Boek over bekerfinale PEC Zwole

Zwolle – Zwolle is een nieuw sportboek rijker. De finale van ’77 is een reconstructie van de bekerfinale die PEC Zwolle in 1977 speelde tegen FC Twente. De Zwolse sportjournalisten Henk Wageman en Stephan Wageman spraken met een elftal hoofdrolspelers en beschrijven wat er op Hemelvaartsdag 1977 exact is gebeurd. Meer informatie op: http://bekerfinale1977.nl.

coverboekweblog.png 

Klaas Drost vertelt in het verhaal dat hij al om 5.00 uur wakker was op de dag van de finale en opeens zijn kamergenoot Ronald Hendriks op het balkon zag staan tijdens het trainingskamp in Oosterbeek. Henk Warnas openbaart dat de clubarts van Go Ahead Eagles de Zwolse selectie zo nu en dan ‘vitaminepilletjes’ kwam brengen. Aanvoerder Rinus Israel onthult hoe het nu kon dat FC Twente-aanvoerder Epy Drost vanaf 35 meter begon te schieten. Jan Hendriksen en Ben Hendriks krijgen nu nóg kippenvel als ze terugdenken aan de honderden bussen met PEC-supporters die naar de bekerfinale in Nijmegen reisden.

Ook wordt er beschreven hoe de stad Zwolle in één dag het masker van nuchterheid had afgezet. Liefst 12 duizend fans reisden naar Nijmegen. De binnenstad van Zwolle leek die dag wel het centrum van carnaval in Rio geworden. Al vroeg in de ochtend waren de dieseldampen van de vele bussen te ruiken en verzamelden supporters zich bij populaire cafés zoals Stapp’s Inn, De Kleine, Dijkhof en de Blauwvinger.

Klaas Drost, Henk Warnas, Rinus Israel, Jan Hendriksen, Ben Hendriks, Jan Drost, Henk van Ginkel, Koko Hoekstra, René IJzerman, Bob Nieuwenhout en scheidsrechter Cees de Bruin werkten allen mee aan de reconstructie.

Meer informatie op: bekerfinale1977.nl

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Inderdaad, ik was er ook bij destijds en waarom de goal van Banhoffer in de 6e minutt werd afgekeurd is nog steeds een raadsel. PEC mocht gewoon niet winnen! >:(>:(

 2. Scheidsrechter Cees de Bruin: ‘Het was echt de juiste beslissing en als ik het nog een keer had moeten overdoen had ik wéér voor een overtreding gefloten. Ik ben ook tevreden naar huis gegaan en ik heb ook prima geslapen, in de wetenschap dat ik naar eer en geweten had gefloten.’ >:(

 3. En zo herinneren de “stomme Tukkers” zich de wedstrijd. Een citaatje:

  In de eerste helft komt Twente inderdaad een aantal keren goed weg. De Zwollenaren hebben duidelijk het betere van het spel en drukken de nerveus spelende Enschedeërs in de verdediging. Een kopbal op de lat en de hulp van scheidsrechter De Bruin, die een glaszuiver Zwols doelpunt wegens buitenspel ten onrechte afkeurt, voorkomen dat de Tukkers op achterstand komen.

  Voor de rest (bron: site FC Twente)
  http://www.fctwente.nl/blog/2009/05/terugblik-knvb-bekerfinale-1977/

 4. Tjonge, toen was ik nog in de maak.
  Veel leuke dingen over gehoord van familie en inmiddels ook vrij veel beelden gezien uit die periode.

  Zou het dan misschien dit jaar mijn kans zijn om de finale mee te mogen maken?

  Spannende tijd
  8)

 5. Bericht door JeanJacquesRousseau, op 22 maart 2014 9:44
  Ik zie ‘m niet JanD

  De video “Op weg naar de finale” bij min.1:20 maar eens bekijken JeanJacques.:)

Reageer