‘Zes dagen open is voor mij genoeg’’

Zwolle – Afgelopen week plaatsten zeventig Zwolse ondernemers een advertentie in de Peperbus met een stevige boodschap: zij zijn tegen uitbreiding van het aantal koopzondagen. De ChristenUnie biedt hen de mogelijkheid een opvallende blauwe sticker op hun winkelruit te plakken om die boodschap kracht bij te zetten. “Zes dagen open is voor mij genoeg,” staat op de stickers. In de huis-aan-huiskrant schreven de ondernemers: “Het is tijd voor een dringend appel. Wij constateren dat de discussie over de uitbreiding van de zondagsopenstelling een verkiezingsthema is in Zwolle. Wij, zelfstandige ondernemers kunnen en willen hier niet in meegaan.” De ondernemers vrezen volgens De Stentor dat ze er de dupe van zullen worden als er na de verkiezingen zeven dagen in de week geshopt mag worden, zoals sommige politieke partijen willen.
 
zesdagen.jpg
 
ChristenUnie-lijsttrekker Gerdien Rots hing met ondernemer Max van Dijk de eerste sticker op de winkelruit van Banketbarrij Van Orsouw. Van Dijk heeft het gevoel mee te moeten gaan in de openstelling van zijn winkel op zondag, maar wil dat niet. Volgens Van Dijk is dat slecht voor zowel ondernemers als medewerkers. “Als ik van mijn medewerkers zou moeten vragen om op zondag te werken, zou ik hier zelf ook op zondag moeten staan. Maar ik doe er niet aan mee. Genoeg is genoeg.” “Ik ben heel blij dat de ondernemers nog eens laten merken dat het geluid dat wij in de politiek laten horen, een geluid uit de maatschappij is,” zegt lijsttrekker Rots. “De vrije zondagsopenstelling van winkels is geen vrijheid. De druk op kleine ondernemers om er in mee te gaan als alle grote jongens dat doen, is enorm. Dat noem ik geen vrijheid". Dinsdag hingen meerdere andere ondernemers de sticker ook al op hun winkelruit. Maandag ging de ChristenUnie verder met de verspreiding van de stickers.
Artikel delen:
Reacties 73
 1. als er winkels zijn die maar 6 dagen open willen moeten ze dat gewoon doen, en als er winkels zijn die 7 dagen open willen moeten dat ook maar gewoon doen. zo probleem opgelost.

 2. Je wordt niet verplicht je zaak op zondag open te gooien. Als jij als ondernemer jezelf goed genoeg onderscheid van de rest komen je klanten op zaterdag of maandag en gaan ze echt niet zeuren om de zondag.

  Als jij vind dat jij op zondag open moet omdat de rest ook open is op zondag, dan is dat alleen maar een teken dat je je niet genoeg onderscheid van de rest.

  Van supermarkten vind ik het logisch dat ze op zondag open zijn. Supermarkten zijn immer onderdeel van de levensbehoefte van de mens. Een banketbakker zoals in het voorbeeld niet.

  Ik ben heel blij dat er supermarkten op zondag open zijn omdat je dan nog eens ergens naartoe kunt als je iets vergeten bent.
  Ik kan moeilijk bij de buren aanbellen en vragen of ze een fles drinken / een pot groenten of iets in die trant hebben.
  Het is allemaal al duur genoeg en in mijn wijk kunnen mensen eigenlijk al niks missen.

 3. Ik ben heel blij dat er supermarkten op zondag open zijn omdat je dan nog eens ergens naartoe kunt als je iets vergeten bent. Supermarkten zijn immer onderdeel van de levensbehoefte van de mens.

  Klopt, misschien dat de winkels ‘s-nachts ook wel open moeten zijn. Ik heb zaterdagavond om half twaalf ook wel eens de chips op en dan durf ik ook niet bij de buren aan de bellen.
  In de week moet ik om 06.30 uur de deur uit en wil dan eigenlijk ook wel eens een vers broodje maar dan zitten die winkels ook nog dicht, waardeloos.

 4. laten we gaan voor 7 dagen per week 24 uur open
  komt iedereen aan zijn trekken

  voor de duidelijkheid het = synisch bedoeld

  inkopen doen / winkelen is volgens mij een kwestie van goed plannen (keuzes maken)

 5. Ik ben het geheel eens met HK.

  Aangezien ik van maandag tot en met vrijdag werk en op zaterdag sport en het huis schoon moet maken vind ik het prettig als ik op zondag kan winkelen. Laat dus de winkeliers die graag op zondag open willen zijn om extra omzet te genereren en een extra service te bieden aan de klanten door middel van de zondagsopenstelling dit gewoon doen en de winkeliers die deze behoefte niet hebben lekker niet.

