PVDA: Actieplan Jeugdzorg in Zwolle

Zwolle – De Partij van de Arbeid wil dat in iedere gemeente één loket komt waar de zorg voor kinderen wordt georganiseerd. Bij dit loket worden verschillende specialismen vertegenwoordigd, zoals schuldhulpverlening, juridisch advies en opvoedondersteuning.

Hierdoor is duidelijk waar ouders kunnen aankloppen als zij hulp nodig hebben en krijgen kinderen sneller de juiste hulp. Dit staat in een actieplan van ruim honderd PvdA-lijsttrekkers, waarin zij aangeven hoe zij de jeugdzorg in hun gemeenten willen organiseren. Lijsttrekker voor de PvdA Zwolle Nelleke Vedelaar en Tweede Kamerlid Loes Ypma presenteren dit actieplan samen op de school voor speciaal basisonderwijs Facet in Holtenbroek. Nelleke Vedelaar: “Vanaf 1 januari 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor de zorg van kwetsbare kinderen.

Het is belangrijk dat ouders in hun gemeente snel en eenvoudig om hulp kunnen vragen als dat nodig is. Daarom wil ik in Zwolle één loket waar ouders terecht kunnen bij bijvoorbeeld opvoedingsproblemen, huiselijk geweld of schuldenproblematiek. Daarnaast kunnen ook familieleden, vrienden, buren of leerkrachten bij dit loket terecht als zij zich zorgen maken om een gezin. Hiermee voorkomen we dat mensen van het kastje naar de muur gestuurd worden en tien keer hetzelfde verhaal moeten vertellen voordat de noodzakelijke hulpverlening op gang komt.” De PvdA wil daarnaast dat gemeenten zelf werk gaan maken van het zoeken naar pleeggezinnen. Zo kunnen de meest kwetsbare kinderen zoveel mogelijk in hun eigen omgeving worden opgevangen. Het is tevens van belang dat zoveel mogelijk de vertrouwde en ervaren hulpverleners worden behouden. Hiervoor moeten afspraken worden gemaakt met zorginstanties. “De PvdA garandeert dat de kwaliteit van zorg altijd voorop staat. Ieder kind en ieder gezin in Zwolle krijgt de zorg en behandeling die nodig is,” aldus Nelleke Vedelaar.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Volgens mij ken ik deze roep van 1 loket bij de gemeente Zwolle ook bij Nelleke Vedelaar
  In het armoedebeleid in 2009 was het ook besproken en volgens mij beloofd o.a. door meerdere wethouders en raadslieden. Waar is dat ene loket wat toen ook beloofd was.
  Denkt PVDA voor de jeugdzorg wel 1 loket te realiseren?
  Als gemeente is ook voor armoedebeleid nog steeds niet 1 loket zo ook niet voor schuldhulpverlening enz……..

 2. Gelijk heb je Graaf je wordt hier van het kastje naar de muur gestuurd en wat ze beloven blijft bij beloven maar uitvoeren vergeet het maar

 3. Bezorgd NL om zorgminnend NL

  Iedereen heeft wel op een of andere manier te maken met zorg. Ook jij. Misschien omdat je kind een chronische aandoening heeft, vanwege je ouders die steeds meer zorg nodig hebben, of omdat jij werkt in de zorg.

  De FNV maakt zich zorgen om de zorg. Daarom gaan we zaterdag 12 september met zijn allen naar Amsterdam. Om met een demonstratie dwars door de stad duidelijk te maken dat het zo niet langer kan.

  Meer dan 700 duizend mensen tekenden de Volkspetitie ??Red de Zorg??. Dat is ongekend in Nederland. Wat op dit moment in de zorg gebeurt, is ook ongekend. Ouderen wonen langer thuis omdat verzorgingshuizen dichtgaan. Ze moeten naar de rechter om thuiszorg te krijgen, want ook op de zorg thuis wordt flink bezuinigd. Mensen met een handicap en kwetsbare kinderen in de jeugdzorg moeten het met minder zorg doen. Daardoor komen zij en hun families of vrienden vaak in de knel.

  Gemeenten worden verantwoordelijk voor steeds meer zorgtaken, maar krijgen hier minder geld voor. Door heel Nederland zien we grote verschillen in zorg ontstaan. Bovendien verliezen tienduizenden zorgmedewerkers door deze bezuinigingen hun baan. Niet omdat hun werk niet meer nodig is. Maar simpelweg omdat het kabinet besloten heeft dat er minder geld naar de zorg toe gaat. Vervolgens worden wij als FNV gevraagd om mee te werken aan enorme ontslagrondes.

  Dit moet en kan anders. Veranderingen in de zorg zijn nodig en mogelijk. Maar dan wel zorgvuldig én eerlijk.

  ??Red de Zorg?? is intussen uitgegroeid tot een brede beweging waarbij maatschappelijke organisaties en prominente Nederlanders zich aansluiten. Humberto Tan, Willeke Alberti, Paul Witteman, Geert Mak, Arie Boomsma, Jan Mulder, Frits Barend en vele anderen ondersteunden de campagne met een paginagrote krantenadvertentie en roepen op tot het tekenen van de Volkspetitie ??Red de Zorg??.

  Op zaterdag 12 september om 12.00 uur zullen we met vele duizenden mensen samenkomen op het Damrak in Amsterdam (recht tegenover Centraal Station, verzamelen vanaf 11.00 uur). Met een grote demonstratie trekken we dwars door de stad. Natuurlijk hebben we ook een leuk programma met sprekers en optredens. De FNV regelt vervoer voor leden en niet-leden. Meld je hiervoor nu aan via fnvvoorzorg.nl

  Grote kans dat je onze Volkspetitie al hebt getekend. Mocht dit nog niet het geval zijn, dan hoop ik dat je dit nu alsnog wilt doen via fnvvoorzorg.nl!

  Wil je ook meedoen met de campagne? Dan kun je hier een actiepakket aanvragen.

  Tot 12 september in Amsterdam!

  Met strijdbare groet,
  Ton Heerts

Reageer