Aanvraag coffeeshop in Assendorperstraat

Zwolle – Een Zwolse ondernemer heeft aangegeven aan de Assendorperstraat een coffeeshop te willen openen, de vijfde in de Overijsselse hoofdstad. De aanvraag voor een gedoogbeschikking en exploitatievergunning ligt momenteel ter inzage. Belanghebbenden hebben de mogelijkheid om binnen nu en twee weken hun zienswijzen in te dienen. Vervolgens buigt de gemeente zich over de aanvraag en over de ingediende zienswijzen.

 

De ondernemer heeft voor maandag 7 april een bijeenkomst georganiseerd voor aanwonenden om uit te leggen wat zij kunnen verwachten van de coffeeshop. De coffeeshop komt wat de ondernemer betreft aan de Assendorperstraat 6. Dat is in het voorste deel van de straat, nog voor de T-splitsing met de Luttenbergstraat. Op basis van het door de burgemeester en college vastgestelde beleid voor coffeeshops in de stad en met inachtname van door belanghebbenden ingediende zienswijzen beslist de gemeente of de komst van de nieuwe coffeeshop op de aangevraagde locatie toegestaan is.

 

Overzicht

Zwolle telt momenteel vier coffeeshops. De gemeente heeft vorig jaar de gedoogbeschikking van een coffeeshop in de stad ingetrokken. Op basis van eerdere ervaringen blijkt een aantal van vijf coffeeshops het meest wenselijk voor Zwolle. Zo’n aantal biedt voldoende overzicht voor samenwerking tussen gemeente, politie en exploitanten om overlast zoveel mogelijk te beperken, onder meer door een goede spreiding van de klanten. De gemeenteraad heeft dat onlangs nog bevestigd.

 

Zaken die de gemeente afweegt voor zij een gedoogbeschikking en  exploitatievergunning kan verlenen aan een coffeeshop betreffen vooral de zorg voor de openbare orde en veiligheid en de volksgezondheid. Een belangrijk criterium in Zwolle is dat een coffeeshop op minimaal 250 meter van een school voor voortgezet onderwijs gevestigd moet zijn. Ook moet de locatie een horecabestemming hebben. Praktisch kan de gemeente de exploitant voorschrijven toe te zien dat komende en gaande bezoekers geen overlast veroorzaken.

 

De informatiebijeenkomst die de ondernemer heeft georganiseerd is op 7 april in café De Kleine Beurs, aan de Assendorperstraat 6. Aanvang is 19.00 uur.

Artikel delen:
Reacties 45
 1. Daar zou ik toch niet heel erg blij van worden. Als je nu bij Sky High kijkt dan zijn daar erg veel mensen die met de auto even wat ophalen. Daar is prima parkeerplek. Echter de beoogde plek aan de Assendorperstraat heeft geen parkeerplekken (of goede plekken om de fiets neer te zetten).

  Daarbij vraag ik me af of twee coffeeshops op zo’n korte afstand van elkaar wel zin heeft. Sky High zal er vast niet erg blij van worden.

 2. Ik denk dat de locatiekeuze een strategische zet is van de gemeente. Overgrote deel van de bezoekers is werkloos en crimineel schorem, dus dat concentreer je mooi op 1 plek.

 3. Er komt nu ook al genoeg tuig bij die kroeg, dus wat dat betreft zal er niet veel veranderen. Wel jammer dat ik dan op twee uitvalroutes van mijn huis wordt geconfronteerd met beveiligers op straat. Doet niet veel goeds voor mijn veiligheidsgevoel.

  Overigens zou dat dan tegenover de nieuwbouw van het Wezenlanden komen. Kan me goed voorstellen dat ze daar met het oog op de winstgevendheid er niet op zitten te wachten.

 4. @Jasper
  Lijkt mij inderdaad ook niet goed voor die nieuwbouw.
  Maar wat dat betreft zijn we wel slim dat ze het dan nu al aanvragen. Minder mensen die op dit moment belanghebbende zijn.

  Qua spreiding zitten al die coffeshops in en om het centrum.
  Lijkt me handiger dat nummer vijf ergens in zuid komt. Daar is vast nog wel een klein straatje te vinden.

 5. Laat die klanten van dat café maar niet horen dat je ze tuig noemt Jasper. En wat je ” veiligheidsgevoel” betreft. Het is toch alleen maar goed dat er tegenwoordig een beveiliger aanwezig is. Deze kan gelijk ingrijpen als er wat mis is. En deze staat echt niet de hele dag buiten. Wat de Weezenlanden betreft : er zit nu toch ook al een café met weinig uitstraling.