  Zo is iedereen tevreden en kan er geen ChristenUnie of wie dan ook zeuren, aangezien de mensen die de zondagsrust willen dit voor hun zelf kunnen bepalen. Dit hoeven ze niet voor een ander te bepalen. Ik bepaal toch ook niet voor mijn buurman wat voor vlees hij op zijn bord moet leggen om 18:00…….

 6. ⤽De vrije zondagsopenstelling van winkels is geen vrijheid. De druk op kleine ondernemers om er in mee te gaan als alle grote jongens dat doen, is enorm. Dat noem ik geen vrijheid.⤝

  Dat is WEL vrijheid. Ook kleine winkeliers zijn gewoon ondernemers en onderhavig aan het ondernemingsklimaat met alle ondernemersrisico’s van dien. Wat is er mis met maatschappelijke druk? Marktwerking heet dat. Marktwerking wordt gevoed door consumentenbehoefte. Als de zondagsopening op lange termijn niet rendabel is zal geen enkele winkel daarmee doorgaan. Maar dat is niet het geval. Net als ALLE andere economische sectoren is de retail in beweging en dat is goed.

  Maar draai het eens om: hoe achterhaald is het idee om open te zijn als de meeste mensen werken? Hoe naïef is het om de zondag af te schermen als het internet concurreert met 24-uurs service en gratis verzending en retour? Denk je nu echt dat ik de kleine winkelier daartegen wil beschermen? Echt niet!
  Het wordt tijd dat kleine winkeliers zich realiseren dat het retail-landschap echt aan het veranderen is, en dat het geen RECHT is om kleine winkelier te zijn maar een ondernemerskeuze. Zolang je je kan onderscheiden met toegevoegde waarde, heb je niets te vrezen. Zo niet, zoek een ander levensonderhoud, zoals alle Nederlanders dat ook moeten wanneer ze ‘door gewijzigde arbeidsomstandigheden’ hun baan verliezen.

  En een boodschap aan de politiek: we hebben zeker geen behoefte aan politici die ons zogenaamd tegen onszelf in bescherming willen nemen.

 7. @Agusi
  De actie is mijns inziens een goede actie om duidelijk te maken dat als mensen gaan stemmen, ze kunnen kiezen voor een partij die kleine winkels beschermt. Zodat de marktwerking binnen bepaalde grenzen gehouden wordt en er een meer leefbare binnenstad behouden blijft.

 8. De CU moet eens ophouden met dit gespam. Ze willen alle Zwollenaren in hun Christelijke jasje steken. Zwolle is al te groot voor geen zondagopenstelling. Beetje bij de tijd blijven graag!

 9. Helemaal eens met Agusi. Ik heb er als consument geen boodschap aan dat een ondernemer omzet misloopt. Jammer dan. Als ik werk van maandag tm zaterdag en ik kan rustig op zondag mijn boodschapjes gaan doen dan is dat prima voor mij. Jammer voor de ondernemer dat deze dan niet meegaat in deze tijd, eigen keus. Ze moeten niks.

 10. Ik las in het nieuwsbericht ”
  Wij constateren dat de discussie over de uitbreiding van de
  zondagsopenstelling een verkiezingsthema is in Zwolle.

  Dat is heel goed nieuws! Ik stem voor vrijheid voor ondernemers
  over wanneer de winkel open is. Titel van dit artikel ”
  Zes dagen open is voor mij genoeg ” is misplaatst lijkt me,
  als het over koopzondagen gaat, erg misplaatst.
  Als er genoeg vrijheid en democratie is, dan ‘dwingt’
  niemand de ondernemers tot iets, drie dagen per week de winkel
  open, prima. Vier dagen, ook prima. Als dat op zondag is, ook prima.
  Verschillende religies hebben verschillende ‘rustdagen’, als
  de overheid een stapje terug doet in het voorschrijven van
  de rustdag, zul je zien dat er meer diversiteit in
  bedrijvigheid ontstaat, goed voor Zwolle lijkt me.
  En Tsja, als de Christen-Unie nou eens goed nadenkt….
  Is heel orthodox vasthouden aan ‘zondag rustdag’, nou echt
  iets dat helpt?, of zinnig is?

 11. De christelijken moeten niet zeuren over zondag rustdag want dat is verleden tijd .Vroeger gingen deze christenen lopend naar de kerk en als er eentje de weg over stak moest je in de remmen op de fiets.Nu gaan diezelfde christenen met de auto naar de kerk en als jij er dan weer fietst rijden ze je met de auto van de fiets .En dan hebben ze het hier over rustdag en naastenliefde .De predikant die staat te preken op zijn kansel werkt ook op zondag heeft die geen rustdag dan dat kan toch ook op zaterdag stom gelul van de christenen met hun rustdag

 12. Wat doet Arie Slob op zondag bij Pec Zwolle!!! over zondagsrust gesproken.

  Zwolle is en blijft een dorp daar hebben we mee te leven, voor koopzondagen zijn we aangewezen op andere steden.
  Zo loopt de zwolse middenstand omzet mis, maar dat schijnt ze niet te boeien.

