Programma opening wijkcentrum Holtenbroek

Zaterdag 4 november 2006 is het feest in Holtenbroek. Deze dag wordt het wijkcentrum na een jarenlange voorbereiding feestelijk geopend.

Als warming-up laat vanaf 12.00 uur de Brassband Real Hot Pendrecht van zich horen. Om 13.00 uur start het officiële gedeelte. Ronald van den Berg (directeur-bestuurder TRAVERS), Thomas van Spronsen (voorzitter wijkorganisatie Holtenbroek NU) en burgemeester Henk Jan Meijer zullen het wijkcentrum symbolisch openen. Dit doen zij door een kunstwerk in de centrale hal in beweging te zetten en een ‘Holtenbroek in Beweging’-tegel te leggen in de stoep voor de hoofdingang.

Tussen 14.00 en 16.00 uur is er Open Huis voor wijkbewoners en andere belangstellenden. Iedereen die nieuwsgierig is, kan dan een kijkje nemen in het kersverse wijkcentrum. Vertegenwoordigers van de organisaties die onderdak vinden in het wijkcentrum zijn aanwezig om toelichting te geven. De vaste gebruikers van het wijkcentrum zijn Wijkorganisatie Holtenbroek NU, gemeente Zwolle met een wijkservicepunt, Stichting Welzijn Ouderen Zwolle en TRAVERS met ondermeer peuterspeelzaal, sociaal-cultureel werk en opbouwwerk. 

Het avondprogramma begint om 20.00 uur en bestaat ondermeer uit optredens van Harm Wolters en de dj’s Hans Stroeve en Daime. Kaarten (gratis) voor deze avond zijn verkrijgbaar bij het wijkcentrum. De kaarten zijn uitsluitend bestemd voor inwoners van de wijk Holtenbroek.

De feestelijk dag wordt om 23.45 uur afgesloten met een vuurwerk.

Het gebouw

In tegenstelling tot het oude wijkcentrum telt het nieuwe centrum twee bouwlagen: een begane grond en een eerste verdieping. Op de begane grond staat het thema ontmoeting centraal. Hier vind je een ontmoetingsruimte, een grote zaal en diverse vergader- en verblijfruimtes. De begane grond biedt verder plaats aan een peuterspeelzaal. Ook jongeren (tieners) krijgen een eigen plek. Op de begane grond zitten tevens de balies van het gemeentelijk wijkservicepunt en TRAVERS. De resterende ruimte bestaat uit keuken-, toilet-, was- en bergingsruimte. De eerste verdieping heeft in de grote zaal een balkon. Naast deze grote zaal telt deze verdieping nog vijf (kleinere) vergaderzalen. De eerste verdieping biedt verder kantoor- en spreekruimtes aan onder andere de wijkwerkers van de gemeente en TRAVERS. Verder heeft de techniek een aparte ruimte. Dat geldt ook voor allerlei repro- apparatuur zoals kopieerapparaten. Net als op de begane grond bestaan de overige ruimtes uit toilet- en bergruimte.

De ontwerpen

Het gebouw is ontworpen door Van de Poel Architecten BNA BNI uit Epe. Projectarchitect is Ida van den Hoogen, in Zwolle ondermeer bekend van haar ontwerp van de popcultuurcentrum de Branie aan de Drijbersingel. Voor de buitengevels van de grote zaal met de naaste ruimtes wordt gebruikgemaakt van een geel/grijze baksteen. De gevels van het lagere deel zijn uitgevoerd in kunststof (volkernbeplating) met houtstructuur. Deze kunststof is keihard, neemt geen vocht op en kan niet rotten. Alle kozijnen zijn van aluminium en voorzien van helder glas. De kozijnen ter hoogte van de grote zaal bestaat deels uit gekleurde panelen en deels uit grijze, geïsoleerde panelen. De zonneluifels boven de puien zijn ook van aluminium. Alle aluminiumdelen zijn ‘gemoffeld’. Dat houdt in dat het voorzien is van een laklaag die in een ‘moffeloven’ verhard wordt. Deze bewerking maakt het aluminium extra sterk en bestendig tegen weersinvloeden.

Het kunstwerk in de centrale hal is een ontwerp van beeldend kunstenaar Jozef van der Horst uit Den Haag. Na de officiële opening draait het kunstwerk, waarin uitbundig neon is toegepast, om zijn as. Het kunstwerk symboliseert de actualiteit van de wijk: “een kleurrijke wijk in beweging”. Van der Horst is in Zwolle geen onbekende. Eerder ontwierp hij het lichtobject aan de gevel van de Branie en het lichtobject in de toren van de Jozefkerk aan de Assendorperstraat. 

Het kunstwerk is bekostigd uit de 1% regeling voor toepassing van beeldende kunst voor gebouwen die in opdracht van de gemeente Zwolle worden gerealiseerd. 

Gemeente Zwolle en TRAVERS

Het wijkcentrum is in opdracht van de gemeente Zwolle gebouwd. De gemeente blijft ook eigenaar. TRAVERS huurt het wijkcentrum van de gemeente en neemt de exploitatie voor haar rekening. Voor de inrichting van het wijkcentrum heeft TRAVERS bijdragen ontvangen van het Oranjefonds, de gemeente Zwolle en het Hervormd Weeshuis Zwolle.

Via het beheer (038 – 422 49 33) van het wijkcentrum kunnen ruimten in het centrum worden gehuurd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)