ChristenUnie wordt de grootste in Zwolle

Zwolle – De ChristeUnie in Zwolle heeft woensdag de verkiezingen gewonnen. De partij gaat van 6 naar 8 zetels en is de grootste partij van Zwolle geworden. Dat was nog niet eerder het geval. D66 won de meeste zetels in Zwolle, en verdubbelde het aantal zetels van 3 naar 6. De SP won 2 zetels en heeft nu 5 raadzetels. Het opkomstpercentage in Zwolle was 58,14 %.

cuwint.jpeg

Grote verliezer was het CDA. Het zetelaantal halvereerde van 6 naar 3 zetels. De PvdA (6), de VVD (5), GroenLinks (3) en Swollwacht (3) verloren allen 1 zetel. OPA Zwolle, de Piratenpartij en de Lijst Willem Lucht scoorden geen zetel. De CU is met 8 zetels de grootste partij geworden. De PvdA en D66 werden de tweede partij in Zwolle. De VVD heeft met de SP positie drie. Het CDA, GL en Swollwacht staan op gelijke hoogte.

verk_1.jpeg  

verk.jpeg 

Artikel delen:
Reacties 127
 1. Ik had Willem Lucht nog wel zijn vergoeding gegund die je krijgt als raadslid, maar helaas gaat die vlieger niet voor hem op.

 2. Die zondagsopenstelling zou ook de doodsteek zijn voor de kleinere winkels. Die kunnen al die hogere lonen niet betalen van de zondag en de kosten zullen niet opwegen tegen de baten. Dicht blijven is ook niet echt een optie als concurrenten van grotere ketens wel open gaan want dat kost omzet op andere dagen.

 3. :'( Flabbergasted, we wonen toch in een stad, toch niet in Staphorst o.i.d. We gaan maar verhuizen naar een echte stad waar de winkels wel op zondag open mogen zijn, en niemand die daar boos is of de baas.

 4. Ik zie een gedeelte van mijn gedachten wel terugkomen.Vroeger kon je in 6 dagen en wel voor 6 uur je boodschappen doen.Maar het werd toen 8 uur en zelfs 9 uur in de supermarkten.En gelukkig de afschaffing van de koopzondag.

 5. (heel verbaasd)

  Dus 27,5% in ONZE stad Zwolle heeft gestemd op een politieke partij op christelijk-religieuze basis, en de CU is zodoende nu de grootste partij geworden? Wonen we nu ineens in de Bible Belt? Uit respect vloek ik niet, maar ik zou het nu heel graag willen doen.

  Kort samengevatte boodschap… Religie is bullshit. Denk ZELF! Laat niet voor je denken en bepalen wat de waarheid is. En doe dat ook niet voor een ander door massaal te stemmen op christelijke politieke partijen. Kerk en staat zijn gescheiden, weet je nog?

 6. In de eerste plaats schrok ik, maar nu ik besef dat de Christenen in totaal minder zijn geworden, en daarnaast verschoven zijn van midden-rechts naar links Christelijk, valt het eigenlijk wel mee. Komt bij dat ze gemeentelijk toch niet mogen tornen aan de zaken die ik negatief vind aan CU (homorechten en abortus/euthanasie). Mja, eigenlijk wel prima.

  En mijn partij 2de. Joepie de poepie 😀

 7. Niet mijn partij maar wel de enige die zich hier de afgelopen jaren gemengd heeft in online discussies. Zou dat dan nu zijn vruchten afwerpen?

 8. Paco ik snap je teleurstelling. Maar praat niet zo respectloos over de christelijke partijen. Voor jou misschien bullshit, maar voor anderen niet. De kiezer heeft nou eenmaal gestemd. En er zijn duidelijk heel veel mensen die niet zitten te wachten op modernisering. Accepteren dat is democratie. Iedereen mag stemmen wat die wil. D66 heeft ook aardig wat gewonnen hoor!

 9. Pecisback CU was wel aardig actief inderdaad. Ik denk dat zij heel wat af hebben gesnoept van het CDA. Die heb ik afgelopen weken niet gehoord met campagne voeren. D66 heeft het ook goed gedaan.

