Winnaar winterse fotowedstrijd

Zwolle – De winnaar van de ‘winterse’ fotowedstrijd over Ruimte voor de Rivier Zwolle is bekend. De winnende foto van Bert Bruines weet het winterse landschap en de werkzaamheden voor het project Ruimte voor de Rivier in één beeld te vangen. Alweer de derde editie van de fotowedstrijd leverde wederom veel inzendingen op. Een deskundige jury heeft alle inzendingen bekeken. Bruines kan rekenen op een mooie prijs.

2014_-_winnaar_zwolle_-_foto_bert_bruines_-_kopie.jpg

De jury voor deze ‘winterse’ fotowedstrijd heeft de link tussen het Zwolse IJssellandschap en het project zwaar laten wegen. “De donkere wolken met een doorschijnende zon boven de IJssel en het praktische zichtbare werk in het veld op de voorgrond, geven een mooi contrast”, aldus de jury in een toelichting. “Het zeil met bekramming is de werkweg voor de zandwagens; echter wel afgesloten voor onbevoegden. Actie zonder zichtbare actie. Knap gedaan.”

De foto toont een rustiek IJssellandschap. Het witte zand, de zandzakken en een grote pijp verraden dat er gewerkt wordt aan het project Ruimte voor de Rivier. “Na over de wedstrijd te hebben gelezen, was het wachten op winterweer,” aldus winnaar Bruines. “Dat kwam niet en uiteindelijk ben ik op de laatste dag op pad gegaan. Dat is maar goed ook. Dit is een mooie motivatie om in de toekomst meer tijd te besteden aan fotografie.” De Nederlandse rivieren hebben steeds vaker te maken met hoge waterstanden. Ze krijgen meer regen- en smeltwater te verwerken, terwijl ze tussen de dijken maar weinig ruimte hebben. Hierdoor neemt de kans op overstromingen toe. Alleen dijkverhoging is onvoldoende om het toenemende overstromingsgevaar te keren. De waterstand in de rivieren moet omlaag. Daarom geeft Rijkswaterstaat samen met waterschappen, gemeentes en provincies onze rivieren op ruim dertig plaatsen meer ruimte. Bijvoorbeeld door het verleggen van dijken, graven van nevengeulen en verdiepen van uiterwaarden. Op deze manier werken we samen aan de veiligheid van vier miljoen inwoners in het rivierengebied én aan een aantrekkelijke leefomgeving.
Artikel delen:
Reacties 4

Reageer