 13. @adrian, ome Arie moet toch af toe zich niet als een politici voelen en zijn maar is net een mens dus mengt die zich onder de gewone burgers om wat zieltje te winnen, dat geldt niet alleen voor CU maar voor elke partij eerlijk gezegd… Maar een ding is zeker ome Arie is geen graaier!!

 14. Hmm, wellicht.
  D66.
  Vraagje dan, heeft D66 een goed plan met
  het voormalige ‘ecodrome’?
  Want dat vind ik toch wel een heel
  erg mispuntje, ’t staat leeg.
  Bestemming onbekend.
  Hoe denkt D66 daarover?

 15. @pjotr
  Over stom gelul en over clice’s gesproken, jij kunt er ook wat van hoor, wat een belachelijke argumentatie tegenover een nog steeds aanzienlijk deel van onze bevolking.

  De christelijken moeten niet zeuren over zondag rustdag want dat is verleden tijd .Vroeger gingen deze christenen lopend naar de kerk en als er eentje de weg over stak moest je in de remmen op de fiets.Nu gaan diezelfde christenen met de auto naar de kerk en als jij er dan weer fietst rijden ze je met de auto van de fiets .En dan hebben ze het hier over rustdag en naastenliefde .De predikant die staat te preken op zijn kansel werkt ook op zondag heeft die geen rustdag dan dat kan toch ook op zaterdag stom gelul van de christenen met hun rustdag

 16. De vrije zondagsopenstelling van winkels is geen vrijheid

  CORRECTIE: de vrije zondagsopenstelling is wel vrijheid. Het verbieden van zondagsopenstelling is geen vrijheid.

 17. Het zou mooi zijn als de supermarkten op zondag open zijn. Daar is grote vraag naar bij publiek en ondernemers. Iedere week koopzondag in de binnenstad levert niets op en bloed dood. Dat weten de ondernemers ook en dus zullen ze, als ze het gewoon zelf mogen bepalen, kiezen om een aantal koopzondagen in de binnenstad te organiseren. Dagen die iets extra’s bieden. Dat zullen er niet veel meer zijn dan nu.

 18. De supermarkten zijn in zes dagen meer dan 80 uur open. Lijkt mij niet weinig!
  Er zijn al wat koopzondagen toch. Misschien uitbreiden naar 1 keer in de maand.

 19. Als je het artikel nou even goed leest kun je zien dat niet alleen de “zondagsrust” vanuit christelijk oogpunt een punt is om niet open te gaan op zondag. Maar goed, de meesten roeptoeteren maar wat maar missen door hun christen fobie een punt wat bijvoorbeeld van Orsouw aandraagt.
  Reageer aub niet zo overspannen en grow up!!

 20. Er zijn allemaal voorstanders van het plan als ik de reacties lees. Beetje saai.
  Ik ben namelijk tegen. Maar ik laat mijn argumentatie maar achterwege. Het heeft toch geen zin. De christenunie doet het wel goed in Zwolle. Dus ik ben benieuwd wat eruit gaat komen voor de koopzondagen.

 21. @Sem
  Mijn respect voor uw reactie. Niet een ander afzeiken maar gewoon respectvol uw mening geven, dat zouden meer mensen moeten doen.

  Btw, ik ben voor de koopzondag. De reden is dat in mijn wijk de kleine winkels allemaal kapot zijn gegaan doordat wij geen koopzondag hebben, en de grote stad iets verder op wel.
  Nu mag ik tegenwoordig ook naar de grote stad om boodschappen te doen . Balen. Nog geen 5 jaar geleden was het beduidend gezelliger , je zag je buren op zaterdag , praatte even bij. Goed voor de sociale samengehorigheid. En nu in het weekend naar de stad, heel soms in het voorbij gaan iemand die je vaag kent.

  En dat allemaal omdat de kleine winkelier hier geen koopzondag mochten .. We hadden potdorie 3 bakkers…allemaal weggevaagd … In een buurgemeente verderop is er nog wel een bakker, die gaat al jarenlang illegaal open op zondag. Die redt het wel, daar heb ik op zondag ook een paar keer brood gekocht. Deze bakker doet het zelfs heel goed, praat over uitbreiden, maar durft het niet aan omdat hij zonder toestemming op zondag open is.

