwachting is dat na de verkiezingen, Groningen en Apeldoorn ook de wekelijkse koopzondag in zullen voeren.

  De kleine winkelier verbieden om in Zwolle op zondag open te gaan wordt dus oneerlijker en oneerlijker voor de kleine winkelier in Zwolle.

 74. @BR.

  Ik stel ook voor dat er op zondag de volgende dingen gebeuren!!
  Hier is mijn lijstje!!
  – Mcdonalds dicht

  Wat let u?
  Volgens de winkeltijdenverordening Zwolle 2012 mag de Mcdonalds niet open op zondag. De gemeente Zwolle heeft verzuimd om deze verordening aan te passen aan de gewijzigde wetgeving (per 1 juli 2013) … U dient alleen een brief te sturen naar het college van b& w met uw verzoek en B&W is dan verplicht om te handhaven.

  Veel plezier ermee maar mijn stem hebt u niet. Als u ervoor zorgt dat Mcdonalds dicht moet , zullen ook al die kleine ondernemers in de afhaalfoodbranche moeten sluiten op zondag. Voor veel kleine zelfstandigen die een snackbar hebben betekent dit dat ze failliet zullen gaan. Juist de wekelijkse koopzondag is de redding voor deze kleine ondernemers.

 75. @Dame:

  Een horecagelegenheid valt toch niet onder de winkeltijdenwet?

  Een snackbar wel. Even van internet geplukt.

  Met de wetswijziging van de Wtw op 1 juli 2013 is een deel van het Vrijstellingenbesluit vervallen. Hierdoor zijn bepaalde winkels en instellingen, zoals snackbars, videotheken en sportkantines, open op zon- en feestdagen zonder vrijstelling of zonder geldende
  ontheffing.

  Omdat Zwolle vezumd heeft om deze vrijstelling wel op te nemen in de gemeentelijke verordening zijn snackbras, videotheken, sportkantines in Zwolle illegaal open. En verder geldt :

  Als een hierop gericht handhavingsverzoek wordt gedaan dan heeft de gemeente de plicht om te handhaven. Belanghebbenden kunnen handhaving door de gemeente via de
  bestuursrechter afdwingen.

  Deze laatse twee quotes zijn van een gemeente die de winkeltijdenverordening wel heeft aangepast.

 76. @Dame

  Oeps, laten we die info maar gauw wissen.Straks moet de snackbar op de hoek ook dicht op zondag

  Oeps geen zorgen.

  Geen enkele zwarte kous durft dit aan… nou ja , in een gemeente wel … maar daar wordt niet gehandhaaft. Dus wel in de verordening maar geen oom agent die optreedt.

 77. Als de winkels op zondag niet open mogen, mag de kerk ook niet meer open op zondag!
  😛 Zo simpel is het nu eenmaal.
  Daarbij hoe vaak wil je een lege stad zien, na 3 x heb je het wel gezien hoor.

 78. Bericht door suze, op 16 maart 2014 11:22
  Kom net terug van mijn zondagse stadswandeling en het was heerlijk rustig.

  Dan ben je ook niet in de binnenstad geweest. Het was er bijzonder druk. Ook was er veel gemotoriseerd verkeer in de binnenstad.

 79. @Sanne: het zou mooi zijn als dat respect wederzijds was en “mensen die naar de kerk gaan” zich niet gingen bemoeien met de vrijheden van anderen.

 80. Ook tegen jou Jasper. Wat maakt het uit waar iemand in gelooft? Ieder geloof is weer anders. En iedereen moet zelf weten waar die in gelooft. En als er mensen zijn die niet naar de kerk gaan. Prima toch. Maar laat elkaar in z’n waarde.

 81. @Sanne: over de definitie van het woord “respect” bestaan duidelijk hele verschillende ideeën. Sommigen interpreteren het kennelijk als “jezelf volledig onderwerpen aan de ander”. Ik definieer het als “elkaar accepteren en elkaar ruimte geven”. En ik zie geen reden waarom dat laatste in deze discussie niet mogelijk is. Als sommigen de winkel gesloten willen houden op de zondag (om religieuze redenen of niet) dan vind ik dat prima. Als anderen op de zondag de winkel wel willen openen dan moet dat imo ook kunnen. Dat is respectvol met elkaar omgaan dunkt me.

