Digitaal laboratorium ArtEZ Academie

Zwolle – Afgelopen anderhalf jaar is het voormalig laboratorium van de Isala Klinieken aan de Stilobadstraat in Zwolle omgebouwd tot een digitaal laboratorium voor de ArtEZ Academie voor Art & Design.

computerwerkplaats_nico_van_maanen.jpg

In het digitale lab zijn alle al bestaande technische faciliteiten van de academie gecentreerd aanwezig, zoals audio visuele en stopmotion studio’s met high end opname apparatuur, een fotografiestudio, edit- en montageruimtes en computerwerkplaatsen. Het lab biedt studenten meer mogelijkheden onderzoek te doen naar creatieve toepassingen van digitale en interactieve technologie.

Het aantal studenten van de Academie voor Art & Design in Zwolle is gestegen, een gevolg van de samenvoeging van de docentopleiding BKV van Windesheim en de docent BKV van ArtEZ. De komst van deze studenten betekende een grotere ruimtebehoefte, maar ook behoefte aan meer digitale faciliteiten. De gemeente Zwolle stelde het voormalig laboratorium van de Isala Klinieken ter beschikking. Een uitgelezen plek om de tot dan toe verspreide digitale, audiovisuele en fotografiewerkplaatsen van de Academie voor Art & Design in Zwolle te verenigen tot één geïntegreerde werkplaats. Hiermee kunnen de afzonderlijke voorzieningen efficiënter worden ingezet en is de academie beter voorbereid op de toekomst waarin ontwikkelingen als the internet of things en de DIY – do it yourself – cultuur een steeds prominentere rol zullen spelen.

stopmotion_instructielokaal_nico_van_maanen.jpg

Onze sociale omgeving is door razendsnelle digitale ontwikkelingen veranderd van een wereld waarin de mens de techniek beheerst, naar een wereld waarin meer en meer de techniek de mens beheerst. Dit is van grote invloed op de communicatie en de interactie tussen mensen. Vanuit de maatschappelijke vraagstukken die hieruit ontstaan, onderzoeken studenten hoe zij het betekenisvolle en duurzame ambacht van het ontwerpen kunnen combineren met de snelle en vaak vluchtige technologische innovaties. Het digitale lab voorziet studenten hierin en biedt hen meer voorzieningen om te experimenteren met hard- en software, en tevens betere faciliteiten voor audiovisuele producties, fotografie, printfaciliteiten en montagemogelijkheden.

Op 27 maart, tijdens open dag, wordt het digitale lab officieel geopend door wethouder Nelleke Vedelaar. Studenten, docenten, bezoekers van de open dag, maar ook de hele buurt is hiervoor uitgenodigd. Alle studio’s en werkplaatsen zijn te bezichtigen en er is een speciale expositie met digitaal werk van studenten: het Digitale Boek van de studie Illustration Design en de resultaten van het multidisciplinaire project van Animation Design uit Zwolle en Media Music uit Enschede. De opening duurt van 13.00 uur tot 14.00 uur, daarna zijn het lab en de academie aan de Rhijnvis Feithlaan vrij te bezichtigen in verband met de open dag.

De ArtEZ Academie voor Art & Design in Zwolle biedt onderdak aan de Docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV) en ontwerpopleidingen in verschillende disciplines: Animation Design, Comic Design, Graphic Design, Illustration Design, de Bachelor Interieurarchitectuur en de Associate Degree Interieurvormgever. Maatschappelijke betrokkenheid en het narratieve, verhalende ontwerpen zijn kenmerkend voor het onderwijs van deze opleidingen. Studenten worden opgeleid tot professionals die de sociale omgeving kunnen voeden met betekenisvolle ideeën en producten.

De Academie voor Art & Design in Zwolle is onderdeel van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. ArtEZ is een van de grote kunsthogescholen in Nederland en is gevestigd in Arnhem, Enschede en Zwolle. Voor bijna drieduizend studenten verzorgt ArtEZ een breed aanbod van bachelor- en masteropleidingen. Kunst, kennis en creatie staan hierin centraal. 

Artikel delen:
Reactie 1
 1. Tja, nu kan het ineens allemaal wel?
  6 jaar geleden,kwamen wij Stichting V-GEN-X met het idee om een Media-Lounge te starten, een ieder ( de verschillende grote partijen) waren heel ingenomen, vervolgens werd het Stichting Kizz ( inmiddels weg!!) wij werden buiten spel gezet, en waarom?????
  Nu dit, maar het had veel groter en breder kunnen zijn met prachtige projecten,,die voor Zwolle en Nederland goed hadden kunnen uitpakken.
  Niet alleen aankomende kunstenaars, maar breed voor MBO/HBO en een ieder ander>
  Hopelijk wordt dit wat, of toch weer geld verspilling?
  Groet,
  k.s.

Reageer