 22. Elke keer als er iets over koopzondag gemeld wordt, verbaas ik me weer over alle standpunten.
  Voor mij is het een bewijs dat onze maatschappij steeds egoïstischer wordt.
  Voorstanders van ruime openingstijden vinden dat iedereen zich aan moet passen, zodat zij kunnen winkelen wanneer het hun uitkomt.
  Tegenstanders vinden dat niemand rekening met hun houdt.

  Even een beperkt lesje economie:
  Een winkel die vaker open is, heeft meer kosten (personeel, energiekosten). Deze kosten moeten terugverdiend worden, liefst met een beetje extra winst. Bij een gelijkblijvend consumtiepatroon, krijg je dus verschuiving van omzet. Gevolg, prijzen die stijgen.

  Hoe vaak wordt er op verjaardagen niet geklaagd dat alles zo duur wordt en in één adem wordt dan vermeld dat dit door de Euro komt. Volgens mij is dat te kort door de bocht, net zoals bovenstaande “lesje” ook kort door de bocht is.

  Wellicht moeten winkeliers inderdaad kijken naar de openstelling en het “weekend” verschuiven van ZaZo naar MaDi. Ik kan me namelijk voorstellen dat een eigen ondernemer niet gebaat is bij werkweken van 7 dagen. Kan nooit goed zijn voor de gezondheid.
  Blijkbaar denkt het gros van de mensen dat ondernemer zijn gelijk staat aan heel veel geld verdienen. Ik kan je melden dat dit niet altijd het geval is.

  Ik ken een ondernemer die samen met zijn vrouw 6 dagen per week werkt, totaal is de winkel 52 uur per week open. Samen werken ze bijna 100 uur per week. Eind van de maand houden ze zo’n 3000 Eur Netto (7Eur/uur) over, waar ze een prima leven van kunnen leiden. Hier hebben ze ook zelf voor gekozen, want ze vinden het leuk om te doen. Zondag is voor hen de dag om leuke dingen te doen, familie te bezoeken, te ontspannen, etc. Met een extra dag open zijn ze bijna verplicht om iemand aan te nemen voor een aantal uren. Deze kosten gaan dan rechtstreeks af van hun eigen inkomen, terwijl de omzet gelijk blijft.

  Met dit voorbeeld probeer ik door feiten te laten zien wat gevolgen kunnen zijn. Ook ik heb de wijsheid niet in pacht en ook ik denk dat ondernemers creatief moeten zijn om veranderingen op te vangen, maar ik ben een beetje klaar met mensen die menen dat anderen zich volledig in dienst moet stellen van een ander, omdat die niet kan plannen wanneer hij/zij de boodschappen doet.

 23. Pfff.. Mensen die na het werk of na de zaterdag schoonmaak geen tijd kunnen vrijmaken om even boodschappen te doen..
  Oh oh oh wat is het leven zwaar en moeilijk.
  6 dagen in de week 12 uur per dag zijn de supers open.
  Als je in die 72 uur geen gaatje kan vinden moet je misschien eens bij jezelf te rade gaan.

 24. @Erwin: de discussie gaat niet echt over supermarkten (waarvan er al een aantal elke zondag open zijn) maar meer over gewone winkels die op zondag open willen.

 25. het moest eens zo zijn dat niet de politiek erover kan beslissen wanneer een winkel wel of niet mag open zijn.Men moet het gewoon aan de ondernemer zelf overlaten of hij nu 6 of 7 dagen in de week open is.Het is tenslotte zijn zaak die hij draaiende moet houden en als hij profijt kan halen uit die zevende dag dan moet hij dat zelf kunnen beslissen.Dat de christenen er bezwaar tegen hebben vind ik verwerpelijk want ze luiden op zondag ook de klokken van de kerk in de buurt waar mensen zijn die willen uitslapen.

 26. @passant.

  Zou u svp termen als egoïsme willen vermijden. Deze discussie glijdt vaak genoeg af. In uw voorbeeld herken ik mij niet. Uw lesje economie heeft niets te maken met de huidige realiteit . Veel omzet verdwijnt richting internet als een fysieke winkel niet open is op zondag.
  Nagenoeg alle IKEA / Bijenkorf filialen zijn elke zondag open, van de 907 AH filialen zijn er elke zondag meer dan 600 open. Bij de andere ketens hetzelfde beeld.
  Een winkel die op zondag niet open is verliest veel omzet aan de concurrentie die wel open is.
  Een paar jaar geleden moest onze buurtwinkel sluiten, na 30 jaar, vanwege de koopzondag. Het was toen en is nog steeds oneerlijk dat steeds meer supermarkten elke zondag in Nederland open mogen zijn en de kleine winkelier niet.
  Bent u voor de kleine winkelier , geef dan ook de kleine ondernemer de vrijheid om zelf te bepalen of men op zondag open is of niet. Ik heb er persoonlijk schoon genoeg van dat kleine ondernemers kapot gemaakt worden door deze oneerlijke concurrentie.