 10. Niet te geloven, sommige commentaren hierboven. Alsof iedere christen stemt op een christelijke partij, alsof iedere christen stemt op een partij omdat daar een C in zit (met uitzondering van de SGP, daar zit geen C in 😛 )
  Zou het ook kunnen zijn dat mensen stemmen op een partij vanwege het programma?

  De CU heeft in het partijprogramma een (denk ik) wat grotere basis bij het geloof liggen dan het CDA maar nog altijd niet veel als je het mij vraagt.

  De zondagsrust, die komt wel terug in het verkiezingsprogramma van de CU maar een veel belangrijker punt wat ze daar aandragen is de kleine ondernemer die mogelijk de nekslag krijgt bij openstelling op zondag.

  Er lopen hier heel wat geloofofoben rond volgens mij. Beetje kortzichtig. Als ze hetzelfde stemgedrag hebben als redenaties die ze hierboven plaatsen, dan vraag ik me af hoeveel ze van de partijprogramma’s weten. Bar weinig ben ik bang.

 11. Nou nu wordt zwolle zeker geen moderne stad meer en zal zwolle 2e staphorst of urk worden. Minder koopzondagen en meer kerken… bleeeeh denk dat alleen berkum en westenholte heeft gestemd

 12. Gefeliciteerd voor de CU! Ben wel vooral blij dat er ook een sterke invloed is van de linkse partijen. Die flard VVD gaat het verschil niet maken, blij om.

 13. Grappig die mensen met een christen fobie, en nu bang dat Zwolle een soort Staphorst wordt? Zucht.. mooi dat D66 en SP ook flink gegroeid zijn. Zo kan er wel een andere wind waaien in de stad. En nu gaan de kroegen niet ineens allemaal om 23.00 uur dicht hoor.

  En we zwaaien met z’n allen naar Willem Lucht!

 14. Eigenlijk komt er maar 1 erg oneerbiedige reactie bij mij op: WTF. Dacht dat Zwolle zo’n metropool aan het worden was???? De Bible-belt wint terrein… Het is 2014 en alleen in Zwolle heeft zo’n groot deel van de bevolking nog zo’n enge achterhaalde mening… Scary

 15. Zal het dan eindelijk einde verhaal van de kansloze missie van Willem Lucht zijn.

  2010.
  0,7% =339 uitgebrachte stemmen.

  2014.
  0,4% =237 uitgebrachte stemmen.

 16. Mensen denken echt dat de cu een ontzettend behouden grefo partij is.

  Die moeten echt eens partijprogramma’s door gaan lezen…
  Sommige reacties zijn best wel sneu

 17. Mensen een beetje meer respect graag voor de geloofsovertuiging van de ander! De helft van de stad heeft niet gestemd. gemiste kans voor hen! en CU gefeliciteerd me deze mooie overwinning! ben er blij mee. en geloof er niets van dat de zondagsopenstelling wordt teruggedraaid!

 18. Volgens mij hebben een aantal reageerders hierboven het beeld dat de CU een soort van ‘extra gereformeerd extremistisch SGP’ is ofzo. Alsof Zwolle in 4 jaar wordt omgevormd tot een Staphorst of Urk… LOL

  Volgens mij is de CU een partij met christelijke inslag, maar wel gematigd. Daarnaast hebben andere partijen ook flink gewonnen en zullen ze samen een coalitie moeten vormen, CU bepaalt niet alleen het beleid in deze coalitie.

 19. wist niet dat er in Zwolle nog zoveel kiezers zijn die denken dat de lieve heer alles voor hun oplost .Nou ze zullen er nog achter komen waar ze voor gekozen hebben want de linkse partijen zijn samen toch de meerdere.

 20. Wel ja pjotr. Wat zal jouw wereld klein zijn met zulke commentaren. Wel heerlijk simpel en overzichtelijk natuurlijk. Dat is wel fijn voor je.

  Wil je je wereld wat groter maken, ga dan eens wat partijprogramma’s lezen en dan ook van de christelijke partijen. Verdiep je ook eens wat meer in mensen. Je zal versteld staan dat mensen ook anders kunnen denken dan wat jij denkt.

 21. Jammer te constateren (voor de zoveelste keer) dat er hier mensen rond lopen die eerst roepen en dan pas gaan nadenken.

