Vijf jaar onderwijsconcept Playing for Succes

Zwolle – In maart 2009 klein begon het kleinschalig in Zwolle. Nu, precies vijf jaar later is het uitgegroeid tot een succesvol onderwijsconcept waarbij kinderen met een leerachterstand in een topsportomgeving leren met een ‘wow-factor’. Playing for Succes viert aankomende donderdag 27 maart in het IJsseldelta stadion haar jubileum. 

De initiatiefnemers hadden het vijf jaar geleden niet durven dromen. In een jaar tijd bezoeken nu meer dan duizend kinderen het IJsseldelta stadion en het Landstede Sportcentrum. Negenhonderd kinderen van 9 tot 14 jaar en inmiddels ook honderdvijftig kinderen van 15 tot 23 jaar. En er wordt alweer gekeken naar de uitbreiding, wellicht met volwassenen als doelgroep! Doel: in een inspirerende topsportomgeving werken aan het zelfvertrouwen en de schoolresultaten. De aanpak blijkt voor een grote groep kinderen te werken. Zwolle had in 2009 de primeur met het eerste Playing for Succes leercentrum van Nederland. Inmiddels is het concept landelijk uitgerold. De meeste eredivisieclubs hebben een dergelijk leercentrum. Ook internationaal wordt het project opgepakt, zoals in België en Duitsland en Engeland.

De aanpak is vooral gericht op de sociaal emotionele ontwikkeling. Kinderen socialer maken, meer zelfvertrouwen geven, verborgen talenten naar boven halen. Het is allemaal mogelijk binnen een inspirerende topsportomgeving. 

Inmiddels hebben Tom van ’t Hek en Peter Heerschop zich opgeworpen als ambassadeur en in Zwolle Ron Jans als beschermheer. Zij gaan zich inzetten om de doelstellingen van Playing for Success onder de aandacht te brengen.

Playing for Success werkt. ‘Het is heel leuk, je kunt sporten en leren tegelijk’, zegt een 15-jarige leerling. ‘Ik heb meer zin in de dingen gekregen, je wordt er positiever van. Ik ben blij dat ik heb meegedaan aan Playing for Success en ik zou het best nog wel een keer willen doen.’ Ook de ouders zijn tevreden. ‘Onze zoon heeft de smaak van het leren weer te pakken gekregen. Hij heeft een positiever zelfbeeld gekregen en ziet het nut van het leren weer in. Playing for Success biedt perspectief: hij heeft de kans gekregen te ontdekken wie hij is en wat hij wil.’

Playing for Succes in Zwolle is een initiatief van Landstede, Openbaar Onderwijs Zwolle en regio, Catent, Vivente, SportService Zwolle, PEC Zwolle en KPC Groep.

Artikel delen:

Reageer