 27. @Erwin.
  En?
  Realiteit is dat 6 op de 10 Nederlanders op zondag boodschappen doen, alleen al bij de supers. Jaarlijks neemt de koopzondagomzet van de supers toe met gemiddeld meer dan 30%.
  Geen idee wie er bij zichzelf te rade moet gaan, de ruime meerderheid die op zondag boodschappen doet, de supermarkten die een goede boterham verdienen, of een piepkleine minderheid die nog steeds de zondagsrust wil opleggen?

 28. Passant ik ben het volkomen eens met je verhaal. Ik ben ook een tegenstander. Ik heb al diverse keren gereageerd. Maar bijna iedereen is voor. En je krijgt toch een bak drek over je heen. En het ligt allemaal aan de kerk! Ik vind ook dat mensen teveel aan zichzelf denken en alleen kijken naar hun eigen belang. Maar nee, dat mag je niet zeggen. Het ligt allemaal aan de kerk en het is dan de keuze van de kleine winkelier om dan maar dicht te blijven. En de andere winkels moeten open, want anders kunnen de voorstanders niet winkelen. Maar er zijn toch all koopzondagen. Maar niet genoeg. Er moet iedere zondag gewinkeld worden.

 29. Pjort mensen hebben regels nodig. Duidelijkheid. Misschien betutteling maar anders is het einde zoek als iedereen maar doet waar die zin in heeft.

 30. pff pjotr, op zondag luidt men de klokken terwijl anderen willen uitslapen?! Wat een drog reden en non discussie punt. Mijn buurman start op zondagmorgen zijn dikke Harley voor een toertocht en de buurtkinderen lachen hard in de speeltuin en zo kun je nog wel ff doorgaan. Dat hoort allemaal bij het stadsleven, trek je dat niet? Je hebt altijd de keus om ergens anders te gaan wonen.
  Verdraagzaamheid en inlevingsvermogen, daar gaat het om en niet willens en wetens je eigen, beperkte en bekrompen mening bij een ander door zijn strot proberen te duwen!! Dat is pas echt verwerpelijk!

 31. De consument zal uiteindelijk beslissen waar de Euro naar toe zal rollen. De retail in de Zwolse binnenstad staat al behoorlijk onder druk: concurrentie van andere steden, internetwinkels, alternatieve vrijetijdsbestedingen, hoge parkeertarieven, bereikbaarheid…
  Mijn stelling is: de kleinere winkels houden het nu nog vol dankzij een generatie die nog niet volop participeert in bovenstaande trends/ontwikkelingen.
  In de discussie is leefbaarheid van de binnenstad genoemd. Zondag is bij uitstek de dag waarop mensen eropuit trekken en daarbij in feite toeristengedrag vertonen. De winkelier die dan zijn zaak sluit is in feite dief van zijn eigen portemonnee. Let wel: ook bij zondagsopenstelling kun je nog steeds een 6-daagse werkweek hebben. Het is gewoon niet slim om te sluiten wanneer een ander in de spending mood is. Ga alsjeblieft niet roepen: kun je volgende week niet winkelen want dan ben ik óók open.

  ALS, ALS…religie wél een rol speelt, is dat een ander verhaal. Maar ik denk dat religieuze mensen die bij de politie, in het ziekenhuis, in de horeca, etc. ook die afweging hebben gemaakt…

  Nogmaals: niets moet! De ondernemer MOET niet open op zondag, de consument MOET niet winkelen op zondag. Maar die Euro, die alle winkeliers graag willen vangen, kan maar één keer uitgegeven worden.

  En betutteling… ik ga er niks over zeggen ook!

 32. Ik ben voorstander van eigen keuze voor de winkelier. Die moet zelf kunnen beslissen wanneer hij wel of niet open is. Die keuze gunnen de tegenstanders hem niet

 33. @ de tegenstanders… Svp ophouden met termen als egoïsme , en meng de keuze om ergens te gaan wonen. Dit soort intimidatie reacties horen niet.
  Voor de tegenstanders die zeggen op te komen voor de kleine winkeliers , er is een eenvoudige lakmoesproef. Bent u ervoor of ertegen dat kleine ambachtelijke bakkers (net zoals in alle beschaafde buurlanden) op zondagochtend open mogen zijn.

  Ja, u bent voor de kleine ondernemersvrijheid, nee of geen antwoord u bent voor de (christelijke ) zondagsrust en maakt gebruik van oneigenlijke argumenten om dit te bevorderen.

 34. @Suze.