  Iedereen die denkt dat Zwolle zal veranderen in Staphorst of Rouveen: neem de moeite om de politiek eens echt te volgen.

  Iedereen die vloekt, tiert en scheld op alles wat christelijk is: jammer. Op deze manier je eigen standpunten verdedigen is ronduit zielig te noemen.

  En tot slot: de uitslag lijkt me duidelijk.
  Hoe harder er gevloekt en getiert wordt, hoe meer mensen er zullen stemmen op een christelijke partij. Dus matig je reacties, want vloeken en tieren en iemand niet in zijn of haar (geloofs)waarde laten is zooooo jaren ’90!

 22. Wat mij betreft mag dat wel meer worden uitgebreid: àlle supermarkten open. Verder vind ik het aantal koopzondagen ook wel genoeg.

 23. CU en vooral Gerdien Rots gefeliciteerd met het resultaat. Mensen hebben op het partijprogramma gestemd en niet naar de C gekeken.

 24. Volgens mij is de stad de komende 4 jaar vrijwel onbestuurbaar. Er zijn zowiezo 4 partijen nodig voor coalitie, als CU daarin het CDA wil meenemen, hebben ze net een kwart van alle zetels, de andere helft van die coalitie mag gehaald worden uit D66, SP, VVD en PvdA. Bij elkaar opgeteld gaat er dus volgens mij geen zinnige beslissing genomen worden de komende 4 jaar.

  Ik vind dit een zegen voor Zwolle. Politici zijn volgens mij vrijwel per definitie onbetrouwbaarder dan bijvoorbeeld een prostituee (of een beroepsgroep met een slechte naam, bijv. autoverkoper of verzekeringsadviseur). Die doen tenminste nog wat ze beloven.

 25. Zou me er niet druk over maken. De CU is DE polderpartij bij uitstek die het altijd iedereen naar de zin wil maken.Daardoor hebben ze nauwelijks daadkracht merkt niemand er iets van dat ze de grootste partij zijn. Overigens, dit hele verkiezingscircus gaat nergens over, behalve futiliteiten als openingstijden voor winkels, groenstrookje hier en daar, fietsrotonde en linkse en culturele subsidiefeestjes van vriendjes.

 26. @ wlansink, CU+PvdA+D’66 zou nog kunnen. Zijn 3 partijen met de kleinst mogelijke meerderheid (20 op 39). Bovendien zitten CU en D’66 niet altijd op hetzelfde (morele) spoor.

 27. CU is niets dan een aftreksel van het CDA ze zijn het ook altijd met elkaar eens.

  Nee, niet mijn partij en heeft toch wat gewonnen 😀

 28. Voor alle CU-foben of christen foben, graag nodig ik je uit om eens in de stad samen een biertje te komen doen en te praten over wat je nu echt zo bang maakt. als je durft…

 29. Ik ben heel blij dat de Piraten, OPA en LWL geen zetels hebben gekregen. De 3 hadden een zeer matige lijsttrekker.

  De Piraten geloven teveel in sprookjes, OPA kwam bij debatten steeds maar niet goed uit zijn woorden en wat betreft de LWL verwijs ik naar de uitzending van Man bijt hond op dinsdag 18 maart.
  Alle 3 hadden verder onvoldoende kennis van zaken.

 30. Gezien de reacties denk ik dat de mensen die negatief reageren op de uitslag niet in een metropool thuishoren. Wat een domme reacties. Kortzichtig en kansloos.

 31. @dick Ik was in de veronderstelling dat de raad 41 zetels had. Ik weet niet hoe ik dat aantal in mijn hoofd heb gekregen, maar het is in ieder geval 39. Die coalitie van 3 partijen is daarmee inderdaad mogelijk. Die door jou genoemde coalitie zou denk ik ook de minst schadelijke voor de stad zijn.

  Overigens had van mij de piratenpartij best een zetel mogen krijgen. De rest van de partijen zie ik als totale digibeten, waarbij ik denk dat er vanuit de politiek meer aandacht aan besteed zou moeten worden. Een raadslid met verstand van zaken op dat vlak had volgens mij geen kwaad gekund. Daarbij doel ik niet op de website of een zwolle-app, maar meer op een kritische kijk op hoe met bijvoorbeeld persoonsgegevens omgegaan wordt door de gemeente, of en hoe deze versleuteld worden, etc.

