Gemeenteraad Zwolle tegen uitspraken PVV

Zwolle – Op initiatief van de fractie van GroenLinks dient de voltallige gemeenteraad van Zwolle donderdagavond tijdens zijn eerste vergadering een anti-discriminatiemotie in naar aanleiding van de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders op 19 maart jl. De gemeenteraad wil zich de komende jaren extra inspannen om racisme en discriminatie in Zwolle tegen te gaan en vraagt de burgemeester, als voorzitter van de raad, om publiekelijk op krachtige wijze duidelijk te maken dat we in Zwolle discriminatie van bevolkingsgroepen niet tolereren.
 
De fractie van GroenLinks Zwolle waardeert het bijzonder dat alle raadsleden zich aan het eind van de vergadering waarin zij worden geïnstalleerd, duidelijk uitspreken tegen discriminatie. Met deze stellingname tegen de uitspraken van Wilders geeft het stadsbestuur een preventief signaal af aan alle inwoners tegen discriminatie en geeft er blijk van de zorg om en de angst voor uitsluiting van met name Zwollenaren van Marokkaanse afkomst te delen.
Artikel delen:
Reacties 51
 1. Aha mooi. Voel me als Nederlandse Zwollenaar gediscrimineerd. Wou graag bij een groot bedrijf in zwolle aan de bak maar helaas gaan de Polen voor. Hup stadsbestuur doe er wat aan !

 2. @Schandalige Jansen,
  Of je krijgt een afwijzingsbrief waarin staat dat het bedrijf meer diversiteit (schandalige woordkeuze voor niet autochtoon) zoekt, maar da’s dan weer positieve discriminatie en dat maakt dit land zo uniek.:(

 3. Euh sorry hoor! Ik krijg die stempel opgedrukt omdat ik mij kan vinden in het gedachtegoed van de PVV. Dat er uit spraken worden gedaan door een fractievoorzitter die volgens menig neder/mede lander als racistisch worden beschouwt.. prima. We leven hier allemaal in land waar de vrijheid van meningsuiting geldt. Dit is mijn meningsuiting! Noem me een racist .. Prima ik zit er niet mee. Want ik zeg wat ik denk

 4. Goede actie van de gemeenteraad. We kunnen niet een groep mensen uit onze samenleving zomaar wegzettten zoals Wilders gedaan heeft. Blijf alert gemeenteraadsleden!

 5. De pvv is een sekte en wilders is een marionet van zionisten die hem financieren op elke werk kamer van de pvv hangt naast de nederlandse vlag ook een van israel . Alleen dion graus heb nog een beetje te zeggen binnen de pvv want die weet iets uit verleden van wilders en chanteerd hem daarmee . Haat zaaien is de bedoeling van wilders en hij liegt en bedriegt de hele boel bij elkaar en vooral kleine geesten trappen daarin

 6. Alle politieke partijen zouden samenwerking met zo’n club (waar je geen lid van kunt worden) op elk niveau op voorhand uitsluiten.

 7. Wilders had niet een hele groep over 1 kam moeten scheren. Maar iedereen kan nu wel de ogen ervoor sluiten, maar vooral in de grote steden zijn er heel veel problemen met Marokkaanse jongens die crimineel zijn.

 8. @Sem niemand ontkent dat er een probleem is met een hoge criminaliteit onder Marokkaanse jongeren. Wilders wil de Marokkanen het land uit, los van criminaliteit.

 9. Hoe goed zou de PVV in Zwolle hebben gescoord als ze mee hadden gedaan aan de afgelopen Gemeenteraadsverkiezingen? Ik denk heel goed, ik denk zelfs dat ze groter geworden waren dan de CU!
  Wat Wilders zegt of bedoeld denken heel veel mensen, vergeet dat niet!

 10. Als de PVV hier gaat meedoen, en de grootste wordt, verhuis ik. En dat is een hele grote stap, want ik heb altijd gezegd dat als ik wegga uit Zwolle, dat het dan ook meteen het land uit is.

 11. Uitspraken van meneertje spekman en Samson, betreffende een bepaalde bevolkingsgroep( durf het al niet meer te zeggen )kunnen wel? Juist deze heren maken zich schuldig aan discriminatie maar dat zijn socialisten en die draaien zich overal wel uit. Daarnaast gedekt door hun media kameraden de publieke omroep( NOS ,Vara etc ).

