Definitieve uitslag en zetelverdeling verkiezingen

Zwolle – Vrijdag 21 maart om 10.00 uur heeft de voorzitter hoofdstembureau burgemeester Henk Jan Meijer samen met de leden van het hoofdstembureau de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2014 vastgesteld. 

uitslag.jpeg

De ChristenUnie is de grootste partij geworden met 8 zetels, gevolgd door PvdA (6), D66 (6), VVD (5), SP (5), CDA (3), GroenLinks (3) en Swollwacht (3). Piratenpartij, OPA en Lijst Willem Lucht haalden geen zetel in de Zwolse raad. Het opkomstpercentage voor de gemeenteraadsverkiezingen 2014 in Zwolle bedroeg 58,14 %. Van de 39 gekozen raadsleden zijn er 26 mannen en 13 vrouwen. Het jongste raadslid is Thom van Campen (VVD), 24 jaar en het oudste raadslid is Gerrit van der Kooij (VVD), 64 jaar. Het langstzittende raadslid blijft Reinier Mulder, hij zit al 19 jaar in de raad. HIER vindt u het aantal stemmen per kandidaat.

Voorkkeurstemmen: 

Harold van Vilsteren (nr. 4 van de kieslijst) is met voorkeursstemmen gekozen voor het CDA. Daardoor wordt Leo Elfers (nr. 3) geen raadslid. 

Voor Swollwacht zijn Cemal Yildirim (nr. 3) en Britt Jurgens (nr. 4) met voorkeursstemmen gekozen. Dit betekent dat Lammert Lok 9 (nr. 2) geen raadslid wordt. 

Ruth Stoorvogel- Bergman (nr. 19) is met voorkeursstemmen gekozen voor de ChristenUnie. Zij heeft besloten geen raadslid te worden. Wietse de Boer (nr. 8 ), kan hierdoor raadslid worden. Hij maakt gebruik van zijn wettelijke bedenktijd. 

Map Renes (nr. 5) is met voorkeursstemmen gekozen voor GroenLinks. Zij heeft besloten geen raadslid te worden en hierdoor wordt Bijan Moshaver (nr. 3) raadslid.

Installatie raad: 

Vrijdagmiddag 21 maart ondertekenen de benoemde raadsleden hun benoeming op het stadhuis. Met deze ondertekening aanvaarden zij hun raadslidmaatschap. De geloofsbrieven worden op maandag 24 maart onderzocht, daarbij wordt gekeken of de benoemde raadsleden voldoen aan de vereisten die in de gemeentewet aan het raadslidmaatschap zijn verbonden. Op donderdag 27 maart worden de benoemde raadsleden geïnstalleerd.

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Zwolle gaat terug in de tijd met de CU als grootste partij.
  Misschien denken de thuisblijvers bij de volgende verkiezingen nu wel 2 x na voordat ze niet gaan stemmen.

 2. Ja Erwin de thuisblijvers moeten nu weer jaren wachten voor ze dat ongedaan kunnen maken.Nu maar eens zien wat het beleid wordt de komende jaren of de CU ook daadwerkelijk zijn programma kan waarmaken

 3. Wat is dat toch voor vreemd land dat mensen zich op de lijst laten zetten en dan vervolgens bedanken. Je staat toch niet voor niets op die lijst.
  Ik zag Dannenberg er ook op staan en mensen hebben er ook nog op gestemd. Terwijl hij uitgebreid afscheid heeft genomen.
  Daar zouden ze toch iets aan moeten doen: sta je op de lijst en mensen stemmen op je: ga het dan ook doen.

 4. Joop Hosmar van de Lijst Willem Lucht is de enige kandidaat die geheel geen stemmen heeft gehad.
  Opvallend!
  Zou hij zelf niet eens gestemd hebben of niet op zichzelf?

