Zwolse gemeenteraad uitslagenavond

Zwolle – Op woensdag 19 maart vinden er gemeenteraadsverkiezingen plaats. Voor belangstellenden organiseert de gemeente Zwolle die dag een Uitslagenavond. 
De Uitslagenavond vindt plaats in de hal van het stadhuis aan het Grote Kerkplein 15. De deuren van het stadhuis gaan om 21.30 uur open en het duurt tot circa 00.30 uur. Rond 00.00 uur worden de eerste voorlopige stemmenaantallen per partij en de voorlopige zetelverdeling verwacht. U bent van harte welkom op 19 maart!
Artikel delen:
Reacties 19
 1. Democratie?

  Bijna de helft van de Nederlandse kiezers heeft geen idee wie de raadsleden in zijn of haar gemeente zijn. Zij kennen geen enkele lokale politicus, ook niet van horen zeggen, blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van het AD.

  De politici zijn het onbekendst in de grote steden. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kan 55 procent geen enkel raadslid opnoemen. Bij mensen jonger dan 35 jaar is dat zelfs 60 procent.

  In kleine dorpen en op het platteland zijn de politici iets bekender. Tweederde van de inwoners kent een of meer raadsleden. Eenderde van de kiezers gaat waarschijnlijk stemmen op iemand die hij of zij persoonlijk kent.

 2. @Pauze democratie betekend ook dat je als burger een verplichting hebt om je te verdiepen in de politiek. Als je dat niet doet, ligt dat niet aan de democratie.

 3. We zullen ons best doen, maar reken er maar op dat (met de het huidige systeem en de huidige grote lappen papier) de officiële telresultaten best later dan 0.00 binnen kunnen komen.

 4. Of het systeem faalt en is er een andere oplossing nodig. Raadsleden zijn slechts zichtbaar rond verkiezingstijd, houden geen voeling met de achterban, etc. etc.. Er is inmiddels genoeg over gezegd. Ook zijn hier al interessante suggesties gedaan voor een andere aanpak. Misschien moet dat wel prioriteit één worden voor het gemeentebestuur in de komende 4 jaar.

 5. Pauze, ik spreek weleens mensen die o afweten van politiek. Zijn gewoon met andere dingen bezig tot ze in de shit zitten en dan vragen ze zich af wie welke partij is.

 6. @Japser & Suze

  Terwijl jullie achter de geraniums bleven zitten ben ik langs de huizen gegaan van de niet-stemmers. Helaas kon ik hen niet overtuigen (ook niet nadat ik jullie mening over hen had overgebracht). De reacties waren bijna steeds hetzelfde: geen vertrouwen. Dit beeld komt overeen met de uitkomst van het onderzoek van EenVandaag.

  Mensen die niet gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen doen dit vooral omdat ze geen vertrouwen hebben in de lokale en de landelijke politiek. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 31.000 mensen.

  Ik ga nu stemmen.

 7. Gelukkig heeft Zwolle Willem Lucht, verschijnt in Pownews en Man Bijt Hond…..Hij is bekend, maar niet als politicus. Gaat vandaag weer niet lukken met zijn LWL.

 8. De VVD verliest bij de gemeenteraadsverkiezingen zwaar onder ondernemers. Stemde 40 procent van de ondernemers naar eigen zeggen in 2010 op de VVD, in 2014 is nog maar 17 procent dat van plan.

  Dat blijkt uit een peiling van marktonderzoeksbureau DVJ Insights in opdracht van Z24.nl onder 580 ondernemers en managers op dinsdag 18 en woensdag 19 maart.

  Behalve de VVD heeft ook de PvdA zijn kruit bij ondernemers verschoten. Slechts 5 procent van de ondernemers zegt dit keer op de PvdA te gaan stemmen, tegen 15 procent die dat in 2010 zegt te hebben gedaan.

  Grote winnaar zijn de lokale partijen die hun aanhang onder ondernemers zien toenemen van 11 naar 23 procent. Ook D66 doet het relatief goed en weet met 13 procent na de lokale partijen en de VVD het meest ondernemers aan zich te binden. (zie grafiek).

Reageer