 12. Sem, daar gaat het toch niet om? Dat is wel helder dat er problemen zijn, er is ook niemand die ontkent dat er problemen zijn met Marokkanen in grote steden. PVV stemmers doen altijd graag net alsof iedereen die geen PVV’er is hier blind voor is, maar dat slaat nergens op.
  Het zit hem in de benaderingswijze en de oplossing. Wil je vooral de mogelijkheden andere groepen mensen zien, dan zijn er tal van partijen waar je op kunt stemmen. Wil je vooral de onmogelijkheden van andere groepen mensen zien, dan is de PVV er met oplossingen als wegsturen en ‘minder minder’ scanderen. Oude wijn in nieuwe zakken, wijn die Europa in de geschiedenis al eens heel slecht gesmaakt heeft.
  Terecht dat daar kritisch naar gekeken wordt. Dat hoeft niet altijd genuanceerd te worden met het alom bekende ‘maar er zijn ook wel problemen’. Dat weten we wel, maar het gaat erom dat Wilders een richting inslaat die vele malen erger is dan het Marokkanenprobleem.

 13. Bedoelt Wilders dan niet dat alleen de criminele Marokkanen het land uit moeten? Wel een beetje dom om dan een hele groep over 1 kam te scheren. Maar hij zegt dit toch al jaren. Waarom dan nu pas al die ofhef? Hij heeft het nu alleen anders geformuleerd. Ik ben het niet eens met Wilders. Ik vind dat iedereen gelijk is, ongeacht wat voor religie, kleur of afkomst iemand heeft. Ik vind wel dat de criminaliteit onder deze groep erg zorgelijk is. Wat voor toekomst hebben deze jongens! Maar ik zou nooit op Wilders stemmen. Ik denk wel dat veel andere mensen het met Wilders eens zijn, maar het alleen denken en het niet durven te zeggen.

 14. Sem, nee dat bedoeld Geert Wilders niet. Wilders weet heel goed wat hij zegt en meet dat keurig af. Het past ook net in het totaal plaatje om daar onderscheid in te maken, de Islam, Polen, het gaat hem om het feit dat hij zich stoort aan andere groepen mensen. Zijn argumenten geven dit ook weer. Want in zijn verweer gaat hij in op werkloosheid en allerlei andere onwenselijke eigenschappen die Marokkanen (zouden) hebben, die niet crimineel zijn. Daarmee verduidelijkt hij dat het hem om Marokkanen gaat en dat criminaliteit slechts een stok is om mee te slaan. Dus nee, hij komt er wat mij betreft niet mee weg om te zeggen dat het hem om criminelen ging, dat heeft hij namelijk niet zo gezegd en het is ook niet waarschijnlijk dat hij deze nuance belangrijk vindt.

 15. Mul even 2 dingen:

  Hoe weet jij wat Geert Wilders bedoeld?
  Volgens mij stelde Geert Wilders een vraag en werd die door anderen beantwoord! Hij zei dus NIKS!

  Wel even zuiver blijven!

 16. Ik vind het standpunt van Wilders verwerpelijk.
  Het is niet een nieuw standpunt.
  Wat wel nieuw is, is de manier waarop hij daar mee omgaat. Hoe hij zijn aanhangers opzwerpt tot het scanderen van minder.
  Ik vraag me een paar dingen af.
  1. Hoewel een al langer bekend standpunt, toch nu pas publieke verontwaardiging. Of heeft de verontwaardiging meer te maken met de manier waarop het standpunt wordt “uitgevent”
  2. Waar ligt de grens tussen kennisnemen van standpunten het verwerpen ervan
  3. Kun je als gemeenteraad per motie een uitspraak doen over standpunt van derden, zijnde niet vertegenwoordigd in die gemeenteraad.

  Maar goed, er lag een motie. Daar moet je over stemmen. Dit type motie kun je niet tegen zijn.