  Integendeel de zondagochtend is de beste tijd voor de kleine ambachtelijke bakker. Zoveel omzet heeft de bakker niet op de andere dagen m.u.v. misschien van de zaterdag.
  Maar de winst voor de kleine ondernemer zit hem in de producten die vooral op de zondagochtend verkocht worden. Luxe broodjes, croissants – met een veel hogere winstmarge . De keuze voor de kleine ondernemer is dan ook, open op zondag en een goede boterham verdienen of failliet gaan.
  Ook voor u de lakmoesproef ..bent u voor de kleine ondernemer en mag de bakker op zondagochtend een paar uurtjes open zijn of bent u voor de zondagsheiliging ?

 35. Ik snap dat een bakker nog wel voordeel heeft om op zondagochtend open te gaan. Maar de discussie gaat niet alleen over bakkers of supermarkten. Maar ook over andere winkels. Klerenwinkels, drogisterijen, blokker, hema, v&d, kadowinkels, slijterij in diezerstraat, enz. Is het nodig dat deze iedere zondag open gaan? Is 1 keer in de maand koopzondag niet voldoende? Van Orsouw bijv. vind het niet nodig om iedere zondag open te gaan.

 36. Volgens mij kun je maar één keer je geld uitgeven en of je dat nu op zondag, maandag, woensdag of donderdag doet. Als het op is dan is dan is het gebeurd.
  Het shoppen via internet neemt toe en daar doe je weinig aan doen, overigens ik heb nog geen internetwinkel meegemaakt die mij op zondag de goederen komt leveren. (dus die argumentatie gaat wat mij betreft niet op)
  Ik ben ook de hele week aan het werk waarom kan de internet winkel mij niet op zondag leveren.

  Wat ik wel belangrijk vindt is dat we moeten proberen de kleine zelfstandige in het straatbeeld te houden.(anders is het snel gebeurd met de levende binnenstad dan worden we geregeerd door de grote jongens )
  Deze (de kleine ondernemers)moeten met de prijzen al enorm opboksen tegen al die groot winkelketens en doen dat vaak met goede servise en kwalitiet, maar moeten ze dan nu ook hun vrijheid weggeven omdat deze grote ondernemers met hun goedkoop personeel de zondag willen veroveren?

  Wat onze vrijheid betreft, we hebben geen idee welke gevolgen dit uiteindelijk voor onszelf zal hebben.
  Immers waar begint het en waar eindigt het uiteindelijk dat we met z’n allen zeven dagen in de week aan het werk en hebben we straks geen tijd meer hebben voor de sociale activiteiten waar we nu op zondag tijd voor vrijmaken. Namelijk even op visite bij je familie en balletje trappen in het park of met het gezin naar de bioscoop of het pretpark.

  Ik weet niet hoe het u vergaat maar als ik een afspraak wil maken met mijn familie om een dagje wat te gaan doen met z’n alleen is dit nu al onmogelijk.
  Uiteindelijk zal de zucht naar vrijheid om zeven dagen in de week de winkels kunnen bezoeken ons allemaal duur komen te staan.

 37. Dit is zo’n onderwerp waarbij je toch niet iedereen tevreden kunt stellen. Bij iedere beslissing zijn wel voor- en tegenstanders. Dit blijft een oneindige discussie.

 38. @Sanne.
  Ik lees uw antwoord als ja , bakkers mogen open op zondagochtend. Dan de volgende vraag . Mogen van u de snackbars, de afhaalpizzeria’s op zondag open? En de (bloemen)winkel in het Sophia ziekenhuis!
  Achtergrond van deze vraag. Tot 1 juli2013 was het landelijk geregeld dat dit soort winkels op zondag open mochten zijn . Sinds 1 juli 2013 mag dit alleen als een gemeenteraad daar toe besluit . In Zwolle is dit (nog) niet gedaan, dwz sinds 1 juli 2013 zijn er tientallen snackbars, afhaalpizzeria’s etc. illegaal op zondag open.
  De wettekst is mij niet helemaal duidelijk, maar grote kans dat zelfs de winkel in het Sophia ziekenhuis sinds 1 juli 2013 illegaal open is.
  Nogmaals de vraag mogen ook dit soort winkels op zondag open van u ?

 39. Die zijn toch altijd al open geweest op zondag? Ik kan mij niet anders herinneren. Een snackbar, restaurant of een Chinees hebben er voordeel bij om op zondag open te zijn. Er zijn dan veel mensen vrij en die gaan uit eten. Een bakker zou er ook voordeel bij hebben. Maar ik vind een bezem kopen bij blokker of een shirt bij de h&m halen wel wat anders. Dat kun je ook op een door de weeks moment kopen. En de winkel in het ziekenhuis is voor de patiënt. Het ziekenhuis is ook op zondag open. En het bezoekuur ook. Dat is altijd al zo geweest. Ik vind dat niet te vergelijken met de normale winkel in de stad. Maar ik ben het eens dat sommige dingen nogal krom zijn. Zo kun je nog veel meer dingen ter discussie stellen. De winkels in de stad zijn niet iedere zondag open. Maar de hema op het station wel. Waarom mag die dan wel open?

