iPads voor hematologie patiënten Isala

Zwolle – Patiënten van de afdeling Hematologie van het Isala Oncologisch centrum liggen soms wel vier tot zes weken voor behandeling in isolatie. Contact houden met de buitenwereld is dan een stuk beperkter.

 

ipads.jpg

Operationeel leidinggevende Hematologie Yvonne Baars en Norbert Andringa van Xando bieden mevrouw Slabbekoorn een iPad aan die ze kan gebruiken tijdens haar verblijf op de afdeling. 

 

Stichting Vrienden van Isala, Xando en afdeling Isala ICT sloegen de handen ineen en voorzagen de afdeling van acht iPads met handige iPad-steunen. Marthe Houpt van Vrienden van Isala: ‘Dit betekent erg veel voor hematologie patiënten. Zij staan letterlijk weer in verbinding met hun omgeving en dat zorgt weer voor afleiding en ontspanning. Een bijzonder sponsorproject!’ Meer informatie: www.vriendenvanisala.nl.

De verpleegafdeling Hematologie deed een aanvraag voor sponsoring van de iPads bij Stichting Vrienden van Isala. Toen de stichting eenmaal het contact gelegd had met Norbert Andringa van Xando was een samenwerking snel geregeld. Norbert Andringa: ‘Wij zien dat digitalisering een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de Healthcare. Bijvoorbeeld artsen die via FaceTime overleg hebben met patiënten of medische apparaten raadplegen zoals bloeddrukmeters, die via de iPads gegevens in beeld brengen. En als je kijkt bij Hematologie: de patiënt kan met de iPad contact onderhouden met het thuisfront gedurende de lange tijd dat hij hier ligt. Heel bijzonder om daaraan bij te kunnen dragen.’

 

Extraatje

De aanvraag voor de iPads kwam vanuit het team van de verpleegafdeling Hematologie. Yvonne Baars, operationeel leidinggevende: ‘Onze medewerkers dachten echt vanuit de patiënt: hoe kunnen we ze een extraatje bieden? Als patiënt lig je hier zo vier tot zes weken. Je wereld wordt dan heel snel heel klein. Patiënten zijn echt verrast als we ze dit aanbieden. Alsof het een cadeautje is. We hadden onlangs een patiënte wiens dochter in Denemarken woont. Zij konden nu samen FaceTimen.’ De iPad is uitgerust met allerlei app’s, daarnaast is er een tijdschriftenabonnement van Magazine.nl en abonnement op Foxsport gesponsord en kan de Stentor gelezen worden.

 

Radioprogramma luisteren

Bij opname wordt de iPad aangeboden en zo nodig zorgt de afdeling – met hulp van Xando – voor een gebruiksinstructie. Vanuit hygiëneoogpunt houdt de patiënt gedurende het verblijf op de afdeling een eigen iPad. Zo heeft ook mevrouw Slabbekoorn er eentje op haar kamer liggen. ‘Absoluut fijn dat ik er gebruik van kan maken’, vertelt ze. ‘Ik was niet zo van deze digitale ontwikkelingen. Maar ik luister altijd graag naar een programma op Groot Nieuws Radio en ik wist niet of ik dat via de televisie kon ontvangen. Verpleegkundige Jacqueline kwam toen met de iPad. Nu kan ik het hierop luisteren. Dat is fijn.’

 

Breder trekken

Voor de toekomst zien de afdeling en Xando mogelijkheden om de inzet van iPads breder te trekken. Bijvoorbeeld met een iPad op de centrale post, zodat de verpleegkundige in de nachtdienst via de iPad kan communiceren met de patiënt. Xando is verkoper van Apple en heeft een winkel en hoofdkantoor in Zwolle.

Artikel delen:

Reageer