 32. @Gerald77 door ze als -foben neer te zetten, zet je jezelf al buiten spel voor een eerlijke, open discussie. Helaas. Ik had wel zin in een biertje.

 33. Dat zal interessant gaan worden in Zwolle. CU en SGP hebben de D66 weggezet als een anti christelijke partij vanwege de D66 standpunten op het gebied van euthanasie , homohuwelijk , koopzondagen …

  Ben benieuwd hoe dit gaat aflopen de grote voorstander van koopzondagen 3 zetels erbij de grote tegenstander 2 zetels.

 34. lees de partij programma’s mensen…dat hebben stemmers op de CU gedaan…goed lezen, zelf nadenken… kerkje pesten is blijkbaar in… schoppen tegen iets waar van de zegt dat het niet bestaat? beetje dom niet? net alsof groenlinks geen religie is… of de mens als god…d66… denk toch zelf na mensen klets geen propaganda uit de jaren 60 van de vorige eeuw na…>:(

 35. Dus matig je reacties, want vloeken en tieren en iemand niet in zijn of haar (geloofs)waarde laten is zooooo jaren ’90!

  En toch stemmen er landelijk nog erg veel mensen pvv.

 36. Onzin dat je altijd Christelijk moet stemmen als je Christelijk bent. De voorzitter van ons stembureau was ook lijstduwer van GL én is (zoals bekend) zelfs werkzaam bij een geloofsgerelateerde instantie.

 37. Mike70.

  Daar heb je gelijk aan, maar het geruststellende hiervan is dat ook de PVV 1 zetel verloren heeft, en deelname aan een coalitie in Almere en Den Haag niet erg waarschijnlijk zal worden.

  Het bijzondere a-sociale geschreeuw van dat heerschap wordt bewust gedaan , om zijn eigen falen te maskeren, en zo de aandacht daarvan af te leiden.

  Schijnbaar heeft zijn achterban hier geen notie van, en beseffen nog steeds niet dat hun stem een verloren stem is.

 38. @Mike70,

  Wilders en zn aanhang doen niet voor niks maar mee bij 2 gemeenten.
  Hij heeft echt wel door dat hij landelijk gezien niet zo geweldig (meer) scoort als in Den Haag en Almere…

 39. Geweldig de Christenunie als grootste partij. Nu wordt Zwolle zeker weer terug de tijd ingeschoten. Nu mogen supermarkten zeker niet meer open zijn op zondag.

 40. haha dat is mooi voor CU denk dat veel oude knarren daarop gestemd hadden, en veel van dat volkje( zal mij niet verbassen als de wijk berkum daarop ook gestemd heeft, met hun zondagrust en zo), maar goed hoe dan ook goed gedaan CU en zal 😉

 41. CU als “CDA 2.0”. Zeg nou eerlijk, met het CDA kun je toch in 2014 niet meer aankomen. Bovendien deed de SGP niet mee in Zwolle. De mensen die daarop stemden komen trouw. Hebben vast allemaal CU gestemd. Van harte gefeliciteerd CU. Als ze van Zwolle maar niet de voorstad van Staphorst willen maken.

 42. Ik vind het mooi dat de VVD nu eindelijk eens een toontje gaat zingen de komende 4 jaar. Resultaat van niet-nagekomen beloftes en domme plannen voor Zwolle. Voor de CU ben ik niet bang, zij stellen zich altijd zeer pragmatisch op en doen goede dingen voor de stad.

 43. Hopelijk nu snel een goede, goedkope en langdurige lokatie voor de Voedselbank in Zwolle. Dat is hard nodig en gezien de nieuwe raad zeer wel en snel te realiseren!

 44. Wat een diversiteit aan reacties hierboven.
  Toch maar even een paar feiten.
  – de ChristenUnie zit al 12 jaar in het college. De eerste avht jaar met PvdA, CDA en GL. De laatste periode met PvdA, VVD en CDA. We weten wat collegeverantwoordelijkheid is en begrijpen heel goed dat er compromissen gesloten moeten worden.
  – in 2010 waren we de enige collegepartij die winst boekte (van 5 naar 6 zetels); dat zijn we deze verkiezingen weer (van 6 naar 8 )
  – acht zetels is geen meerderheid. Dat betekent dat we de onderhandelingen in gaan met wensen en niet met decreten. De hierboven genoemde kwalificaties kloppen dus niet. Wij hebben wensen, net zo goed als de andere partijen die mee onderhandelen dat hebben.

