Tweede Kamerlid Loes Ypma bezoekt Ambelt

Zwolle – Tweede Kamerlid Loes Ypma bezocht vandaag de Ambelt in Zwolle. Voor de PvdA is zij woordvoerder basisonderwijs, speciaal en passend onderwijs en jeugdzorg in de Tweede Kamer. Samen met Jolida Spekreijse van het College van Bestuur en twee leden van de GMR van de Ambelt, nam zij een kijkje in een aantal klassen en luisterde zij naar de kansen en de zorgen die door docenten, ambulant begeleiders, de GMR en adjunct-directeuren werden uitgesproken omtrent de invoering van passend onderwijs.

ambelt.jpg

Leerlingen Bob de Koning (links) en Jorrit Dam van de Ambelt lieten hun VSO-school zien aan Tweede Kamerlid Loes Ypma. 

Zorgen die Ypma wel kan begrijpen. “Ik zie dat het regulier onderwijs aan de ene kant zegt ‘wij kunnen het zelf’ en aan de andere kant ‘help’ roept”, aldus Ypma. “Tegelijkertijd zien we dat de complexiteit van de ondersteuningsvraag toeneemt. We moeten ervoor zorgen dat er geen kinderen thuis komen te zitten en dat het speciaal en regulier onderwijs dichter bij elkaar komt. Daarom ben ik geïnteresseerd in creatieve manieren waarop nu al met passend onderwijs wordt omgegaan.” Volgens Jolida Spekreijse draait het in de toekomst vooral om een gelijkwaardige samenwerking. “Daar waar je de samenwerking optimaal weet neer te zetten en te benutten, dáár maak je meters, dáár wordt passend onderwijs een succes. Dan benut je elkaars kennis en expertise en daarmee laat je het talent van de leerling tot bloei komen. Voor ons moet het om de inhoud gaan en niet alleen om het geld.”

Loes Ypma sprak ook met twee leerlingen van de Ambelt, Jorrit Dam en oud-leerling Bob de Koning. Beiden werken als kok en vormden met hun verhalen het bewijs dat zij veel baat hebben gehad bij het speciaal onderwijs. Bob: “Ik heb nu net een vaste aanstelling bij mijn werk”. Jorrit: “En ik loop daar stage. Zonder de Ambelt had ik dit allemaal niet gered.” Stagebegeleider Monique Hilbrands noemde haar leerlingen enorm gemotiveerd. “Ze doen soms wel wat langer over hun opleiding, maar ze willen heel graag aan het werk en dat lukt ook meestal. Onze leerlingen zijn zo gemotiveerd dat bedrijven inmiddels graag met ons samenwerken.” Het PvdA-kamerlid gaf aan veel te leren van dit soort werkbezoeken. “Ik raad het collega’s ook altijd aan. Het is belangrijk om te weten waar het over gaat in het speciaal onderwijs. We moeten goed blijven kijken naar deze leerlingen, niet alleen in de week van het passend onderwijs.”

Artikel delen:

Reageer