De stemmen worden verwerkt

Door Redactie

Zwolle – Woensdag heeft Zwolle  gestemd voor de nieuwe gemeenteraad. Na sluiting van de stembus zijn de uitslagen van alle 68 stembureaus bij elkaar opgeteld tot een voorlopig uitslag. De burgemeester heeft op de uitslagenavond in het Stadhuis deze voorlopige uitslag op partijniveau bekendgemaakt: welke partijen (en met hoeveel zetels) komen in de nieuwe gemeenteraad.

Donderdag gaan medewerkers van Bureau Verkiezingen in alle vroegte aan de slag om alle processen-verbaal die woensdagavond door de voorzitters van de stembureau zijn ingeleverd in de computer te verwerken. Deze processen-verbaal worden eerst door een medewerker in de computer gezet. Vervolgens doet een andere medewerker dit nog een keer om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt. Als dit hele proces is afgerond, worden de lijsttrekkers van de politieke partijen bijeengeroepen en wordt hen de uitslag meegedeeld.

De definitieve uitslag wordt 21 maart in een openbare zitting door het Hoofd Stembureau vastgesteld. Daarbij wordt ook bekendgemaakt welke kandidaten raadslid zijn geworden en welke kandidaten met voorkeurstemmen in de gemeenteraad zullen komen. Op vrijdagmiddag worden deze kandidaten uitgenodigd om hun raadslidmaatschap te aanvaarden. Kandidaten die bij nader inzien toch geen raadslid willen worden, hebben de mogelijkheid het raadslidmaatschap die middag niet te aanvaarden.

Na 21 maart is het gebruikelijk dat de lijsttrekker van de grootste partij de eerste stap neemt om partijen bij elkaar te brengen waarmee een college gevormd kan worden. Dit kan op diverse manieren. Er kan bijvoorbeeld een informateur aangesteld worden die eerst de verhoudingen tussen de politieke partijen gaat polsen. Maar de lijsttrekker van de grootste partij kan ook direct aangeven met welke partijen zij verder willen praten. Of de lijsttrekker van de grootste partij richt zich eerst op de inhoud van het collegeprogramma en zoekt dan de partijen erbij. Of er vindt eerst een debat over de uitslag van de verkiezingen plaats. Het proces van college-onderhandelingen kan enkelen weken tot twee maanden in beslag nemen.

Een paar dagen nadat de definitieve uitslag bekend is, wordt in een raadsvergadering afscheid genomen van de raadsleden die of zelf hebben aangeven niet meer door te willen gaan voor een nieuwe periode of die niet opnieuw gekozen zijn. Op donderdag 27 maart worden alle raadsleden geïnstalleerd, die op vrijdag 21 maart hun benoeming hebben aanvaard. Bij hun installatie leggen raadsleden de eed of de gelofte af.

Op dinsdag 1 april starten de nieuwe raadsleden met een introductieprogramma dat enkele maanden in beslag neemt. Raadsleden maken kennis met de organisatie en met de stad en krijgen diverse trainingen waaronder een debattraining. Op dinsdag 22 april is de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad. Naar verwachting zijn dan de college-onderhandelingen ook afgerond. Als de college-onderhandelingen zijn afgerond, benoemt de gemeenteraad de wethouders. Het kan zijn dat dit mensen van buiten de gemeenteraad zijn, maar het kunnen ook raadsleden zijn. De onderhandelingen worden gevoerd door lijsttrekkers. De meeste lijsttrekkers worden fractievoorzitter, maar lijsttrekkers zouden ook wethouder kunnen worden. Als er raadsleden benoemd worden als wethouder, dan komt daardoor weer een zetel vrij en kan een kandidaat op de lijst die op dat moment nog geen raadslid is geworden, alsnog raadslid worden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

25 gedachten over “De stemmen worden verwerkt”

  1. Daar gaan we dan:

    Na 21 maart is het gebruikelijk dat de lijsttrekker van de grootste partij de eerste stap neemt om partijen bij elkaar te brengen waarmee een college gevormd kan worden… Het proces van college-onderhandelingen kan enkelen weken tot twee maanden in beslag nemen.

    Wat gaat het college worden??

    De CU heeft in Zwolle historisch een hekel aan de VVD en vooral aan de SP. Kijk de tweets van John van Boven er maar op na.

    De coalitie wordt naar mijn mening: CU, CDA, D66 en de PvdA.
    De VVD zal uit het college moeten!!

  2. Swollwacht had een betere uitslag verwacht. Zijn ze het gedoe in het bestuur, en het vertrek van een aantal belangrijke raadsleden niet vergeten? Dat draag je wel met je mee. En dat de toen nog zittende fractievoorzitter Freddie Eikelboom openlijk, en best wel brutaal, voor de VVD ging flyeren was natuurlijk ook niet fijn.