  Laten we hier elkaar op inhoud aanspreken en wegblijven bij kwalificaties. Daar schiet niemand wat mee op.
  Dan wordt het een boeiende en interessante onderhandelingsperiode.

 45. Mooie uitslag.
  Dat geeft de transitie, de zorg en woongelegenheid een mooie kans.

  Ja, maar het groen/de ruimte in en rond de stad gaan eraan als het aan de Christen Unie ligt! >:(

 46. Laten we hier elkaar op inhoud aanspreken en wegblijven bij kwalificaties. Daar schiet niemand wat mee op.
  Dan wordt het een boeiende en interessante onderhandelingsperiode.

  Helemaal mee eens!, ik ben bang dat al die vooroordelen voor de “C” in de politiek uit onbegrip en gebrek aan kennis voortkomen.

 47. CU + D’66 + PvdA. Net een meerderheid, dat geeft de oppositie een zinvolle rol om de coalitie scherp te houden. Daar ontbrak het de afgelopen jaren nogal eens aan. Nadeel is dat er maar één nieuwe speler wordt opgesteld, die wellicht onvoldoende tegengewicht kan bieden tegen de zittende macht. Ik hoop dat er in het collegeakkoord een speciale paragraaf komt over de communicatie met en de waardering van de burger.

 48. Door de decentralisatie vanaf januari 2015 lijkt het mij een goed idee om een brede coalitie te vormen!! Mijn inziens is het beter om dit gezamenlijk in een brede coalitie te bespreken en tot oplossingen te komen door middel van samen te werken voor een breed draagvlak.
  Om telkens bij een vraagstuk; zoals de SP vaak doet de media op te zoeken lijkt mij niet altijd een juiste beslissing.

 49. Allereerst de felicitaties voor de partijen die zetelwinst geboekt hebben.

  Bericht door dick, op 20 maart 2014 11:36
  Zoals ook hier te lezen, heeft de CU veel stemmers getrokken met hun winkelsluiting-standpunt.

  Ik denk dat er veel CDA stemmen naar de CU zijn gegaan i.v.m. de landelijke samenwerking met de PVV waarvan de Zwolse CDA afdeling geen afstand genomen heeft en hen daarop afgerekend hebben.
  Tel daarbij de veelvuldige aanwezigheid en de bijdragen van John van Boven op WLZ maar op en hun winst lijkt mij grotendeels verklaard.

  Voorstander van de zondagopenstelling D66 heeft een grotere winst geboekt dan de CU.
  Daar staat tegenover dat een andere tegenstander van de openstelling de SP óók 2 zetels winst heeft behaald, maar naar mijn idee vooral vanwege de veelvuldige aanwezigheid in de wijken en het rechtstreeks opkomen voor stadgenoten die in de problemen zijn gekomen.

 50. @p.pectief.
  Krappe meerderheid waardoor oppositie coalitie scherp houdt is een benadering.
  Ik volg liever een andere benadering die een ruimere meerderheid vraagt.
  Je kunt met beoogde coalitiepartners onderhandelen totdat ze het overal over eens zijn. Resultaat is dan een nietszeggend coalitieakkoord en een oppositie die het nakijken heeft.
  Je kunt ook afspreken dat elk van de coalitiepartijen een eigen inbreng heeft in coalitieakkoord. Punten, waar niet persé alle coalitiepartners het mee eens zijn, maar het zien als compromis voor het grote geheel.
  Dat maakt dat de raad, en dus ook zeker de oppositie, meer invloed heeft.
  Aan de andere kant moet bestuurlijke betrouwbaarheid naar de partners in de stad ook geborgd worden. Dat vraagt een ruimere meerheid.
  Analyseer eens de stemmingen in de laatste vier jaar. Dat wisselde enorm.