 82. ribo, dat klopt natuurlijk. Maar vrijheid kan ook betekenen om eens een middag te kunnen genieten van de stad, zonder winkels die open zijn. De rust in je eigen woonplaats. Persoonlijk interesseert mij het dogma barweinig, maar zondagsrust vind ik heerlijk. Lekker in de stad, af en toe wat mensen, maar geen drukte. Voor mensen die wel aan het dogma hechten, wordt er om andere reden aan diezelfde rust gehecht, maar het is hoe dan ook een belang van mensen en daarmee hun vrijheid om dat te ervaren.
  Dus, als er al op 6 dagen in de week gewinkeld kan worden, aangevuld met een aantal zondagen in het jaar, daarmee is er toch een redelijke balans in de vrijheid van winkelend publiek en die van voorstanders van zondagsrust gecreëerd lijkt me.
  Wanneer we het er over hebben dat elke zondag de winkels open moeten en hoe sommigen hier het achterste van hun tong daarin laten zien, dan vraag ik me het volgende af: Wanneer iemands welzijn zodanig afhankelijk is van de mogelijkheid om te kunnen winkelen, hebben we het dan nog wel over hun vrijheid, of praten we dan over afhankelijkheid?

 83. @Sanne oh, ik laat mensen ook wel in hun waarde. Maar ik accepteer niet onbewijsbare zaken als argument in een discussie. Dat mensen naar de kerk willen op zondag is een prima argument. Dat God hun een leven na de dood geeft niet. Dat is alleen maar iets wat men geloofd. Ik zie niet in waarom ik respect moet hebben voor iets waar ik niet in geloof. Ik heb geen respect voor God, ik laat mensen die er wel in geloven wel in hun waarde. Ik ga niet zeggen dat het een stel kleuters zijn die nog in sprookjes geloven, bijvoorbeeld.

  Dus als mensen er onbewijsbare zaken bij halen, om ons er van te overtuigen dat wij niet op zondag winkels open mogen hebben, dan heb ik daar geen boodschap aan. Net zo goed als dat niemand er een boodschap aan heeft als ik zeg dat de grote onzichtbare roze tak ons leert dat we elke dag de winkels open moeten hebben.

 84. Jasper maakt toch niet uit. Dan geloof jij er niet in. Iedereen moet zelf weten wat die gelooft en wat die doet. Niet de kerk, maar de gemeente bepaalt hoeveel koopzondagen er zijn en of de winkels wel of niet open gaan op zondag. Het ligt eraan wat iedereen stemt. Als er meer christelijke partijen in de gemeente zitten, dan krijg je dit soort beslissingen. Maar iedereen is vrij om te kiezen welke partij die wilt.

 85. Ik begrijp oprecht niet waarom deze discussie zo vaak de hoek van het ‘religieus opleggen’ in wordt getrokken. Het gaat erom dat we heldere afspraken met elkaar maken die recht doen aan iedereen. De afspraak ‘iedereen mag zelf weten of hij op zondag open gaat’, doet in mijn ogen geen recht aan de kleine ondernemers, die daar de dupe van zouden worden. Die kleine ondernemers komen nu lang niet allemaal uit christelijke motieven in het geweer tegen de vrije zondagsopenstelling.

 86. @Sanne en dan zitten we dus op een hele gevaarlijke grens. De gemeente beslist, maar als er meer christelijke partijen in de raad zitten, wordt er dus namens de kerk, via de christelijke partijen, besloten. En we hebben hier in Nederland scheiding van kerk en staat.

  Ik hoop dan ook van harte dat er zsm een einde komt aan de CDA, CU en SGP.

 87. @Johannes de vries
  Of de kleine ondernemer daar de dupe van is, is helemaal niet voldoende vastgesteld. Daarbij zijn er in de Zwolse binnenstad nauwelijks ondernemers zonder personeel. Het religieuze gedeelte wordt er bij gehaald, omdat het voor een aantal politieke partijen wel degelijk een reden is om tegen zondagsopenstelling te zijn.

 88. Jasper, Blijkbaar wonen in dit gebied wat meer gelovigen dan in het westen. Dat moet je accepteren dat die partijen dan in de gemeente komen. Ook al ben je het er niet mee eens. Iedereen is vrij om te stemmen wat die wilt.

