Wederom gelijkspel FC Zwolle

In de altijd lastige uitwedstrijd tegen FC Volendam heeft FC Zwolle op karakter een gelijkspel weten te behalen. FC Zwolle kwam in eerste instantie al vroeg op een 0-1 voorsprong door een curieus doelpunt. Vervolgens werd de voorsprong eenvoudig uit handen gegeven door twee doelpunten van Jack Tuyp. Vlak voor de rust trok Eric Botteghin na een rake kopbal de stand gelijk. In de tweede helft was er nog genoeg kans op een eventuele overwinning. Dit was echter niet meer gegeven voor de jonge ploeg van trainer Jan Everse.

 

Voorafgaand aan de wedstrijd was duidelijk dat Albert van der Haar de vorige week opgelopen blessure tegen FC Eindhoven niet te boven is gekomen. De routinier had nog teveel last van een verdraaide knie om deel uit te maken van de selectie voor de lastige uitwedstrijd tegen FC Volendam. De meest recente resultaten tegen de ploeg uit het vissersdorp aan het IJsselmeer, spreken niet in het voordeel van FC Zwolle. Het meest klinkende resultaat dateert nog van een aantal jaren geleden. In het seizoen 1999/2000 werd nog met duidelijke cijfers gewonnen, 1-6. Toen heette de spits nog Dirk Jan Derksen. Enkele jaren later maakt een Portugese spits zijn opwachting in de basiself van trainer Jan Everse.


De opgelopen knieblessure ( foto) van Albert van der Haar tegen FC Eindhoven

Verslag: FC Zwolle
Foto’s: FC Update en Pedro Sluiter

António Marreco de Gouveia, kortweg Tozé genoemd nam deze keer de honneurs waar. De KNVB gaf de spits enkele uren voor de aftrap toestemming om aan te treden aan de Dijk in Volendam.

FC Zwolle kwam al vrij snel op voorsprong door een curieus eigen doelpunt van de doelman van  FC Volendam, Jeroen Verhoeven. De Zwollenaren wisten met een uitstekend opgezette aanval het strafschopgebied van de Volendammers te bereiken. Danny Holla bediend op slimme wijze Petri Oravainen. De Fin heeft het vizier niet op scherp staan en laat zijn inzet op de vuisten van de goalie van FC Volendam uiteen spatten. De rebound komt vervolgens in een scrimmage terecht bij Anton Jongsma. De aanvallende middenvelder weet de bal nog een klein zetje mee te geven. Doelman Jeroen Verhoeven is totaal verrast en slaat de bal als een volleerd volleyballer over de eigen doellijn. FC Zwolle neemt op gelukkige wijze een 0-1 voorsprong in de 12e minuut van de wedstrijd. Echt lang genieten kan de ruim opgekomen en luidruchtige aanhang van FC Zwolle niet. In de 18e minuut worden de Zwollenaren kinderlijk eenvoudig uitgespeeld door een snel opgezette aanval via Youri Petrov en Kelvin Maynard.  

De van FC Groningen teruggekeerde Jack Tuyp laat vervolgens vrij eenvoudig de 1-1 aantekenen. Beide ploegen spelen in het verloop van de eerste helft zeer onrustig en leiden hierdoor veel balverlies. De wedstrijd zakt hierdoor naar een zeer bedenkelijk niveau. De thuisploeg maakt het beste gebruik van het foutenfestijn. Wederom is het Jack Tuyp die van zich laat spreken. Met een droge uithaal zorgt hij in de 27e minuut voor de voorsprong van de zwartbroeken uit Volendam, 2-1. Toch laten de Zwollenaren zich niet geheel onbetuigd in aanvallend opzicht. Halverwege de eerste helft probeert Etiënne Reijnen de keeper te verschalken met een diagonaal schot op de rand van het vijfmetergebied. Ditmaal is de goalie van FC Volendam wel bij de les en weet het schot te pareren. De twee tegendoelpunten hebben de defensie van FC Zwolle nog niet genoeg opgeschrikt. De aanvallers van FC Volendam krijgen nog te vaak alle vrijheid. Johan Plat heeft in de 39e minuut niet in de gaten dat hij deze vrijheid geniet. In plaats van de bal rustig aan te nemen, neemt hij de bal in één keer op de pantoffel. Het schot gaat voorlangs. FC Zwolle ontsnapt een wederom een tegendoelpunt. Vlak voor de rust kan toch de gelijkmaker op het scorebord worden bijgeschreven. Een inzet van Danny Holla wordt in de 42e minuut tot corner verwerkt. Uit deze corner is het de Braziliaan Eric Botteghin die het leder tegen de touwen aankopt, 2-2.