 51. Wat mij betreft is het over en uit met raadsleden die ongeïnteresseerd ‘met de voeten op tafel’ 4 jaar lang opzichtig niets doen en hun wethouder napraten. De kiezer heeft dat -gelet op de uitslag- wel degelijk meegewogen. Ook als raadslid van de coalitiepartijen hoor je gestalte te geven aan het dualisme. Raadsleden van één coalitiepartij hebben dat wel gedaan en kijk naar de terechte beloning. Maar een brede alerte oppositie geeft extra waarborgen.

 52. @John van Boven
  Mijn indruk is geweest dat het begrip “bestuurlijke betrouwbaarheid” te pas maar zeker ook te onpas is gebruikt door raadsleden in de coalitie om de wethouder van de coalitiepartner niet te laten vallen. Als aan het dualisme echt inhoud wordt gegeven dan voel ik voor jouw voorstel, in de praktijk zie ik dat echter niet.

 53. In eerdere jaren deed ik wel eens zo’n stemhulp op internet en daar kwam bijna altijd CU uit. De christelijke normen en waarden liggen blijkbaar dicht bij die van mijzelf. Stemmen doe ik echter wel altijd op SP of Groen links.

  Dat mensen stemmen op de CU omdat ze in god geloven, is volgens mij allang achterhaald. Het succes is denk ik een gevolg van het feit dat ze de mens, in alle soorten en maten, centraal stellen en niet de munt. Ik vind dat in Zwolle heel voelbaar.

 54. @Zwolleeder

  Niet van de uitslag.

  Mooie opkomst en mooie uitslag, waar ik dik tevreden over ben.

  Wellicht dat ‘jouw’ SP ook nog een coalitierol krijgt, als ze wat meer win-win in denken en daden kunnen opbrengen. Anders kunnen ze beter net zoals de afgelopen collegeperiode een beetje controleren vanuit de oppositie. Ook belangrijk overigens.

 55. Bestuurlijke betrouwbaarheid mag nooit een doekje voor het bloeden zijn/worden.
  Aan de andere kant, partners in de stad moeten er op kunnen vertrouwen dat gemaakte afspraken – met vaak een langlopend karakter – worden nagekomen.
  Ik erken een zekere spanning, maar betrouwbaarheid is voor mij dan wel leidend.

 56. Bestuurlijke betrouwbaarheid in de door jou bedoelde en door mij aangehaalde ‘te pas’ betekenis is essentieel en moet leidend zijn. Eén garantie daarvoor is om de raad vooraf volledig te informeren en te involveren en niet voor voldongen feiten te stellen.

 57. CU zit al jaren in de gemeenteraad. Er zal vast niet opeens een andere koers gevaren gaan worden. En er zijn genoeg andere partijen waar ze mee moeten samen werken. Er zal gewoon maandelijks een koopzondag zijn en er blijft gewoon een supermarkt open per wijk. Sommige mensen doen zo dramatisch.

 58. Ik vind dat JJR gelijk heeft. De val van het CDA komt door het heulen met de PVV. Het CDA Zwolle dat vandaag op Twitter zegt de uitslag niet te hebben verwacht. Hoe naïef ben je dan?????

 59. Nou, zwaai maar met je handje tegen de zondagopenstelling van de supermarkten.. sjonge jonge wat een gristelijk dorp is Zwolle 😮
  Ben wel benieuwd wat voor stemmers er elke zondag in de bomvolle supermarkten de schappen staan leeg te trekken.

 60. Dat zijn d66 stemmers, verder heeft het CDA veel te weinig van zich laten zien en horen. Verder feliciteer ik de partijen die hebben gewonnen. Van mij hoeft de zondagopenstelling niet worden uitgebreid of ingekrompen.

 61. Waardeloze ChristenUnie, met je hoofd in de wolken zitten.
  Religie en politiek gescheiden, dat is het beste.
  Religie heeft niks in te brengen in onze maatschappij en samenleving, dat hou je maar voor jezelf.

 62. Jammer dat er zo negatief op de christelijke identiteit van de CU gereageerd wordt. Je kan mopperen op de 8 mensen die het nu waar mogen gaan maken, maar vergeet niet dat bijna 1 op de 5 stemgerechtigde Zwollenaren dit een goed idee vinden. Grote kans dat ze ook vlak om jou heen lopen.