 89. @Sanne ik accepteer het ook wel, ik pak niet de wapenen op om ze eruit te mikken. Maar ik vind het wel jammer. Ik hoop dat er in de toekomst geen plaats meer is voor partijen die hun programma (mede) laten bepalen door slecht vertaalde verhalen van millenea geleden.

 90. De zin “als er meer christelijke partijen in de raad zitten, wordt er dus namens de kerk, via de christelijke partijen, besloten” kan ik niet serieus nemen. Alsof de kerk het beleid van de christelijke partijen bepaalt. Ik ga daar dus ook niet verder op in.

  Het feit dat het de ondernemers zelf zijn die met de advertentie het initiatief hebben genomen om in het geweer te komen tegen de vrije zondagsopenstelling, laat wel zien dat het hier helemaal niet draait om het opleggen van religieuze regels, maar om het behoud van diversiteit in de binnenstad door kleine ondernemers te beschermen tegen het open ‘mogen’ (voor sommigen: ‘moeten’) op zondag.

 91. Japser, tja, mag van van mij ook hoor. Al vermoed ik dat dat ook op een heleboel weerstand van ondernemers en winkelend publiek zal stuiten. Hoezo dat dan?

 92. @Johannes de Vries: de “kleine ondernemers” zijn geen slachtoffer. Ze willen zelf iets niet doen (de winkel op zondag open stellen) en willen tegelijkertijd anderen verbieden dat te doen. Ze willen zich dus niet ergens voor inzetten maar willen tegelijkertijd niet de boot missen. Dus: wel het zoet maar niet het zuur.

  En dat ze schade zouden lijden lijkt me erg twijfelachtig: het is sowieso niet aangetoond en hoeveel schade denk je dat men lijdt doordat klanten naar koopzondagen in andere steden trekken of doordat men webshops opzoekt? En denk je dat partijen als Van Orsouw nou echt iets te duchten hebben van partijen die wel op zondag open zijn? Het komt heel erg over alsof men een levenswijze probeert op de dringen aan anderen OF dat men anderen het licht in de ogen niet gunt. Beide zaken lijken me verwerpelijk.

 93. Ik vind wel dat er regels moeten zijn en duidelijkheid. Of we gaan open of we gaan niet open met z’n allen. En niet dat er maar een paar winkels altijd open zijn. Anders is het einde zoek.
  Er zijn nu toch ook een aantal koopzondagen per jaar. Misschien kan dat nog wat uitgebreid worden.

 94. Nogmaals: niemand is verplicht om open te gaan op zondag, of als ze dat wel gaan, om daar zelf te gaan staan. De meerderheid van de ondernemers in de advertentie heeft namelijk personeel.

  En daar je kunt er misschien niet op in gaan, maar ontkennen dat christelijke partijen hun basis in de kerk hebben, is lachwekkend. Het zijn CHRISTELIJKE partijen!

 95. @Sanne: ik zie geen enkele reden waarom sommige winkels niet gesloten zouden kunnen zijn terwijl andere open zijn. Net zo min als dat ik het eerlijk vind dat winkels op zondag dicht zouden moeten omdat anderen niet willen openen vind ik het ook oneerlijk om winkels (zoals beschreven in het artikel) te dwingen te openen terwijl men dat niet wil. Vrijheid blijheid.

 96. Japser, dat boeit niet of ze personeel hebben of niet volgens mij. Ondernemers hebben wel degelijk last van omzetverlies wanneer ze niet open gaan. Nu is er een bestaande balans, waarin ze af en toe open gaan op zondag en er soms voor kunnen kiezen om op die dag gesloten te zijn. Of de reden daarvoor nu Christelijk is of wat mij betreft door de onzichtbare roze tak ingegeven, maakt niet uit. Ondernemers vinden het plezierig zoals het is en dreigen omzet te verliezen als ze deze vrijheid niet opgeven ten behoeve van onder ander jou. Dan kun je wel een allergie hebben opgebouwd voor alles wat niet feitelijk is opgebouwd en vooral gelovigen, maar weet dan ook dat dat jouw gevoelskwestie is.

 97. Dat deze ondernemers tegen zijn, kan meerdere redenen hebben. Ook al hebben ze personeel. Misschien hebben ze wel andere verplichtingen op zondag. Zitten ze op voetbal, willen ze wat met gezin doen, naar de kerk of willen ze liever niets doen. Maakt toch niet uit wat de reden is. Ik snap dat sommige mensen het jammer vinden als er niet iedere zondag koopzondag is. Misschien komt er wel wat uitbreiding. Iedere eerste zondag van de maand koopzondag zoals in veel gemeentes bijvoorbeeld.