  3. Emile, met 1 zetel meerderheid in coalitie CU, D66 en PvdA lijkt me moeilijk. Er stapt nog wel eens een raadslid uit de partij.

  4. Eikelboom heeft bewust de kant van de VVD gekozen. Hj blijkt al bijna geen jaar geen lid meer van Swollwacht te zijn, en toch fractievoorzitter blijven. Heel erg bedenkelijk!!

  5. CU, D66 en SP verdienen nu om het beleid van Zwolle echt te laten zien.

    Een goede midden beleid verdiend Zwolle nu echt.

    PvdA en VVD zijn terecht op alle fronten afgestraft.

  6. Graaf.

    Het Zwolse gemeentebestuur heeft uitstekend gepresteerd de afgelopen 4 jaar.
    De PVDA is in Zwolle zijn restzetel van 2010 verloren niet meer of minder.

    Het waren gemeenteraadsverkiezingen en die cijfers zijn relevant voor Zwolle.

  7. Ik geloof er weinig van dat er vooral op Zwolse partijprogramma’s is gekozen. Binnen het zgn.’linkse blok’ heeft min of meer volgens landelijke verwachting de SP een zetel van PvdA en GL afgesnoept, maar is het totaalaantal zetels gelijk gebleven. Meest opvallend is de grote winst voor de CU, die ten koste is gegaan van het CDA. Zou dit een effect zijn van de verkiezing voor beste raadslid? En de opmars van D66, die waarschijnlijk samenhangt met de landelijke trend.
    De CU is nu aan zet en mag een formateur aanwijzen. John van Boven?
    Mijn inschatting is dat de huidige samenwerking grotendeels wordt voortgezet en dat de grootste verliezer CDA verruild wordt voor de winnaar D66. Daarmee wordt de verkiezingsuitslag gerespecteerd en blijft er niet dezelfde wind waaien op het Stadhuis. Een fris begin.
    De 4 grootste partijen die samen het college vormen. Elk één wethouder, zodat de partijen kunnen laten zien dat ze ook in eigen vlees snijden. De eerste besparing van een wethouder minder is dan al binnen. Qua zetelaantal een stevige coalitie, met 25 van de 39 zetels. En qua inhoud denk ik dat de verschillen (die tijdens de campagne werden opgeblazen) nogal meevallen.

  8. En wat gaat er nu gebeuren straks met de VVD burgemeester wordt die straks ook vervangen .Of blijft de VVDburgemeester ondanks dat de VVD verloren heeft op zijn plek zitten.Verder verwacht ik weinig verandering van beleid door de CU als grootste partij .Misschien dat het een dooie stad gaat worden op zondagen door hun christelijk gedrag met rustdag .Ben heel erg benieuwd hoe het gaat lopen straks

  9. Vond stemprocedure maar raar. Zaten 3 personen. Eerste controleerde stempas en ID, tweede zocht op in het boek. Raar dat ik en mijn twee voorgangers allemaal op dezelfde pagina stonden. Hij wreef met vingers over pagina en zei klopt op aangeven van persoon 1. Weet bijna zeker dat ik er niet stond en spijt dat ik er niks van heb gezegd. Ik weet niet wat het risico is, maar zon controle in boek is niet voor niks neem ik aan?

  10. Wipstrikker:
    Volgens mij staan in het boek alleen de uitsluitingen. Mensen die een nieuwe pas hebben aangevraagd enzo.
    Dat jullie alle 3 op dezelfde pagina gezocht werden kan er mee te maken hebben dat je in je eigen wijk gestemd hebt? Dan val je onder dezelfde eerste code.

  11. @Pjotr.

    Namens mijn bijzonder gewaardeerde vrind, de immer opgewekte H.J., kan ik je geruststellen: Hij blijft op zijn plek als burgemeester om onze prachtige stad hoog op te stoten midden in de vaart der volkeren.
    Deze ambtstermijn zal hij nog veelvuldig van zich doen spreken.

  12. Ik las “Meest opvallend is de grote winst voor de CU”
    Tja, als dat echt waar is, dan; felicitaties!
    Rest nog een klein vraagje, CU willen jullie alsjeblieft
    de winkels open doen op zondag.
    Of evt. alleen zondagmiddag, zou dat kunnen?
    Maarja, zal wel niet kunnen.

  13. Ik vind het wel opmerkelijk dat Swollwacht hier is gekelderd, terwijl de stedelijke partijen landelijk zo zijn gegroeid tov 2010. Blijkbaar hebben meer mensen op een of andere manier ingezien dat vriend William niet een succes is.

Reacties zijn gesloten.