  Overigens ben ik meerdere mensen tegengekomen die CU hebben gestemd op inhoud en niet omdat het door het geloof de enige keuze zou zijn.

 63. Alle partijen die winst hebben gemaakt gefeliciteerd.

  Voor mij blijft het een raadsel waarom de koopzondag zo een heikel punt is in bovenstaande reacties.

  Supermarkten zijn meerendeel van 8 uur tot 21 uur open 6 dagen per week. Komt neer op 13 uur per dag en over 6 dagen opgeteld 78 uur per week. De werkweek is gemiddeld 36 uur daar tel ik dan 12 uur reistijd bij op kom je op 48 uur, dan hou je nog 30 uur over om boodschappen te doen verdeeld over 6 dagen is 5 uur per dag shoppen.
  U kunt zelf wel een telling maken over alle andere winkels en hoeveel uur u kunt shoppen.

  Volgens mij heeft het niets met christelijk te maken, alleen hoe ver maken we elkaar gek dat we te weinig tijd hebben om boodschappen te doen.

  Er is een diepe crisis in Nederland er is een gigantisch grote werkeloosheid, per dag loopt het op.

  De zorgstaat die totaal uitgeknepen wordt en ons zeker voor nog eens minimaal 15.000 werkeloze oplevert, wat willen wij met al die openingsuren in de winkels doen.

  De kleine ondernemer heeft het zwaar en volgens mij hebben wij onze welvaart zeker ook aan de kleine ondernemer te danken.

  En ja ik ben christen en winkels open op zondag, voor mij is het motto, heb respect voor elkaar. Christen zijn heeft niets met de zondag te maken, het is een overtuiging van 24 uur per dag en een levenshouding.

 64. CU heeft gewonnen rots en ook Zwollenaar slob kijken eerst naar de inhoud van de plannen en geven dan pas commentaar
  CDA Het experiment om iemand van buiten te droppen valt niet in goede
  Aarde. Jammer dat de vertrekkende wethouders Eric danneberg niet meer meedeed.
  D66 met een frisse blik welkom PvdA dankzij nelleke beperkt verlies rest van de partij denkt in houden van macht ipv wat is goed voor de stad

 65. @Japser Daar moet ik over nadenken. (1) Je respecteert ieders mening. Maar (2) respect moet je verdienen. En (3) respect krijg je niet omdat je een geloof aanhangt.
  Respecteer nu ieders mening of alleen die meningen die jouw respect verdienen? En welke criteria hanteer je voor dat verdiende respect? Een geloof is geen mening, dus die valt niet onder je eerste twee stellingen.
  Zelf onderschrijf ik de eerste stelling niet. Er zijn meningen die ik niet respecteer. Dit omdat respect voor mij geen loze kreet is, maar een positieve waarde.

 66. Iets respecteren of ergens respect voor hebben zie ik als twee verschillende zaken. Ik respecteer een ieders mening. Ik heb respect voor bijvoorbeeld die zijn mening tegen de gevestigde orde in durft te blijven uiten.

 67. Een semantisch verschil dus. Ik zou in dat geval ‘accepteren’ gebruiken, maar ook dan onderschrijf ik het niet. Er zijn meningen die ik niet respecteer noch accepteer noch tolereer, maar die ik het liefst bestrijd. Dan denk ik maar in zeer beperkte mate aan de ChristenUnie die in het algemeen een van de betere partijen is. Serieuze, hardwerkende politci met een goede dossierkennis, die in hun opvattingen dicht bij de eigen waarden blijvend, maar daarbij ook realistisch zijn. Ik denk meer aan uitspraken zoals recent die van Wilders.

 68. @Zwolleeder

  Wat wil je nou bereiken met jouw off topic ad hominem reacties? Je bereikt er niets mee. Dit artikel gaat over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Niks meer, niks minder.

 69. Fantastisch nieuws dat de christenuni gewonnen heeft. En ik denk dat niemand bang hoeft te zijn dat er dingen gaan veranderen in winkel openstelling. Ik ben zelf christen en ik ben er niet op tegen we leven in een wereld waarin we keuzes kunnen maken ik koop niets op zondag. Ik denk dat mensen een heel verkeerd beeld hebben van het christendom.