 5. Dan is het ook nog zo, als je in de raad wil, net als Gerrit Teunis van de PvdA, en voldoende stemmen scoort voor een zetel, dat dat ook niet kan. Wie bepaalt dat? Dat is toch niet democratisch?

 6. Erwin, kan jij me uitleggen waarom je met de Christenunie terug zou gaan in de tijd? Of had je dat oordeel al klaar toen je het woord christen had gelezen?

  Toch opvallend dat 1 op de 5 Zwollenaren op ze gestemd heeft, terwijl ik me sterk maak dat 1 op de 5 zondags in de kerk zit. Kan het niet zo zijn dat toch gewoon het beleid de mensen aanspreekt? En is het ook niet opvallend dat ze al 12 jaar in het college zitten en gewoon groeien, terwijl vandaag de dag zittende partijen meestal afgestraft worden door de kiezer?

 7. CU grootste partij

  heerlijk, geen koopzondag

  Zwolle kan ook als voorbeeld gelden voor de rest van Nederland!!!

  KOOPZONDAG – wat een verarming

 8. Vreselijk diegene hierboven, christelijk noemt men dit? Baas spelen over andere mense ,extreem hoor,hoop dat de winkels nu elke dag open gaan tot diep in de nacht,graag naast een kerk bah ben misselijk van al die zg christenen hier die zo ageren tegen mensen ga maar snel je zonden opbiechten God zal verdrietig zijn met zullke hardvochtige volgelingen valt me enorm tegen dit van de gelovigen

 9. @Doenja

  laat ik nou net niet Christelijk zijn!!!!

  heerlijk die rust in de stad
  moment om tot jezelf te komen
  (waarschijnlijk zij al die mensen die vertier buiten de deur zoeken daar bang voor)

  waarom moet Zwolle worden zoals andere steden, dan ga je daar toch lekker heen!!!

 10. @terstal Om te bepalen wie er in de raad komt geldt in beginsel de volgorde van de lijst. Mensen die lager op de lijst staan dan het aantal zetels dat een partij heeft, kunnen met voorkeurstemmen toch in de raad komen. Hoeveel voorkeurstemmen je nodig hebt hangt af van de kiesdeler en van het aantal stemmen dat de laagstgeplaatste die rechtstreeks gekozen is heeft. In jouw geval zou Teunis wanneer hij 25% van de kiesdeler aan stemmen heeft gehaald én meer stemmen dan de nummer 6 van de PvdA, in de raad gekomen zijn.
  Hoe groot is de kiesdeler in Zwolle? Er hebben 55.328 mensen gestemd, er zijn 39 zetels te verdelen dus de kiesdeler is 55.328:39=1.418,7. Een kwart daarvan is ca. 355 stemmen. Hij heeft 143 stemmen gekregen. Te weinig dus om met voorkeurstemmen in de raad te komen.

 11. @Erwin. Heb je je uberhaubt verdiept in de politiek Erwin? Waarschijnlijk niet, want anders dan zou je een dergelijke opmerking niet hebben gemaakt. Lees het partij programma eens door voor je een zinloze conclusie trekt.
  Daarnaast trots op Rots die landelijk gezien één van de beste raadsleden is!

 12. @Erwin,
  Volgens mij zit het anders in elkaar,
  De kiezer is het gekonkel en het gedraai en het gebrek aan integriteit van veel Haagse en plaatselijke politici meer dan zat!
  En als ik een Swolwachtraadslid van het eerste uur nu in één keer juichend in een VVD T-shirt zie demonstreren dan kan ik mij daar dan ook wel iets bij voorstellen.
  De Cu steekt daar echter zeer positief bij af, zij tonen zich zeker in den Haag, maar ook plaatselijk al jaren als een zeer betrouwbare en consistente partij en ze staan bekend om hun grote dossierkennis en normbesef.
  Gerdien Rots heeft kans gezien om dit goede beeld ook in Zwolle te vestigen, en dat wordt nu door de Zwolse kiezer beloond.

Reageer