Drie plannen geselecteerd voor kunstroute

Zwolle – Uit de enorme stapel ideeën die zijn binnengekomen voor een kunstroute van het station naar de Zwolse binnenstad hebben Burgemeester en Wethouders er drie geselecteerd die hun plan mogen uitwerken tot een schetsontwerp. Daarmee volgen ze het advies van de Commissie voor Beeldende Kunst en de klankbordgroep.

Studio Ram Katzir in samenwerking met Hertog Nadler, de combinatie Observatorium, Milou van Ham en Moniek Driesse en Wiseguys Urban Art Projects in samenwerking met Fernando Sánchez Castillo krijgen nu tot 1 juni gelegenheid hun idee uit te werken. De schetsontwerpen zullen voor advies worden voorgelegd aan de Commissie voor Beeldende Kunst en een klankbordgroep van bewoners en organisaties. Daarna kiezen B en W in de zomer uiteindelijk één ontwerp dat wordt uitgewerkt tot een definitief plan. De gehele route moet in 2015 klaar zijn en wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Overijssel en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Eind november nodigde de gemeente beeldend kunstenaars, architecten en andere belangstellenden uit om plannen in te dienen voor een kunstroute. Daarop kwamen in totaal 138 ideeën binnen. Niet alle inzendingen voldeden aan de eisen. Veertig inzendingen zijn afgevallen, bijvoorbeeld omdat ze te laat binnenkwamen of omdat de gevraagde referenties ontbraken. De resterende voorstellen zijn beoordeeld door de Commissie voor Beeldende Kunst. Die selecteerde daaruit 10 plannen die zijn voorgelegd aan een klankbordgroep met bewoners en vertegenwoordigers uit de stad.

 

Het verbeteren van de route van het station naar de binnenstad is een van de acties uit het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2020. Gastvrijheid vormt daarin de rode draad. De afgelopen jaren is de route onder handen genomen en er ligt nu een gastvrije en veilige route voor bezoekers die van het station naar de binnenstad lopen. 

De opdracht voor deze route is dat de kunst zal bijdragen aan een gevoel van herkenning en welkom voor reizigers die in Zwolle op het station aankomen. De gemeenteraad nam begin 2013 een motie aan om de nieuwe reizigerstunnel onder het station een Zwols accent te geven. De route begint dan ook al in de reizigerstunnel, die momenteel door ProRail wordt gebouwd. 

Artikel delen:

Reageer