 17. Sem, het is inderdaad wel een zorg. Ik heb ooit eens kort met deze jongeren gewerkt in Amsterdam. Problemen en onvrede de deze jongeren hebben, komen ook niet uit de lucht vallen. Geen stageadressen kunnen vinden, geen werk kunnen vinden, ze hebben nu eenmaal niet Nederlandse namen en dat werkt echte enorm tegen. Daarnaast heeft een derde van de Marokkaanse jongeren aldaar zorgtaken voor hun ouders. Wanneer ze op straat staan met een paar jongeren, dan is er direct politie bij. Zo kan ik nog wel meer zaken aangeven die het heel logisch maken dat er een negatieve houding ontstaat bij Marokkaanse jongeren en dat deze accelereert in de groep. Daarmee is er inderdaad een probleem, wat aangepakt mag worden, ook met eventueel hard optreden. Zachte heelmeesters werken niet geweldig hier. Maar perspectief bieden zal moeten, dat hebben ze niet in Nederland, of het perspectief is zeer wazig, en perspectief is een eerste vereiste om het probleem menselijk op te lossen.

 18. Jean, ik weet wat hij bedoeld omdat hij iets letterlijk heeft gezegd. Hoe ik zeker weet dat hij niet in alle gauwigheid een bijvoeglijk naamwoord vergat te noemen, heb ik net aangegeven. Hij gaf direct aan te gaan regelen dat er minder Marokkanen moesten zijn. Daar is geen woord Chinees bij.

 19. Het is maar hoe je het wilt horen en/of lezen Mul, ik lees en hoor in ieder geval heel iets anders dan jij.

  jouw quote:

  Hij gaf direct aan te gaan regelen dat er minder Marokkanen moesten zijn. Daar is geen woord Chinees bij.

  Als hij hiermee bedoeld minder criminele Marokkanen, prima daar kan toch niemand wat tegen hebben? Hij zei toch niet alle?

 20. Er zijn hier veel reacties op het gebeurde maar net wat Jean hier zegt als de PVV hier mee had gedaan hoeveel hadden er dan op gestemt .Ik denk ook heel veel want er zijn heel veel mensen die hetzelfde denken .En tijdens het stemmen was de uitspraak nog niet geweest .Ik lees hier ook dat iemand een baan wil bij een groot bedrijf in Zwolle maar door poolse arbeiders wordt ingenomen .Zo lost men de werkloosheid nooit op hier als er steeds meer oostblokkers hier komen werken en eigen mensen werkloos zijn

 21. Volgens mij kan men criminele Marokkanen met een dubbele nationaliteit en twee paspoorten helemaal niet uitzetten naar Marokko. Dat spiegelt Wilders ons wel mooi voor maar is pure l*lkoek. Henk en Ingrid trappen er wel in.

 22. Nou daar kunnen we makkelijk achter komen Tsja, alleen ben ik bang dat je dat niet durft, namelijk bij de volgende verkiezingen allemaal op Wilders stemmen, dan kunnen we precies zien of het wel of niet lukt en of het l*lkoek is.

 23. @Jean

  Ik wil minder Marokkanen. Dit staat in het programma van de PVV. En dat wil ik bereiken via een drietrapsraket: het beperken van immigratie uit Marokko en andere landen, het bevorderen van remigratie en het uitzetten van de criminele Marokkanen die ernstige delicten hebben gepleegd.

  Dus NIET alleen de criminele.

 24. @Jean: inderdaad is dat de enige manier om aan te kunnen tonen dat ie nog geen deuk in een pakje boter kan slaan als het zover is.

 25. Ik vraag me af hoeveel mensen in Zwolle daadwerkelijk last hebben van Marokkanen. Ikzelf heb er namelijk nog nooit last van gehad. Vind het dan ook weer heel bijzonder dat de kuddedieren elkaar napraten over iets wat in het westen wellicht een probleem is (wat ik niet zal bagatelliseren overigens).
  Maar de mens moet natuurlijk altijd de schuld van problemen bij een ander zoeken, want zelf zijn wij voorbeeldburgers.

 26. Jean, wanneer iemand Marokkanen zegt en zich niet nader specificeert, dan bedoelt hij alle Marokkanen. We kunnen de logica van onze taal toch niet volledig negeren om de woorden van Geert Wilders een maatschappelijk wenselijkere verklaring te geven? Volgens mij is hij politiek ook gebaat bij deze logica:
  Als er in de Koran staat dat ongelovigen met het zwaard bestreden moeten worden, dan vat Wilders dit ook niet bepaald op als zijnde ‘alleen criminele ongelovigen op hun hoofd moeten met het zwaard bestreden worden’.