 98. Ribo, Er moeten toch regels zijn. Of open of dicht. Geen tussenweg.
  Dat is toch niet eerlijk voor kleine ondernemingen. Ze hoeven niet open, maar ze voelen wel de druk. Als zij niet open gaan, gaan de klanten naar grote winkels en lopen zij klanten mis.

 99. Johannes, je hebt gelijk, ikzelf ben niet gelovig, maar deze discussie gaat niet over de christelijke zondagsrust alleen. Ik snap heel goed dat kleine ondernemers niet zitten te wachten op nog een extra werkdag in de week. Mij persoonlijk maakt het niks uit, omdat ik koopzondagen nou niet bepaald interessant vind. Het is hooguit makkelijk om nog een boodschap te kunnen doen, meer niet. Respect voor je manier van discussiëren!

 100. @Sanne: het zelf kunnen kiezen door ondernemers om open te gaan op zondag is geen “tussenweg” maar juist het uitgangspunt. Je komt zelf met de stelling dat het voor kleine ondernemers lastig is om zondags te openen, dus waarom zou dat anders zijn als er sommige weken wel koopzondagen zijn en andere niet? Het uitgangspunt lijkt me dat ondernemers zelf kunnen kiezen: als ze willen openen dan kan dat en anders dan hoeft het niet. Als ze sommige zondagen willen openen en andere niet dan kan dat ook.

  Ik snap niet wat hier moeilijk aan is. Het twijfelachtige aan het element van “omzet missen” heb ik trouwens al eerder aangestipt.

 101. Lang draadje…
  Laat ik toevoegen dat de principiële discussie t.a.v. koopzondagen eigenlijk niet ter zake doende is. We kennen immers al koopzondagen in Zwolle. En met die constatering kan het debat over de invloed van Christelijke politiek op koopzondagen op de plank, want dat leidt toch alleen maar tot onnodig scherp geformuleerde reacties.

  Wat dan resteert is een debat waarin belangen worden afgewogen van ondernemers (voor en tegen) en consument (voor en tegen).

  Want ik dan voorzichtig constateer is dat ondernemers op dit moment tegen de ontwikkeling zijn dat alle zondagen koopzondagen worden (uitgezonderd enkele supers). Maar dat zij over het algemeen wel een koopzondag op een vaste plek in de maand zien zitten (Manifest Citycentrum https://www.weblogzwolle.nl/content/view/38963/55/.

  Wat ik daarnaast constateer is dat recent onderzoek onder Zwollenaren (potentiële consumenten) heeft aangetoond dat 54% van de Zwollenaren niet zit te wachten uitbreiding van de koopzondagen. Tegenover de 40% die dit wel graag ziet gebeuren. http://zwolle.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=828006/type=pdf/Informatienota_Onderzoeksrapport_____winkelopenstelling_op_zondag___.pdf

  Dan is het eindresultaat van de discussie toch duidelijk?
  En laat dat eindresultaat nu in ons verkiezingsprogramma staan. 8)

  Groeten!

  Martijn van der Veen

 102. @Ribo.
  Behalve dat van der Veen wel even voorschrijft wat onze mening moet zijn, is deze reageerder ook een meester in selectief shoppen.

  Even in de link lezen…een meerderheid (53%) is voor ruimere openingstijden voor supermarkten op zondag. Zou deze van der Veen de zoveelste politicus / jokkebrok zijn die het zo nauw niet neemt met de waarheid
  Groet

 103. Japser, zoals ik al aangaf, er is een balans waarin zijn 6 dagen in de week open zijn en een aantal zondagen per jaar. Met alle zondagen open willen zij alles, terwijl anderen dit niet willen. We moeten niet net doen alsof zondag de enige dag is waarop ondernemers open kunnen….

 104. Grappig om trouwens te lezen dat de CDA tegen het onderzoek was waarnaar de heer Van der Veen nu naar verwijst. Maar ja , selectief winkelen schijnt wel bij dit heerschap te passen. De beste man werkt wel mee aan sportkantines en legt deze geen haarbreed in de weg om op zondag open te zijn. Of heeft het CDA Zwolle wel iets gedaan aan de illegale zondagsopenstelling van snackbars etc!

