Lintjes voor vertrekkende raadsleden

Zwolle – Burgemeester Henk Jan Meijer reikte maandagavond de onderscheiding lid in de Orde van Oranje-Nassau uit aan de vertrekkende raadsleden Dikkie van Gijssel, Martien van Gurp, Dite Husselman, Theo Peeters en Freddy Eikelboom.

24-03-2014_koninklijke_onderscheiding_raadsleden_08.jpg 

De Koninklijke onderscheiding werd tijdens het afscheid van de raad (19 raadsleden vertrokken) uitgereikt omdat deze raadsleden 12 jaar of langer in de gemeenteraad de belangen van de Zwolse burgers hebben vertegenwoordigd. Dikkie van Gijssel was sinds maart 2002 raadslid voor de ChristenUnie en heeft een groot sociaal hart. Binnen de raad stond zij bekend om haar grote betrokkenheid bij haar medemens. Martien van Gurp  was sinds maart 2002 raadslid voor het CDA. Hij is al die jaren de vertegenwoordiger voor het Buitengebied van Zwolle geweest.

 

24-03-2014_koninklijke_onderscheiding_raadsleden_07.jpg

 

24-03-2014_koninklijke_onderscheiding_raadsleden_01.jpg

De oude raad…

 

24-03-2014_koninklijke_onderscheiding_raadsleden_02.jpg

 

Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 

Dite Husselman  was sinds maart 2006 raadslid voor het CDA en daarvoor statenlid voor de provincie Overijssel. Zij was tevens vicevoorzitter van de raad, raadspleinvoorzitter en lid van de werkgeverscommissie. 

 

Theo Peeters  was sinds maart 2006 raadslid voor de PvdA en van 1982-1986 was hij ook raadslid. Ook was hij raadspleinvoorzitter.

 

Freddy Eikelboom was sinds maart 2002 raadslid, waarvan 8 jaar fractievoorzitter voor Swollwacht. Hij was tevens lid van de werkgeverscommissie.

 
24-03-2014_koninklijke_onderscheiding_raadsleden_03.jpg
 
24-03-2014_koninklijke_onderscheiding_raadsleden_04.jpg
 
24-03-2014_koninklijke_onderscheiding_raadsleden_05.jpg
 
24-03-2014_koninklijke_onderscheiding_raadsleden_06.jpg
  
Artikel delen:
Reacties 24
 1. Ik dacht dat tegenwoordig de lintjes werden toegekend op basis van prestatie i.p.v. duur

  ben benieuwd / binnenkort 40 jaar in dienst – zal toch wel een lintje opleveren gezien het bovenstaande artikel (oeps)

 2. Ben wel 50jaar werkzaam geweest als schilder binnen de gemeente Zwolle voor een baas krijg ik dan ook een lintje .Ik heb veel bijgedragen aan gemeentelijke belastingen in de vijftig jaren en nog steeds.Dus ben ook erg verdienstelijk geweest

 3. Pjotr, ik snap zoiets ook niet er zijn zoveel hard werkende mensen en mensen die als vrijwilliger en mantelzorger in stilte goed doen.

  In stilte zou het dat zijn, dat je niet opvalt…even over nadenken.

  Aha, dat is het dan komen ze lintjes tekort.

 4. Tot heden was voor niemand een lintje gegarandeerd. Dat was een verrassing en vooral een eer! Dat lijkt nu veranderden. Heel jammer voor al diegenen die vaak onzichtbaar goed werk doen en waar het ooit voor bedoeld was

 5. Laat die mensen elkaar lekker lintjes opspelden. Krijgen ze een trots gevoel van. Fijne recepties en dan lekker netwerken met soortgenoten. Bla bla bla bla. En dan maar aftasten wie er het hoogste op de apenrots zit.
  Kostelijk vermaeck.

 6. Wat een fijne reacties toch weer. Vaak is dit werk erbij gedaan waar ze volgens mij toch echt ruim boven de gemiddelde werkweerk uit komen. Dit in een taak die blijkbaar (gezien de reacties) niet door iedereen op waarde wordt geschat….. Iedereen gefeliciteerd!

 7. Sluit me van harte aan bij de reactie van bvb.

  Dik verdiend dat lintje . Veel ‘liefde en oud papierwerk’, eindeloos veel uren veelal in de avond, boven op de normale weektaak van een normale baan van 8 tot 5 uur.

 8. Degene die nu zitten zeuren dat mensen in het zonnetje worden gezet, en zelf al 50 jaar (pjotr) bij dezelfde baas werken en zo te horen geen waardering krijgen of hebben gehad zullen toch eerst bij zichzelf te rade moeten gaan hoe dat komt. Misschien een negatieve instelling?

 9. Een lintje krijg je wanneer je door anderen wordt voor gedragen. Blijkbaar vond niemand het de moeite waard om pjötr voor te dragen.

 10. Raadsleden ontvangen een ruime vergoeding voor hun “bijdrage” aan de stad, dat is echt geen vrijwilligerswerk en ook geen fulltime job.

 11. En in de raad hoor je het eerst waar nog leuke (bestuurders)baantjes zijn of vrijkomen. Prima netwerkmogelijkheden. Dat moet men natuurlijk belonen met een lintje. 😉

 12. Andere invalshoek, waarmee ik bovenstaande personen het lintje van harte gun

  Twee raadsleden uit de gemeente Hardenberg hebben bij hun afscheid geweigerd om een koninklijke onderscheiding in ontvangst te nemen.
  Het gaat om Miny Lohuis uit Ane van het CDA en Mettina Grimmerink uit Bruchterveld van de ChristenUnie. Beide raadsleden stellen dat ze na 16 jaar raadswerk geen automatisch recht hebben op een lintje voor ‘een goed betaalde hobby’. Er zijn anderen in de samenleving, zoals mantelzorgers, die meer doen en er weinig tot niets voor krijgen, aldus de twee scheidende raadsleden.

 13. Je kunt er inderdaad over discussiëren of het automatisme dat raadsleden na 12 jaar raadslidmaatschap in aanmerking komen voor een lintje. In Hardenberg hebben twee raadsleden het om die reden geweigerd. Tegen een lintje spreekt dat het een automatisme is, waar het bij anderen gemotiveerd moet worden met de concrete maatschappelijke bijdrage. Ook bekleden raadsleden allang niet meer die gezagspositie van vroeger. Een aantal bijdragen hierboven laten dat zien. Voor een lintje spreekt dat een democratie zonder mensen die bereid zijn volksvertegenwoordiger te zijn, niet bestaat. Een gemiddeld raadslid besteedt 15 uur aan het raadslidmaatschap. De vergoeding die zij ervoor ontvangen is bedoeld om tijd te kopen bij de werkgever. Het compenseert het loon van minder werken. Om te voorkomen dat er politiek bedreven wordt met de lintjes komen alle volksvertegenwoordigers na 12 jaar (sic) ervoor in aanmerking, mits zij niets op hunn kerfstok hebben.

Reageer