900 jongeren op culturele ontdekkingstocht

Zwolle – Van 7 t/m 17 april is het weer tijd voor Kunstkick! New Arts Zwolle (onderdeel van kunstencentrum Muzerie) organiseert dit jaar voor de achtste keer Kunstkick voor het voortgezet onderwijs in Zwolle.  Ruim 900  jongeren gaan komende maand op ontdekkingstocht in het culturele aanbod van Zwolle. 

Achttien culturele instellingen in Zwolle  zetten hun deuren weer wagenwijd open en nodigen tweede en derdejaars leerlingen uit om zelf actief met kunst en cultuur aan de slag te gaan. Leerlingen van vijf middelbare scholen uit Zwolle en Raalte volgen tijdens Kunstkick twee workshops bij de culturele instellingen en sluiten af met een spetterende film, voorstelling of concert in het theater of in de bioscoop. Zo maken ze op een dag in Zwolle bijvoorbeeld een eigen rap in Poppodium Hedon, ontdekken ze hun eigen ‘ Bodysounds’ in ArtEZ Conservatorium, volgen ze een workshop hiphopdance bij Diffdancemasters of gaan ze aan de slag met architectuur fotografie in het Historisch Centrum Overijssel.

Jaarlijks melden de scholen zich massaal bij New Arts Zwolle aan voor Kunstkick. Zij zijn zo enthousiast omdat jongeren tijdens Kunstkick de kans krijgen hun talent te ontdekken, maar ook om op een ongedwongen manier kennis te maken met kunst en cultuur. Ze komen in aanraking met het culturele aanbod dat de omgeving rijk is door te kijken en te luisteren en door zelf actief aan de slag te gaan. Culturele instellingen investeren ook elk jaar weer graag in dit project omdat Kunstkick hen een unieke kans biedt om jongeren over de vloer te krijgen en hen te enthousiasmeren voor kunst. Jongeren zijn een bijzondere doelgroep. Zij hebben zo hun eigen gedachten over ‘kunst en cultuur’, vinden dat vaak maar ‘saai’. New Arts Zwolle inventariseert wat de wensen zijn van de scholen en adviseert de instellingen bij de ontwikkeling van hun workshops. Zo ontstaat een aanbod dat aansluit bij kunsten die nu populair zijn onder jongeren en waar jongeren de ruimte krijgen om hun eigen creativiteit te ontdekken.

New Arts Zwolle organiseert Kunstkick in samenwerking met: Poppodium Hedon, ArtEZ Conservatorium, Odeon de Spiegel Theaters, Diffdancemasters, Pathé Bioscoop de Kroon, Museum de Fundatie, Stedelijk Museum Zwolle, het Vrouwenhuis, Rythm&Music, Theater Young Ones, Historisch Centrum Overijssel, R10 met Fabriek Fanatiek, Xplosief, de Verhalenboot, Stichting Dans en Creatief centrum Zwolle, DOAS met A’A&A, Marketing Oost en Atelier 007. New Arts Zwolle is onderdeel van kunstencentrum Muzerie en organiseert kunsteducatie voor jongeren in het voortgezet onderwijs en in de vrije tijd. Bij New Arts kunnen jongeren terecht voor talentontwikkeling in de bekende disciplines als theater, dans, muziek en beeldende kunst. Maar ook nieuwe kunstvormen, zoals rap, graffiti, beatcreating en visual arts.

Artikel delen:

Reageer