 105. @Mul en ook niet dat dat de enige dag is dat ze dicht kunnen. Er is nu een balans zeg je, maar het blijkt duidelijk dat niet iedereen het er mee eens is.

 106. @Ookpeter

  1. Omdat het CDA tegen het onderzoek was, mag het CDA de uitkomsten niet meegeven?

  2. Hoezo selectief shoppen? Dit draadje ging toch niet over de openstelling van supermarkten? Dat is namelijk een heel ander verhaal. En heeft in mijn ogen iets te maken met betrouwbare overheid e.d. Maar daar ga ik hier maar niet te diep op in.

  Daarbij heb ik zelf in mijn bijdrage van 12.00 uur de uitzonderingspositie van de supermarkten benoemd (willen wel 52 koopzondagen).

  Iets met pot en ketel, Ookpeter.

  Groeten!

 107. @Martijn van der Veen,
  Uit de bijdrage van 12 uur :

  Want ik dan voorzichtig constateer is dat ondernemers op dit moment tegen de ontwikkeling zijn dat alle zondagen koopzondagen worden (uitgezonderd enkele supers).

  Uit de bijdrage van half drie:

  Daarbij heb ik zelf in mijn bijdrage van 12.00 uur de uitzonderingspositie van de supermarkten benoemd (willen wel 52 koopzondagen).

  Is de 12 uur mening van het CDA vervangen door die van half drie ?
  En gaat u nu behalve hier ook verder publiekelijk maken dat het CDA ook in Zwolle de wekelijkse koopzondag voor supermarkten ondersteunt? Vanwege de 53 % die voor verruiming is ? En vanwege het feit dat u schrijft (om half drie ) dat de supermarkten wel open willen op zondag?

  Svp een inhoudelijkere reactie dan bovenstaande pot verwijt de ketel reactie .

 108. Nog een aanvulling.
  Zou trouwens heel mooi zijn , als het CDA in Overijssel net als het CDA in Noord-Brabant, Limburg ook voor de koopzondag stemt. Zeker indien een meerderheid van inwoners en ondernemers in een bepaalde branche voor zijn.
  Ik zou het zeer betreurenswaardig vinden als het CDA in Zwolle bijvoorbeeld de snackbars en andere kleine ondernemers in de afhaalfoodbranche zou verbieden om nog langer op zondag open te gaan.
  Een positieve reactie van het CDA (het mag !!) op de nu nog gedoogde (lees illegale ) zondagsopenstelling van deze hardwerkende kleine ondernemers zou voor vele kleine ondernemers een behoorlijke opsteker zijn.

 109. @ookpeter 12.34 uur. Martijn van der Veen citeert gewoon uit het rapport, waarin staat dat 41% voor uitbreiding van het aantal koopzondagen is. Het percentage van 53% gaat exclusief over uitbreiding van de koopzondagen voor supermarkten.
  Je opmerking dat hij een “jokkebrok” is die het “niet zo nauw neemt met de waarheid” mist dus elke grond.

 110. Beste Ruud,

  Ik heb met die duiding t.a.v. de supers geprobeerd aan te geven dat dat debat een andere is, dan het debat dat voor dit draadje de aanleiding is.

  Dat daar verschil in zit kun je bijvoorbeeld opmaken uit het feit dat het manifest van Detailhandel Overleg Zwolle (dat o.a. pleit voor een vaste koopzondag per maand), aan de burgemeester is aangeboden door o.a. Jeroen Nagelmaeker. (Google eens bij ‘afbeeldingen’ op Nagelmaeker;Meijer).

  En de zelfde Jeroen Nagelmaeker heeft vervolgens namens een deel van de supermarkten gepleit voor openstelling van alle supermarkten op alle zondagen.

  T.z.v. die eerste insteek verwijs ik dan graag naar het verkiezingsprogramma.
  T.z.v. de laatste discussie is het CDA van mening dat we het besluit van de raad (genomen in oktober 2012 op voorspraak van VVD en gesteund door o.a. D66, maar niet door het CDA) moeten nakomen. Dat voorstel houdt effectief uiteindelijk in: in 2014 en 2015 handhaving van bestaande systeem en daarna evaluatie.