  Hoe dan ook, er zijn tal van onschuldige Marokkaanse kinderen die zich erg vervelend voelen door zijn woorden. Geert had de moeite kunnen nemen om zijn woorden te corrigeren om deze kinderen gerust te stellen. In plaats daarvan komt het oude bekende ‘ik neem helemaal niets terug en beroept zich op ‘ de waarheid’. Dus wat is het probleem dat we begrijpen wat hij letterlijk zegt, wanneer hij er voor de volle honderd procent achter staat?

 27. Als ik naar die beelden kijk dan moet ik terug in de tijd gaan, ongvr- 1939 toen in Oostenrijk sommige gasten ook zo stonden te bleren op de plein zo van die en die moeten we hier niet meer hebben… Ik ga dat regelen werd er toen gezegd en ging iedereen klappen en schreuwen wat er daarna gebeurde was heel heel erg.. De heer Wilders zei duidelijk ::: Marokannen en niet criminele marokannen, dus… De hele bevolkinsgroep noemde hij gericht en bewust!
  Er zijn heel veel marokkanen die niet crimineel zijn( acteurs, politci,zangers, sporters) je kunt toch niet gaan zeggen dat je ze allemaal weg zal doen..

 28. @Mul Wilders gaat steeds een stapje verder he!
  Het lijkt mij ook heel moeilijk om voor die jongeren uit die negatieve spiraal te komen. En van die vooroordelen kom je ook moeilijk af. Triest dat ze geen baan kunnen vinden of een stageplaats! Zo krijgen ze nooit een kans. Bij Pauw en Witteman zeiden ze gisteravond dat heel veel problemen ontstonden bij vroegtijdige schoolverlaters. Lastig om dit op te lossen, denk ik. Hard aanpakken misschien, maar daar zijn ze niet zo goed in in Nederland.

 29. Wilders krijgt trouwens wel heel veel aandacht! Dat vind hij vast niet erg! Alleen kan die man nooit meer alleen en fatsoenlijk over straat.

 30. Pjort, dat bedrijf met al die Polen dat is distributiecentrum AH in Zwolle.
  En weet je waarom al die Polen daar werken, omdat ze eerst niet genoeg Nederlanders konden krijgen om orderpickwerk te doen. En nu is er wat meer werkloosheid en dan gaan de meesten piepen. Dat is balen! Maar ze doen hun werk prima en werken hard.

 31. Wilders heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag iets geroepen. Aangezien de PVV in Zwolle niet eens meegedaan heeft, is het totaal nutteloos en in mijn ogen ongepast je als Zwolse raad daarmee bezig te houden. Dat je de mening uit persoonlijk oogpunt hebt, vind ik daarnaast wel weer prima.

  Of het discriminerend is geweest mag de rechter bepalen als het OM besluit Wilders hiervoor te vervolgen. Je als politicus voor een evt. uitspraak al met zulke zaken bemoeien begint ook een modeverschijnsel te worden.

  praesumptio innocentiae

 32. @Sem, Nederlanders willen daar niet werken omdat je bij het distibutiecentrum van AH wordt afgejakkerd.
  Polen vinden dat niet erg want die doen het een paar jaar en dan gaan ze terug, Nederlanders moeten dan door tot hun 67e en dan hou je het niet vol.
  Misschien dat jij er eens moet gaan werken, en niet gaan piepen na een weekje of twee omdat je het niet meer trekt fijne landgenoot!

 33. Sem kijkt p&w dan weet ik al genoeg. En br misschien de reactie van dhr Wilders een paar dagen er na horen. Dan is zijn uitleg toch iets anders dat je ww2 vergelijking. Bij Fortuyn werd ook die kaart gespeeld.

  Mensen die de ww2 er bij halen zijn nog veel enger!!

 34. @Schandalige jansen, je moet nou maar eens een keer goed die zwart – wit beelden bekijken die gasten van toen stonden ook zo te schreeuwen en met de stemverheffing en toen schreeuwden de mensen op dat pleintje ook hard terug…
  de heer Wilders doet het wel wat anders met (minder, minder en de aanwezigen scandeerden minder,minder terug ) en met een lachje erbij maar dat is zeer angstig voor sommige mensen en dat kan ik begrijpen.. Hij had gewoon moeten zeggen dat hij alleen de criminelen bedoelde en de criminelen hebben alsnog geen nationaliteit of afkomst die zijn er in elke land en die en in elke bevolkingsgroep heb je ze wel tussen zitten..

Reageer