 40. Misschien heeft de hema op het station er een vergunning voor aangevraagd. Waarom die wel en anderen niet. Weet iemand daar meer van?

 41. De eindeloze discussie over de zondag is denk ik toch echt de verkeerde insteek. Als je ondernemers verplicht minimaal 1 dag in de week gesloten te zijn ben je er toch… (ook voor het evt. personeel etc.) Op welke dag ze dit doen blijft dan de keuze van de ondernemer en niet van christelijk Zwolle. Want deze zijn eigelijk de enige die een beperking opleggen vanwege geloofsovertuigingen!

  Dus ja, 6 dagen is genoeg. Maar laat de keuze op welke dagen aan de ondernemer!

 42. Ruud 64 weet jij hoe laat de bakker s ochtends op staat? 1 keer blijven liggen moet kunnen. Trouwens zijn er bakkers die het willen? En alle crossanterien zijn open, ook brood.

 43. @Ruud, ik zie een grote groep die vindt dat het een recht is om te winkelen wanneer het hen uitkomt. Nog even en de winkels moeten ’s nachts open, want dan is het zo lekker rustig. Ik noem dat in algemene zin egoisme, niet de bedoeling iemand persoonlijk hierop aan te vallen.

  Verder kan ik tenminste wat met jouw reacties. Er zit een idee achter. Niet dat ik het met alles eens bent, maar je denkt tenminste in oplossingen.
  Ook ik ben voor grote ondernemersvrijheid, maar dit moet niet ten koste gaan van mensen. Kleine ondernemers kunnen niet zomaar een blik mensen opentrekken om de zaak te bevolken, terwijl grote ketens (hema, V&D, etc.) makkelijker personeel aan (kunnen) trekken omdat de organisatie nu eenmaal groter is. Hoewel, volgens mij staat de winst bij V&D ook onder druk, net als bij de Hema. En wellicht is er ook een oorzaak in deze ruime openstellingen mbt Polare en Siebel. Immers gelijke omzet, maar meer kosten leiden onvermijdelijk tot minder winst/verlies.
  Het idee van Jannes is overigens zo gek nog niet…

  Tenslotte ik ben Atheïst, dus discussies over zondagsrust en de schuld van de kerk, ga ik niet eens over nadenken, blijkbaar moet er altijd iets of iemand de schuld hebben.

 44. Het gaat hier alleen nog maar om de schuld van de kerk. En over de zondagsrust. Lees de reacties maar na. Je moet toch iets de schuld geven he! 🙁

 45. @Suze
  Antwoord is ja en ja. Als u de vakbladen zou lezen zou u weten dat 1. Verschillende bakkers langdurige rechtszaken moesten ondergaan voordat men eindelijk op zondag open mocht. 2 dat bakkers de omzetten vooral winst op zondag op het zotte af noemen.
  In een extreem geval is de ervaring van de bakker dat zondag 53% van de wekelijkse winst oplevert.
  Tsjaa , ook geen wonder dat veel bakkers terecht in mijn ogen zeer boos zijn dat de zondagsopening vanaf 11 soms, 12 en in sommige plekken zelfs vanaf 1 uur is. Absurd, hoe maak je je lokale kleine winkelier kapot.

 46. @Sanne.
  Alle winkels op een OV knooppunt mogen open. Niet alleen de Hema, ook een AH (to go), Etos, Leonidas, Simon Lévelt, H&M, kledingzaken (esprit suit supply), electronica zaken mogen open. Alles maar werkelijk alles mag open. Het meest uitgebreide voorbeeld zijn de winkels op Schiphol treinstation. Misschien opgevallen dat de winkels op Schiphol winkelcentrum in een boog om het treinstation liggen ?

 47. @Passant en indirect ook aan Jannes.

  Het idee van Jannes is overigens zo gek nog niet.

  met als idee

  Als je ondernemers verplicht minimaal 1 dag in de week gesloten te zijn ben je er toch

  Dat idee staat al in de winkeltijden wet , geldt echter alleen voor religieuze personen, sorry Passant als atheïst mag u niet mee doen. Zie artikel 6 van de winkeltijdenwet.

  Indien de eigenaar of beheerder van een winkel tot een kerkgenootschap behoort, dat de wekelijkse rustdag op een andere dag dan de zondag houdt, of te goeder trouw verklaart een godsdienst of levensovertuiging te belijden welke vordert, dat de wekelijkse rustdag op een andere dag dan de zondag wordt gehouden, verlenen burgemeester en wethouders op zijn verzoek ontheffing van het verbod van artikel 2, eerste lid, onder a.