 70. @Mul
  Ook voor Wilders heb ik respect. Ik ben het met veel van zijn meningen niet eens en zal ook nooit op hem stemmen. Vaak heeft hij wel een punt. Ik ken echter een SP’er (stond verkiesbaar) die iedereen die er ook maar over dacht om op de PVV te stemmen, als gek of gestoord wegzette. Een dergelijk iemand verdient mijn respect niet, daar zal ik dus nog minder snel op stemmen.

 71. wlansink,

  Voor Wilders heb ik persoonlijk helemaal geen respect. Zijn meest recente uitspraken illustreren wel waar hij op uit is en daarmee is hij vergelijkbaar met Adolf Hitler. Godwin ten spijt.

 72. Gister was Gebleekte Geert hier nog off-topic. Maar gezien de vervolgpostings kan dit ook nog wel[/url]. Zie 1e reactie. Ook als vervolg op “Godwin” in 9:17.

 73. Mogen we ook best trots op zijn (uit De Sensator):

  Zwolle heeft hoogste opkomst grote steden

  Geplaatst op:20 maart 2014

  ZWOLLE – Van de twintig grootste steden in Nederland scoorde Zwolle woensdag het hoogste opkomstpercentage tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

  In de provinciehoofdstad kwam 58,1 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Landelijk lag het gemiddelde op 53,8 procent.

  Traditioneel scoren de grote steden lager dan het landelijk gemiddelde. Voor Zwolle gaat die vlieger dus niet op. In gemeenten van vergelijkbare grootte bleven wel erg veel mensen thuis. Zoeter meer noteerde 49,8 procent en Maastricht slecht 46,9 procent. Groeigemeente Amersfoort wist zich net als Zwolle aan de malaise van de lage opkomst te onttrekken: 56,1 procent. En ook de typische universiteitssteden Utrecht (54,2), Groningen (54,3) en Nijmegen (54,6) komen nog enigszins in de buurt van Zwolle.

  Als er naar de grootste dertig gemeenten wordt gekeken, staat Zwolle nog steeds in de top drie. Alleen Ede (61,2) en Westland (58,6) steken de Hanzestad naar de kroon. Vier jaar geleden deed Zwolle het net iets beter dan het landelijk gemiddelde: 54,3 procent tegen 54,1.

 74. @ dick. vergelijkbare steden in biblebelt scoren goed mbt opkomstpercentage. Zwolle lijkt me goed af met de CU als grootste partij.

 75. Klopt drama, las dit

  Top-5 hoogste opkomst:

  Schiermonnikoog: 85,3 procent
  Rozendaal: 84,6 procent
  Urk: 80,6 procent
  Ameland: 80,2 procent
  Staphorst: 79,9 procent

  In Zwartewaterland was het ruim 69%

  Opvallend vond ik deze nummer 1-notering ook

  Top-5 verlies VVD

  Roermond: -25 procent
  Oost Gelre: -17,8 procent
  Bergen (L): -15,7 procent
  Mook en Middelaar: -15,1 procent
  Barendrecht: -15,0 procent

  Roermond heeft natuurlijk alles te maken met het merkwaardige succes van de partij van Jos van Rey.

 76. Dick.

  In het kader van de burgerparticipatie en om de pijn van het dramatische verlies van jouw partij enigszins te verzachten, heeft mijn bijzonder gewaardeerde vrind, de immer goed gestemde H.J., gemeend om jou als bovenmatig politiek betrokken Zwollenaar te willen verzoeken als informateur aan de slag te gaan om de mogelijkheden te onderzoeken een breed gedragen college te kunnen gaan vormen.
  Ik denk dat ik met een gerust gemoed kan stellen dat deze verantwoordelijke taak jou op het lijf geschreven is en dat de overige Zwollenaren hier ook volmondig en massaal mee zullen instemmen.

 77. @joppuh ik ben zeer blij dat Willem Lucht bij lange na niet genoeg stemmen heeft gekregen voor een zetel. Ja, het is een markant figuur, maar dat maakt hem nog niet geschikt voor een raadszetel.

 78. Ben benieuwd of bij de volgende verkiezingen over 4 jaar CU nog steeds de grootste zal zijn/blijven
  Ome Arie en tante Gerdien hebben het goed gedaan!!!;)

Reageer