 6. @Pjotr je moet goed lezen, dat zeg ik namelijk niet. Ik zeg dat er nu al genoeg tuig komt. Oftewel: sommige van de bezoekers die daar komen, vind ik tuig. Niet alle bezoekers. Een mus is een vogel, niet alle vogels zijn mussen. Hopende hiermee duidelijk genoeg te zijn. Kunnen we nu terug naar de coffeeshop waarvan ik hoop dat die er niet komt 🙂

 7. Nee jasper dat kan niet kan jij uitleggen waarom jij sommige bezoekers tuig vindt? Wat je nu zegt is hetzelfde als ik heb niks yegen chinezen want ik heb een buurma die chinees is en wij groeten elkaar altijd;) selectief diacrimineren;). Die cofee shop op die locatie is overbodig..

 8. Ik heb daar mensen de tent zien bezoeken die ik beschouw als tuig, oa door het gedrag op de weg. Maar goed, ik wou dat ik het niet zo had gezegd, want dit is zo off-topic als de pest.

  Vergeet dat ik het heb gezegd.

 9. Daar een coffeeshop schiet niet op aangezien de sky er al zit.

  Het zou beter zijn om een coffeeshop te beginnen in of Zwolle Zuid of stadshagen.

 10. @japser

  ja zeker daar zou de vraag namelijk veel groter zijn.alle coffeeshops in een straal van 1 km schiet zeker niet op. Supermarkten bevinden zich ook niet allemaal in de binnenstad.

 11. Ik verbaas me altijd zo over de ophef om coffeeshops. Ik kan niet zeggen dat ik er nu direct fan van ben, maar om er nu allerlei labels aan te hangen als tuig e.d.? Beetje onzin, de ene coffeeshop is de andere niet. Daarnaast zijn er in alle sectoren wel ondernemers die rottigheid aantrekken,

 12. @Mul ik loop elke middag langs de Sky High, het volk dat daar in de omgeving rondhangt, vind ik niet een positieve toevoeging voor de buurt.

 13. Kom op zeg, gewoon benoemen hoe het is. Alleen al het feit dat het product dat er verkocht wordt geleverd wordt door criminelen zegt toch al genoeg?

 14. japser, dat is subjectief japser. Hebben ze je wat misdaan? Daarbij, zoals ik al zei, de ene coffeeshop is de andere niet. Ik ken vakgarages die meer sores aantrekken. Wat dat betreft wil je tegenwoordig al helemaal niet naast een bankfiliaal wonen;)

 15. Ze dragen bij aan een onveilig gevoel, uiteraard is dat subjectief. Ik laat mij er niet door gek maken, maar kan mij goed voorstellen dat een wat minder weerbaar persoon liever niet die kant langs gaat. En de beveiliging staat er natuurlijk niet voor Jan met de korte achternaam.

 16. Als het zo doorgaat hebben we in Zwolle komende jaren alleen maar hoerententen en de coffeeshops en kijk daar maar wat voor gasten er zijn en in de buurt rondhangen…

 17. Primair vervult een coffeeshop een afhaalfunctie. Ik begrijp dan ook niet waarom dit soort shops niet ergens op bedrijventerreinen kunnen komen. Goed bereikbaar, geen overlast voor omwonenden, iedereen blij. Van een coffeeshop zelf heb je niet zo veel last, maar wel van het continue aan- en afrijdende verkeer. Bij de beoordeling van een vergunningaanvraag wordt vooral gekeken naar overlast van de coffeeshop zelf (vergelijking met andere horeca, de bekende appels en peren) en wordt de verkeersoverlast gebagatelliseerd. Vraag dat maar eens aan de bewoners van de Kamperstraat. Kortom kat-in-t-bakkie voor de aanvrager.

 18. Ik kom ook bijna elke dag langs sky high, dat is toch dat ding aan de Van Karnebeekstraat? Eergisteren uit het werk, rond vijf dus, zag ik zo’n kansloze in de auto zitten, bezig een dikke toeter te rollen met een baby in de maxicosi op de passagierstoel naast zich. Ik dacht even dat ik het niet goed zag. En dan nog met droge ogen durven beweren dat het niet verslavend is, softdrugs. Als je al niet kan wachten als jonge vader totdat je zonder je baby je joint kan halen. Wat mij betreft dus geen extra coffeeshops. Veroorzaakt ellende en verdriet. Er wordt er maar eentje beter van en dat is de crimineel.

 19. Laat een coffeeschop maar naast de gemeente Zwolle zelf komen achter het station desnoods een tentje opzetten, voor buiten verkoop en laat ze daar allemaal dat lekkere geurtje inademen, Als er in de gewone wijken steed smeer van dat soort … komen moet de gemeente de politie en de buurt niet klachen dat er problemen zijn en dat er dingen gebeuren in de buurt die niet horen te gebeuren, ze hebben daar bij de ROVA plek zat laat ze daar maar gaan openen 1, 2 of 10 shops wat ze zelf willen, maar niet in onze wijkje!!!