Beide teams beginnen ongewijzigd aan de tweede helft, echter de beleving en concentratie van de Zwollenaren is van een andere orde dan in de eerste bedrijf. De thuisploeg wordt meteen vanaf de aftrap het mes aan de keel gezet. Het vizier in de afrondende fase staat nog niet op scherp. Ook nieuwkomer Tozé kan het net niet laten bollen na een strak genomen vrije trap van Danny Holla. De centrumspits is als de kippen bij de rebound op enkele meters van het doel, maar vindt vervolgens goalie Jeroen Verhoeven op zijn weg. FC Zwolle klopt duidelijk op de deur in het stadion aan de Dijk. Een doelpunt van Zwolse makelij lijkt nabij wanneer Anton Jongsma op de rand van het zestienmetergebied op uitstekende wijze wordt vrijgespeeld door Derk Boerrigter. De aanvallende middenvelder doet alles goed tot de afwerking. De inzet rolt langzaam voorlangs het doel van FC Volendam. In de 67e minuut vertoont Tozé wederom zijn kunsten, wanneer hij op het randje van buitenspel aan de aandacht van de defensie van FC Volendam ontsnapt. De inzet is echter niet doeltreffend genoeg. De daaropvolgende corner wordt rakelings naastgekopt door gelegenheidsaanvoerder Niklas Moisander. FC Zwolle houdt de druk duidelijk op de ketel, maar moet er voor waken dat het de deksel niet op de neus krijgt van FC Volendam. En dat leek erop in de 74e minuut wanneer Rowin van Zaanen ruim baan krijgt in de richting van het Zwolse doel. De linkeraanvaller weet teamgenoot Johan Plat te bereiken. De centrumspits schiet de bal tot opluchting van de Zwollenaren vol op de paal. Het is FC Zwolle duidelijk niet gegund wanneer de Zwollenaren in de 74e minuut lijken te scoren. De assist van Anton Jongsma wordt afgefloten, aangezien de bal bij zijn dribbel volgens de assistent-scheidsrechter de achterlijn heeft gepasseerd. Ook de goed ingevallen Erik Bakker kan het tij niet doen laten keren. De Benjamin van FC Zwolle weet een uitstekende dribbel niet te bekronen met een doelpunt. De laatste horde richting het doel van de Volendammers is er helaas één te veel. De verdediging van FC Volendam weet de invaller te stuiten in het zicht van de haven.

Ondanks de uitstekend gespeelde tweede helft moeten de Zwollenaren genoegen nemen met een gelijkspel. Gezien het gehele wedstrijdbeeld niet geheel onverdiend. Aanstaande maandag volgt een lastige klus in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. De Brabanders zijn dan wel torenhoge favoriet, maar FC Zwolle lijkt niet bij voorbaat kansloos voor de volle winst op eigen veld. Op basis van de vanavond gespeelde tweede helft, zal FC Zwolle het de kampioenskandidaat uit Waalwijk zeer lastig kunnen maken.

Wedstrijdstatistieken:

Opstellingen:
FC Volendam: Verhoeven, Maynard, Wijker © (75. Schilder), Boots, Meijers, De Wit, Petrov (79. Hofstede), Valenta, Plat, Tuyp (68. Platje) en Van Zaanen.

FC Zwolle: Boer, Van der Wal, Botteghin, Moisander, Derlagen, Holla, Oravainen (88. Borilli) , Reijnen, Tozé (73. Jansen), Jongsma en Boerrigter (83. Bakker).


Scoreverloop:
0-1 12.    Verhoeven (e.d.)
1-1 18.  Tuyp
2-1 26.  Tuyp
2-2 43.  Botteghin

Gele kaarten:
Wijker, Meijers (beiden FC Volendam) en Holla (FC Zwolle)


Toeschouwers:
2.437

Arbitrage:
Dhr. D. Makkelie (scheidsrechter), dhr. D. Goossens en dhr. R. Wassink (ass. scheidsrechters) en dhr. S. Tullener (4e official)

Artikel delen:

Reageer