Regio Zwolle kantelt!

Zwolle – Naar het voorbeeld van de Kantelbijeenkomsten ‘Nederland in Transitie’ van Jan Rotmans organiseert een aantal actieve inwoners en ondernemers uit Zwolle e.o. op 3 april aanstaande een grote lokale bijeenkomst ‘Nederland in Transitie’ voor de Regio Zwolle.

Tijdens de bijeenkomst staan we stil bij grote ontwikkelingen die zich op dit moment in onze samenleving voordoen, zoals de financiële crisis, energieproblematiek en klimaatverandering. Hoe moeten we hier in onze eigen regio mee omgaan en welke invloed hebben deze ontwikkelingen op de Regio Zwolle van de toekomst? Alle ontwikkelingen vragen om een omslag, ofwel een ‘kanteling’, van de samenleving. Van de verzorgingsstaat bewegen we ons naar een samenleving waarin mensen meer en meer zelf participeren. Inwoners krijgen meer regie over hun eigen leven. Dit heeft  gevolgen voor onder andere zorg en welzijn, educatie en de lokale economie, maar ook voor bijvoorbeeld de energiemarkt.

De kantelbijeenkomst heeft als doel om de kanteling van de samenleving in de Regio Zwolle te versnellen. We starten met een inspirerend betoog van prof. Jan Rotmans, hoogleraar transities en transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, auteur van ‘In het oog van de orkaan’ en bekend van de aflevering ‘Nederland in Transitie’ van VPRO’s Tegenlicht. Vervolgens deelt een aantal lokale organisaties die de kanteling reeds hebben ingezet hun ervaringen. Daarna gaan we aan de hand van thema’s met elkaar in gesprek met als doel te komen tot een tot een lokale agenda met actiepunten om de kanteling in de Regio Zwolle te versnellen.

De kantelbijeenkomst voor de Regio Zwolle is op donderdag 3 april van 19.00 tot 22.30 uur in het IJsseldelta Center. Meer informatie is te verkrijgen via: www.zwolleintransitie.nlOok kunt u zich via deze site aanmelden. U betaalt voor de avond een bedrag van € 10,-. Dit is inclusief 3 consumpties. 

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Is dit een initiatief van de VVD en de PvdA? Het is nog lang niet duidelijk of de kanteling gestalte gaat krijgen. Je praat dus over ?aken waarvan je niet weet of dat doorgaat. Ze zullen zich wel vervelen.

 2. Wat een flauw gedoe ,dit zijn een stel fantastische mensen die bij elkaar komen om over de toekomst te praten ,te denken en te doen .Hulde.

 3. Vreemd bericht, voorspelt niet veel goeds!
  Organisatie in handen van enkele inwoners aangevuld met ondernemers, het kan niet anders dat deze organisatoren hierin een persoonlijk cq zakelijk belang hebben.
  Nieuw voor mij is de studie transitiemanagement, zeker wat gemist!

 4. Eens met JJR!

  Het roer moet om, traditionele oplossingen geven geen antwoord op de uitdagingen van nu en morgen. Een lofwaardig initiatief. Verplichte kost ook voor de nieuwe gemeenteraad.

 5. Een hoogleraar uit Rotterdam die in Zwolle het pad moet effenen
  voor kanteling in de samenleving!
  Naar een participatiesamenleving die uitsluitend gericht is
  op een soberder samenleving met meer zelfredzaamheid, dat komt niet goed.
  Blijf lekker in Rotjeknor en zoek daar publiek!

Reageer