  .
  Wordt best wel vaak gebruik van gemaakt. In bijvoorbeeld Groningen was er broodwinkel met een joodse eigenaar. De grote markt was op zondagochtend bijkans vol door de lange wachtrij .

 48. @Sem.

  In allerlei onderzoeken is allang aangetoond dat andere argumenten dan religieuze tegen de koopzondag niet steekhoudend zijn.

  Dat blijkt nu ook wel uit de resultaten , meer dan 200 gemeenten die de wekelijkse koopzondag hebben ingevoerd. In deze gemeenten met koopzondag vrijheid wonen 61 % van de Nederlanders. Alle zogenaamde redenen waarom koopzondag niet mag, blijken in de praktijk voor deze ruime meerderheid van de Nederlanders niet voor te komen.
  Alleen bible belt gemeenten zoals Elburg , Molenwaard hebben geen enkele koopzondag. Tsja en met dit soort feiten / ervaringen komen reageerders telkens weer terug op de rol van de kerk.

  Let op trouwens, niet opde rol van de katholieke kerk, in het zuiden is de wekelijkse koopzondag discussie zo 19e eeuws dat hebben de gelovigen en ongelovigen daar nu wel achter zich gelaten.

 49. laat het aan de winkeliers over!!!!

  als de onderscheidende winkeliers dichtblijven (hou vol mensen) dat laten de grootgrutters het vanzelf afweten
  de grootgrutters willen altijd meeliften op het succes of de kosten van de kleinere ondernemer
  bijv. intocht Sint Nicolaas, ijsbeeldenfestival en de Kerst verlichting!!!!!

 50. Ruud-64 nee, dat was mij nooit opgevallen bij Schiphol. Kom er te weinig! 🙂 Weer wat geleerd. Dus bij OVknooppunten mag het wel. Maar dat is best krom toch. In dezelfde stad bij het station wel en in de stad mag het niet.

 51. Hoe en waarom:

  In 1930 kwam na jaren van overleg (sinds 1904) eindelijk de eerste winkeltijdenwet – de wettelijke regeling voor winkelsluiting in Nederland. Deze was ontstaan om een halt toe te roepen aan de scherpe concurrentie tussen buurgemeenten. Daarnaast moest het de scheve verhouding tussen winkels met personeel en winkels zonder personeel recht trekken. De hoofddoelstelling was altijd het bevorderen van eerlijke concurrentieverhoudingen door het creëren van gelijke uitgangsposities.

  Dus!!

 52. @zwollenaarisback.
  Leuk om deze Wikipedia tekst terug te zien. U zult bij de geschiedenis van deze Wikipedia pagina mijn naam zien. Deze zinsnede heeft trouwens een probleem, geen bronvermelding . Dit kan dus heel goed een stuk tekst van een zondagsheiliger/ zondagsrustaanhanger zijn.
  Toch mooi gevonden . Nog een aanvulling.

  1930: De eerste wettelijke regeling voor winkelsluiting in Nederland ontstaat. Deze wet staat openstelling toe op werkdagen van 05.00 tot 20.00 uur en op zaterdag tot 22.00 uur. Winkels zijn op zondag gesloten, al wordt die verplichte zondagssluiting in 1934 alweer gedeeltelijk tenietgedaan: de mogelijkheid tot zondagsopening ontstaat.

 53. Nou Sem in deze tijden, 2014 hebben ze wel enorm ouderwetse standpunten. Echt jammer voor een, dacht ik, moderne stad, terug naar af dus. Middeleeuwen.

 54. Ik snap de teleurstelling Silva. Dat Zwolle terug bij af is, is jouw mening. Maar de stemmer heeft gesproken. Er zijn duidelijk heel veel mensen die geen behoefte hebben aan modernisering.

 55. Jullie vergissen je danig in de Christenunie. Ja, er zijn een aantal onderwerpen waar ze aan vast willen houden. Maar over het algemeen is het een Christelijke variant op Groen Links.

 56. Jasper, waarom vergissen dan? Mensen weten toch wel waarop ze stemmen. De een stemt voor links, de ander stemt rechts. Maakt toch niet uit dat CU op groen links lijkt. Misschien zijn er wat mensen overgestapt. Groen links was ook een zetel omlaag gegaan.

 57. Sem, eens. Soms moet je je ook afvragen of modernisering wel de goede kant op moderniseert. De huidige modernisering vind ik niet perse verkeerd, maar wel volkomen stuurloos. Althans, het lijkt niet te worden bestuurd door democratie.

 58. @Sem omdat je denkt dat CU tegen modernisering is, dat ze conservatief zouden zijn. Dat klopt totaal niet. CU is juist een zeer progressieve partij. Het zet alleen een paar kanttekeningen bij hoe dat moet worden.geregeld.

Reageer