 20. Ik zie iedereen hier zijn/ haar klaagzang doen. Terecht of onterecht daar laat ik mij niet over uit. Maar dit heeft geen invloed op de gemeente. Als je er tegen bent moet je een negatief advies geven op de aanvraag die is gedaan bij de gemeente. Allen dan telt je stem. Dus………. houd de aanvraag in de gaten en stem dan voor/tegen.

 21. @Oke. Alvorens een aanvraag wordt ingediend heeft allang “vooroverleg” plaatsgevonden tussen aanvrager en afdeling vergunningen over de kans van slagen. Men weet het vervolgens juridisch altijd zo te draaien (coffeeshopbeleid) dat bezwaar maken eigenlijk geen zin heeft, immers zolang de shop er niet zit, kan overlast ook niet worden aangetoond. Men moet het dus doen met aannames en verwachtingen van bezwaarmakers t.o.v. die van de gemeente, waarbij die van de gemeente per definitie zwaarder wegen, zij hebben immers de “deskundigen”.

 22. @bantega
  Ik ken de exacte regels niet. In de stentor van vandaag wordt gesproken over school. In de buurt van een basisschool lijkt mij in ieder geval ook niet gewenst.

  Los daarvan is het verkeerstechnisch geen goed idee. Er is geen enkele ruimte voor parkeren van auto’s, scooters en zelfs niet voor fietsen. Bij Sky High is goed te zien hoeveel verkeer en rondhangende personen een coffeeshop aantrekt. Dat zou chaotische toestanden opleveren op een zeer druk punt van de binnenring.

 23. Laat ze een coffeeshop hier in Zuid openen, zou ideaal zijn 8). Nee maar de skyhigh trekt ook alleen maar tuig aan. Als je kijkt naar de Balance of Binnenhof. Is een wereld van verschil qua publiek.

 24. Ik denk wel eens; zou ’t niet beter zijn als
  die handel gewoon helemaal via webwinkels
  zou gaan?
  Ik ben heel benieuwd wie denkt van niet en
  wie denkt van wel, en waarom.
  Mij lijkt;
  – coffeeshops uit ’t straatbeeld, pluspunt.
  – parkeren, drukte, etc. ; voorbij, pluspunt.
  – vergunningen etc.; voorbij, pluspunt (bedenk
  wat het behandelen van een vergunning kost!)
  – Dichtbijheid van lokatie bij scholen, etc. Voorbij.
  – Voor wie ’t wil goed beschikbaar, (Tsja, onuitroeibaar immers)
  …. Wie vult aan ?

 25. Haha Bigge..hebben hier al vaker op ’n avond met pils en wat van dat gerook er bij het plan gehad om er een te beginnen 8)

  Meestal werd dan weer de zoveelste Monty Python film aangezet 😛 😀

 26. Voor mij hoeft het niet. Je kunt de problemen met auto’s die op de fietsstrook parkeren zien aankomen. En met zo’n drukke weg is dat echt een probleem.

  En als ik de partij was die de herinvulling van het Wezenlanden-terrein ging uitvoeren dan zou ik toch ook wel even met de gemeente willen spreken.

 27. haha online dat ding bestellen, ik zie het voor sommige gasten die al stoned zijn en die bestelen er drie maar krijgen er vier en dan wordt er gezegd dat ze er 4 haden besteld maar omdat ze dan al onder de invoeld zijn wordt het te ingewikkeld. hahah

 28. volgens mij wordt de overlast bij de andere coffeeshops minder nu er 1 bij komt en trouwens parkeerplaatsen genoeg langs de gracht. Iedereen had ook commentaar toen coffeeshop de Tulp opende en daar hoor je nu ook niks meer van. Je moet iemand ook een kans geven. en de Tulp zit vlakbij de Binnenhof en de Binnenhof zit weer vlakbij de coffeeshop balance enz. Laat ze die kroegen maar sluiten die elk weekend weer overlast geven. Ik hoop dat er 1 bij komt in Zwolle

 29. Onverantwoord nog een coffeeshop en geen toegevoegde waarde als
  er al 1 zit op steen worp afstand van de andere. Daarbij is er al genoeg overlast van de Coffeeshop aan de van Karnebeekstraat `Sky High ` en met nog een softdrug verkooppunt komt er alleen maar meer overlast en in de wijk en is de veiligheid niet meer te waarborgen.
  En onzin dat er voldoende parkeergelegenheid is in de omgeving, de gemeente is voornemens de parkeerplaatsen weg te halen langs de grachtgordel i.v.m. het nieuwe woonplan de `Weezenlanden`. Overigens de komst van een Coffeeshop tegenover de nieuw te realiseren wijk de Weezenland zal daar ook gevolgen van ondervinden. Dus NEE geen Coffeeshop.

Reageer