  Trouwens, die 53% waaraan u ook refereert ziet op uitbreiding van openingsTIJDEN niet op uitbreiding openingsdagen voor de supers.

  Met vriendelijke groet,

  Martijn van der Veen

 111. Uit de laatste reactie van het CDA blijkt weer eens hoe onbetrouwbaar politici zijn. Willen winkeliers zondagsrust dan telt de mening van de christelijke winkelier . Willen supermarkten de wekelijkse koopzondag dan telt de mening van de ondernemer niet meer…nee dan moet de situatie in 2014 en 2015 hetzelfde blijven zoals nu. Dus oneerlijke concurrentie. Bah, politici wat een volk.

 112. Wouter-22 het zou juist oneerlijk zijn als de loting van de supermarkten voor drie jaar opgeheven wordt. Dan hebben alleen de supermarkten die het eerste jaar open zijn geweest er voordeel bij gehad. Maak dan ook die drie jaar vol.

 113. Bericht door Sanne, op 17 maart 2014 5:39
  Silva hoe kun je een kerk nou vergelijken met winkels? Dat is toch appels met peren vergelijken.

  Sanne,
  een winkel mag niet open op zondag, de rustdag des Heren immers?
  Waarom mag een kerk dan wel open op zondag, dat is toch de rustdag des Heren, mag een dominee dan wel werken die dag?
  En bij een rustdag denk je aan lekker uitslapen bv, maar mensen die naar de kerk moeten vroeg in de ochtend op zondag hoe krijgen ze dan hun rust? Daarnaast als men de preek aan hoort van de dominee, lijkt me dit voor enkele mensen niet bepaald een geestelijke rust geven, dus waar is dan hun zondagse rustdag? 🙂
  En als de kerk de klokken luidt, waar is dan de rust van de bewoners in de wijk, die zondagse zondag?
  Over appels en peren gesproken. Laat mensen in hun waarde, gelovigen en niet gelovigen maar ga aub anno 2014 niet verbieden dat er winkels wel of niet open mogen zijn.
  Restaurants zijn open, snackbars, shoarmazaken, pizzeria’s, ziekenhuizen, huisartsenposten, kom nou.
  😀

 114. Silva dat bepaalt de gemeente of de winkels iedere zondag open gaan niet een kerk. En er zijn al koopzondagen toch. Niet net doen of er nooit een winkel open gaat op zondag! Er zijn ook ondernemers die tegen zijn zonder een religieuze reden. Respecteer dat er ook mensen zijn die naar de kerk gaan. Als je er nooit naar toe gaat, hoe kan je dan een oordeel hebben over hoe het er daaraan toe gaat. Laat inderdaad iedereen in z’n waarde.
  Hoe lang gaan mensen al niet naar de kerk. Eeuwen geleden al. Toen waren er nog niet eens winkels. Dus doe niet net of die regel nu is bedacht. Je mag het niets vinden. Dat moet iedereen zelf weten. Maar doe niet zo neerbuigend zeg! Respect voor elkaar!

 115. @Sanne: respect moet van twee kanten komen natuurlijk. Voor winkels en mensen die wel willen dat winkels op zondag open gaan moet ook ruimte zijn. Laat ieder in zijn waarde.

 116. Grappig om de discussie nog eens door te lezen. Vooral ook omdat de CU net heeft besloten om het aantal koopzondagen met 50% te verhogen.
  Heel slim politiek spel van de CU, voor de verkiezingen tegen zijn -levert stemmen op- na de verkiezing zondagsopeningsuren stevig verhogen .
  Zwolle blijft ver achterlopen bij de rest van Nederland waar 52 koopzondagen de normaalste zaak van de wereld is.

 117. Het blijft maar rommelen rond de koopzondag. Begin december weer dit onderwerp in de raad. Terwijl overal in Nederland de wekelijkse koopzondag wordt ingevoerd (met vaak CDA en soms zelfs de CU voor) blijft het bij praten praten en praten in Zwolle. Nou ja binnenkort ook in Olst, Wijhe en Dronten elke zondag de winkels open. Dus steeds meer keuze vrijheid steeds dichter bij Zwolle.

 118. Fijn hoor. Dan blijft het hier tenminste echt RUSTIG. Een dag in de week in ieder geval. De rest van de dagen lekker aansluiten in de spits.

Reageer