Museum de Fundatie presenteert Meer Macht

Zwolle – Vanaf 30 maart 2014 presenteert Museum de Fundatie in Zwolle de expositie Meer macht.

 

mcqueen.jpg 

Steve McQueen, Static, video-still, 2009

 

Meer macht toont werk van Steve McQueen, Ai Weiwei, Anselm Kiefer, Constant, Anri Sala, Yael Bartana, Deimantas Narkevicius, Joseph Beuys, Renzo Martens, Gert Jan Kocken, Raphaël Zarka, Andres Serrano, Alec Soth, Asger Jorn, Hans van Houwelingen en Roy Villevoye en draait om de vraag of kunstenaars in deze tijd nog idealen kunnen nastreven. Is er voor kunstenaars nog macht weggelegd? Of is de kunstwereld definitief in de klauwen van het geld beland? En als kunstenaars hun idealen inderdaad kunnen verwezenlijken, zit de wereld daar dan wel op te wachten? Meer macht is samengesteld door schrijver en kunstcriticus Hans den Hartog Jager, die eerder in De Fundatie de expositie Meer licht samenstelde.

Joseph Beuys probeerde het al: politieke macht verwerven. De Duitse kunstenaar en sjamaan predikte hartstochtelijk de revolutie en was tijdens zijn carrière betrokken bij de oprichting van zeker drie politieke partijen. Als kunstenaar leverde hem dat roem op, maar buiten de kunstwereld wist Beuys nooit werkelijk invloed te verwerven.

 

De expositie Meer macht gaat precies over dit, nog steeds actuele, dilemma: in hoeverre kan kunst een rol spelen in de maatschappij? Steeds meer kunstenaars willen invloed uitoefenen op de wereld. Ze willen hun idealisme tonen, de samenleving verbeteren. Maar ze beseffen ook dat de kunst de afgelopen decennia in een spagaat is beland. De kunstwereld is aan de ene kant een reservaat binnen de maatschappij waar grote vrijheid heerst, kunstenaars mogen meer dan mensen in de ‘echte’ wereld. Maar daarvoor betalen ze een prijs: de wereld tolereert die vrijheid alleen maar omdat aan artistieke ideeën geen praktische consequenties hoeven te worden getrokken. Kunstenaars hebben vooral de macht nieuwe, prikkelende, aantrekkelijke beelden te tonen – het daadwerkelijk teweeg brengen van verandering blijkt vaak een stap te ver. Alleen: daar nemen kunstenaars terecht geen genoegen mee.

 

Meer macht gaat vooral over het dilemma van hedendaagse kunstenaars die méér in de wereld willen beteken. Hoe zorg je ervoor dat de maatschappij naar je ideeën luistert? Hoe maak je als kunstenaar je werk zo krachtig, zo verleidelijk, dat de wereld er niet omheen kan? Bijna iedere kunstenaar op Meer macht, of het nu Steve McQueen is, Ai Weiwei, Constant, Anselm Kiefer of Yael Bartana, zoekt naar een nieuwe houding tegenover de wereld, soms zelfs naar een nieuwe rol voor kunst in de maatschappij. Maar dat doen ze altijd in de eerste plaats vanuit hun grootste kracht: het maken van kunstwerken waar je niet omheen kunt. Want hoezeer ze ook over macht mogen twijfelen, ze geloven nog altijd in de macht van de kunst.

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Athenaeum Polak en Van Gennep van Hans den Hartog Jager het boek Het streven, Geïllustreerd, 224 pag. Prijs € 19,95.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)