De Zwolse schaapskudde weer in de wei

Zwolle – De schapen en lammeren van de Zwolse schaapskudde zijn weer aan een nieuw begrazingsseizoen begonnen.  Donderdagochtend opende wethouder Filip van As samen met een aantal kleuters van Vrije School Michael het hek van het nachtverblijf bij de wijkboerderij De Klooienberg.  De 230 schapen en 20 lammeren huppelden enthousiast het Holtenbroeker groen in.

schaapskudde_2014_2014_04_03_2572.jpg

De schapen hebben overwinterd in Friesland. Vanaf januari verbleven ze in een winterverblijf om te lammeren. De schapen de Zwolse kudde zijn Schoonebeeker Heideschapen. Dit is een buitengewoon zeldzaam ras. Het lammeren bij deze schapen gaat nagenoeg zonder problemen en de lammetjes worden dan ook vaak zonder bemoeienis of hulp geboren.  Zo’n 20 lammetjes maken dit jaar deel uit van de Zwolse kudde.

De herder voor het komende seizoen is een goede bekende van de schapen. Schaapsherder en eigenaar van de kudde Tjitse Terpstra gaat dit graasseizoen zelf met de schapen op pad. Tjitse kent de schapen natuurlijk als geen ander en gaat met veel enthousiasme en plezier aan de slag. De herderin van vorig seizoen, Gabrielle Brinkman, is met  haar werkzaamheden gestopt omdat één van haar honden geblesseerd is geraakt waardoor het voor haar niet mogelijk was om een nieuw seizoen te starten.

Ook Tjitse gaat twitteren over de Zwolse Kudde. Belangstellenen kunnen hem en de schapen volgen op @zwolsekudde.. Regelmatig laat hij weten waar de kudde zich bevindt en deelt hij zijn belevenissen met de schapen. Net als vorig jaar hebben bewoners van Holtenbroek in voorbereiding op het seizoen het weiland langs het Zwartewater schoongemaakt. Al het zwerfafval is door de buurtbewoners opgeruimd en nu kunnen de schapen daar onbezorgd en veilig rondlopen en grazen. De begrazing door schapen is een duurzame manier van onderhoud. Het is milieuvriendelijk en draagt bij aan de ecologische ontwikkeling van het landschap. Insecten, vogels amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van begrazing door schapen geen nadelen. Bewoners die benieuwd zijn naar de lammetjes, de schapen en de honden, zijn van harte welkom om de kudde te bezoeken.

Artikel delen:

Reageer