Herman Sietsma informateur namens CU

Door Redactie

Zwolle – De fractie van ChristenUnie in Zwolle heeft de eerste stappen gezet om tot een nieuw college van burgemeester en wethouders te komen in de Overijsselse hoofdstad. Herman Sietsma (1953) is door de partij gevraagd als informateur.

Hij verkent hoe op basis van de verkiezingsuitslag van 19 maart een stabiel college gevormd kan worden. ChristenUnie is in Zwolle na de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij, met acht zetels in de raad. Het is gebruikelijk dat de winnaar van de verkiezingen het voortouw neemt bij de totstandkoming van een nieuw college. Een goede manier om de eerste fase van dat proces vorm te geven is door het aanstellen van een informateur. De Zwolse informateur is, op verzoek van ChristenUnie, Herman Sietsma. Sietsma heeft veel ervaring met en kennis van de inrichting en werking van het openbaar bestuur.

Zo was hij elf jaar provinciesecretaris/algemeen directeur van Utrecht. Momenteel is hij bestuurder en adviseur in het publieke domein. De ChristenUnie heeft hem ook als informateur gevraagd vanwege zijn praktische ervaring met regionale samenwerking en de vorming van colleges. Sietsma zal de eerste fase, de informatie, begeleiden. Hij maakt in deze fase een analyse van de verkiezingsuitslag. Daarnaast inventariseert hij de mogelijkheden voor het vormen van een stabiel college. ChristenUnie heeft alle Zwolse fractievoorzitters inmiddels uitgenodigd om op korte termijn gezamenlijk mee te denken over een constructieve collegevorming.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Herman Sietsma informateur namens CU”

  1. Een zwaargewicht. Ik ben erg benieuwd naar de uitkomst van zijn onderzoek. De hamvraag is of de CU inzet op vernieuwing van het college (CDA inwisselen voor D66 of SP) of dat gezocht wordt naar voortzetting van de oude coalitie. Dat laatste zou nipt kunnen (22 zetels). Voor de CU is het CDA de meest verwante partij. Anderzijds kan ik me ook voorstellen dat het voor het eigen profiel van de CU, als brede christelijke partij, juist goed is om zonder het CDA te gaan besturen. Uiteindelijk is Slob landelijk ook met SGP en D66 een van de gedoogpartijen van het VVD/PvdA-kabinet.
    Tweede waar ik nieuwsgierig naar ben, is of er ingezet wordt op 5 wethouders (waarvan 2 CU) of 4 wethouders met een zware portefeuille voor de CU-wethouder.
    Nog even geduld hebben, denk ik.

  2. Slecht voor Zwolle dat zo’n behoudende partij de grootste is geworden.
    Het toch al behoudende Zwolle wordt nu nog behoudender. Minder koopzondagen, meer zondagsrust en renovatie van kerken in plaats van ontwikkeling van de melkmarkt. Deze stad komt opnieuw 4 jaar lang stil te staan in haar ontwikkeling

  3. Erg kort door de bocht om te zeggen dat de stad stil komt te liggen in haar ontwikkeling als een christelijke partij de grootste is geworden.
    Alsof de CU niet vooruitstrevend kan zijn.

  4. De kritiek op de CU is niet gepast. Deze christelijk progressieve partij is in permanente dialoog met de Zwolse samenleving en heeft een visie die ook niet Christenen aanspreekt, vooral degenen die nog een samenleving zien in plaats van een werkmaatschappij. Bovendien doet de landelijke fractie het uitstekend als het gaat om het laten horen van een menselijk geluid en het in beeld houden van de niet-Randstad.

Reacties zijn gesloten.