Zwolle in Top 5 lekkerste kraanwater

Zwolle – Tijdens WereldWaterdag heeft het kraanwater van Zwolle de 5e plaats behaald tijdens de KRNWTR-awards 2014 voor het lekkerste kraanwater van Nederland. Een deskundige jury en waterdragers uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit meer dan 15 Nederlandse steden. In de top vijf staan Haarlem (1), Maastricht (2), Gouda (3) en Leeuwarden (4).

Het kraanwater uit Zwolle van Waterleidingbedrijf Vitens kreeg van de jury en het aanwezige publiek respectievelijk een 7,1 en een 7,0. De jury omschrijft het kraanwater als “vol en fluweelzacht water met een middellange afdronk. Ook de andere waters uit de top vijf hadden als gemeenschappelijk eigenschap zacht en rond.” De jury bestond uit Esmee Langereis (wijnjournalist), Pam van der Veen (food journalist), Luite de Jager (duurzame cateraar) en Marielle Thiadens (waterkenner).

Winnaar KRNWTR-award 2014
De verkiezing van het lekkerste kraanwater van Nederland werd dit jaar voor het eerst door KRNWTR georganiseerd bij Seat2Meet in Utrecht. Niet eerder werden er uit zo veel verschillende plaatsen in Nederland waters geproefd. “Juist met het oog op Wereldwaterdag morgen, vragen we meer aandacht voor de hoge kwaliteit van ons kraanwater. Kraanwater is een lekker, gezond en lokaal product, waar we met recht trots op mogen zijn. Alle waters kregen een ruime voldoende en de meeste scoorden beter dan bronwater,” zegt Tom Niekamp van KRNWTR.

Ook 2 bronwaters geproefd
Kraanwater is beter voor het milieu dan bronwater, maar smaakt het ook beter? Niekamp: “Door Albert Heijn huiswater en Bar le Duc op te nemen in de smaaktest hebben we dat ook proberen te achterhalen. De eerst genoemde eindigde bij de professionele jury helemaal onder aan de lijst. De tweede kwam niet voor in de proevers-top tien. Daarmee is wat ons betreft nog maar eens bewezen dat het onzin is om flessen water te kopen in Nederland.”

KRNWTR is fan van kraanwater
Tetsuro Miyazaki van KRNWTR: “We hebben KRNWTR vier jaar geleden opgericht omdat we het idioot vinden dat we in Nederland nog steeds zo veel plastic flesjes bronwater kopen. Die flesjes zorgen voor 500 keer meer CO2 uitstoot en kosten al gauw 1.000 keer meer dan water uit de kraan. Door KRNWTR op tafel te zetten, maak je een statement voor duurzaamheid.”

Waterdragers uit heel Nederland
Uit heel Nederland is door vrijwillige waterdragers en waterbedrijven vers getapt kraanwater aangeleverd. Het kraanwater kwam onder meer uit Almere, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Gouda, Haarlem, Leeuwarden, Lelystad, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Breda, Utrecht en Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Wat intresseertmujn wasnachine of douche nu
  Hoe het water smaakt. Door de hoge hoeveelheid
  Kalk slijt alles veel harder en blijf ik poetsen.

 2. Mooi resultaat. Kan in elk geval dat hardnekkige gerucht dat het Zwolse drinkwater niet te zuipen is door de gootsteen heen. Prima water hier in Zwolle 😛

 3. Geen speld tussen te krijgen Mul 😉 Ze hebben er zelfs een hele film over gemaakt “de smaak van water”. Wiki

  De smaak van water is een Nederlandse film uit 1982 van Orlow Seunke. De film is gebaseerd op het boek De bezoeker van Gyorgy Konrad.

 4. uit de Stentor:

  Het Zwolse drinkwater bevat vanaf november 2010 aanzienlijk minder kalk en magnesium dan nu het geval is. Waterbedrijf Vitens brengt de hardheid van het water in de Zwolse regio flink omlaag met de bouw van een nieuwe, moderne zuiveringsinstallatie in het Engelse Werk.

  Ik ben in die tijd bij een open dag wezen kijken, waar uitgelegd werd dat het kalk er met een membraaninstallatie uitgehaald werd. Vind zelf echt merkbaar dat de kwaliteit van het water er op vooruit is gegaan.

Reageer