Informatie avond ZIN

Zwolle – Het eerste sociaal wijkteam van Zwolle is onlangs geïnstalleerd in Wijthmen. Onder de naam ZIN Wijthmen zijn wijkverpleegkundige Annet Uijttewaal en enkele zogeheten dorpsondersteuners van start gegaan met hun werkzaamheden. Op woensdag 26 maart worden de inwoners geïnformeerd over de vorderingen (om 19.30 uur in het Kulturhuis).

Verzorgingshuizen in heel het land sluiten de deuren. De rijksoverheid wil dat iedereen zo lang als mogelijk thuis blijft wonen. Ook als dat ogenschijnlijk niet meer kan en er tegelijk 40 procent moet worden bezuinigd op de thuiszorg. De gemeenten worstelen met het vinden van een passend antwoord. Wijthmen denkt een goede oplossing te hebben gevonden met het installeren van ZIN Wijthmen.

ZIN staat voor Zorg In Nabijheid, oftewel buurtzorg. Op initiatief van Stichting Ouderenzorg Wijthmen en Zorginstelling Driezorg is een geheel eigen en vernieuwend op Wijthmen toegespitst wijkzorgconcept ontwikkeld, dat bekendstaat als het Wijthmens model , waarin professionals, mantelzorgers en vrijwilligers gezamenlijk optrekken. Gemeente Zwolle en provincie hebben de plannen ondersteund.

Het wijkteam heeft de beschikking over een personenbus (inclusief rolstoelvervoer) voor een eigen vervoersdienst. Er wordt momenteel gewerkt aan een dienstregeling, die in april van kracht wordt. Daarnaast worden keukentafelgesprekken met de oudere inwoners in de buurtschap voorbereid. Wijthmen (en omgeving) telt relatief veel 60-plussers. Velen van hen wonen al jaren in de buurtschap en willen daar graag zo lang mogelijk blijven wonen. De voorgenomen nieuwbouw (85 woningen, waarvan tenminste 32 zorg gerelateerd ) aan de Erfgenamenweg komt hiervoor als geroepen en zal tevens de leefbaarheid in het dorp behouden c.q. vergroten. Daarnaast heerst er bij deze groep, net als bij veel leeftijdgenoten in heel het land, ongerustheid over de actuele ontwikkelingen in de (ouderen)zorg.

Doel van de informatieavond op 26 maart is een deel van die onrust weg te nemen door het aandragen van een alternatief en de plannen in samenspraak met de inwoners te verfijnen.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. ZIN is buurtzorg? Nee hoor! De echte Buurtzorg is al jaren werkzaam in Zwolle en ook in Whijthmen!
    U kunt voor al uw zorgvragen bij ons team van Buurtzorg Zwolle-oost terecht. Bel gerust voor info: 06-53343940

  2. De echte wijkverpleegkundige is al jaren, zoals vanouds het groene kruis was ,werkzaam ook in wijthmen. We zijn nooit weggeweest!
    Dus ZIN is niets nieuws! De mensen kunnen zo lang mogelijk thuis blijven. Alle zorg, ook palliatieve terminale thuiszorg, inclusief nachtzorg,is mogelijk door gediplomeerd wijkverpleegkundigen.
    Dat is pas Buurtzorg! Kijk voor alle informatie op http://www.buurtzorgnederland.com

Reageer