Eerste akte aan duomoeder in Zwolle

Zwolle – Burgemeester Henk Jan Meijer overhandigt op 1 april a.s. de eerste akte van erkenning uit aan een duomoeder. Zij is de eerste Zwolse duomoeder die haar kind, geboren binnen de relatie met haar vrouw, erkent. Dezelfde ochtend erkennen nog vier andere moeders kun kind.

 

Vanaf 1 april 2014 kan een duomoeder eenvoudiger het ouderschap krijgen over het kind van haar vrouwelijke partner. Tot die tijd kan dit alleen door het kind te adopteren. Dit vereist een gerechtelijke procedure. Vanaf 1 april kan de duomoeder juridisch ouder worden buiten de rechter om. Haar moederschap kan automatisch ontstaan door geboorte van het kind of door erkenning. “Het is positief dat een duomoeder dezelfde rechten krijgt als een vader”, geeft burgemeester Meijer aan. “Ik overhandig dan ook graag de eerste akte van erkenning”. 

De eerste duomoeder die op 1 april op het stadskantoor van de gemeente Zwolle haar dochter erkent is mevrouw Schep, vrouw van mevrouw Schep-Bakker en beide moeder van een dochter. Voor hen wordt de eerste actie van erkenning opgemaakt. Daarna volgen nog drie stellen. Duomoeders die vanaf 1 april hun kind willen erkennen, kunnen hiervoor terecht bij de publieksbalie in het stadskantoor. Een afspraak maken is noodzakelijk.

Artikel delen:
Reacties 13
  1. In eerste instantie gefeliciteerd natuurlijk!

    Maar wat ik me nu dan wel weer afvraag: kan een stiefvader dezelfde rechten verwerven door een kind te erkennen, dat geboren is binnen de relatie tussen moeder en stiefvader?

  2. Wat gaat er gebeuren als het kind later wil weten wie eigenlijk de vader is die er sperma voor geleverd heeft .Of als het een erfelijke ziekte krijgt .Krijgt het kind dan de kans om er achter te komen .Je ziet nu al programma,s waar kinderen op zoek zijn naar de biologische verwekker .

  3. @Pjotr tegenwoordig is het verplicht, als de informatie er is, het te delen met het kind zodra het daarom vraagt (wellicht wel vanaf x jaar, dat weet ik zo niet).

  4. @Mul: Ja, erkennen wel. Maar om daadwerkelijk ouderlijke rechten te krijgen moet er getrouwd worden of een geregistreerd partnerschap aangegaan worden. En juist dat laatste gold tot heden niet voor stellen van hetzelfde geslacht. Die moesten dan officieel adopteren. (Kosten meer dan ?? 3.000,-)

  5. Ik kan alleen maar zeggen…eindelijk. Na 2 procedures van gezag en adoptie van mijn eigen kinderen, alleen geboren bij mijn vriendin, heerlijk dat dit nu kan.
    Want de gang naar de kinderrechter (met advocaat) om gezag/adoptie van je eigen kind te regelen was een omslachtige en vervelende gang van zaken.

  6. Eens, klappert. Ik vrees ook dat het kind in zijn of haar leven nog veel bevooroordeelde negatieve mensen zoals jij zal tegenkomen. Gelukkig heeft hij of zij nog twee liefdevolle moeders.

Reageer