Koeien weer naar buiten

Zwolle – Zaterdagmiddag was het feest voor de koeien van veehouder Van Vilsteren. Om 13.00 uur werden namelijk de deuren van de stal geopend om weer toegang te krijgen naar het weiland.

koeiennaarbuiten-9.jpg

Niet alleen voor de koeien was het feest, want zoals al eerdere jaren hield dhr. Van Vilsteren open huis voor alle belangstellenden. Voorafgaand aan het openen van de deuren was er al de mogelijkheid om in de stallen bij de koeien en kalveren te kijken. De vele toeschouwers zorgden daarna dat ze een goed plekje kregen langs het weiland, om het spektakel van de “huppelende” koeien goed te kunnen bekijken.

koeiennaarbuiten-4.jpg

koeiennaarbuiten-7.jpg

koeiennaarbuiten-8.jpg 

 

Na dit vrolijke schouwspel trok de menigte nog even langs de stallen, of lieten de kinderen op de antieke trekker plaatsnemen voor een foto. Voor de kinderen was heel gastvrij gezorgd voor een bekertje drinken. Ook kon er echte verse koemelk geproefd worden. Hierdoor is deze openstelling van de boerderij van veehouder Van Vilsteren een jaarlijks terugkerende gelegenheid om op leuke manier kennis te maken met het boerenbedrijf.
 
koeiennaarbuiten-10.jpg
koeiennaarbuiten-2.jpg
koeiennaarbuiten-5.jpg
koeiennaarbuiten-3.jpg 
Artikel delen:
Reacties 23
 1. Dankzij de aankondiging op weblog Zwolle was ik erbij. Leuk dat er zovelen waren gekomen. Wat een prachtig gezicht die uitgelaten koeien. En veehouder Van Vilsteren: bedankt voor de gastvrijheid en de organisatie!

 2. Mooi zo georganiseerd,drankje ,hapje,muziek,en bovenal die blije koeien.Leuk om dit zo mee te maken.Maar ook mooi om de hele zomer de koeien buiten te zien lopen als je daar wandelt en zo hoort het voor de koeien!Dit zijn de goeie veehouders.

 3. Wat een geweldige foto, die eerste. Het plezier bij de koeien spat ervan af. Het lentegevoel in optima forma. Je krijgt gewoon zin om mee te gaan dansen.:)

 4. Die 1-na laatste foto…GEWELDIG!….. Hoeveel meer bewijs heb je dan nog nodig om te zien dat koeien van gras HOUDEN! ūüėÄ
  Ik hoop dat meer boeren dit voorbeeld volgen en hun koeien buiten op het land zetten ipv binnen in de stal.

 5. Ik blijf het raar vinden dat iets, dat heel gewoon zou moeten zijn, nu als iets bijzonders gevierd moet worden.

  We staan zo ver van de natuur (en ons voedsel) af dat we dit als een feest gaan vieren. We vinden het blijkbaar normaal dat de rest van de immense veestapel in Nederland het hele jaar door nooit buiten komt. En in korte tijd vetgemest wordt, als een levenloos iets (inclusief nummer in het oor) wordt geproduceerd en preventief wordt behandeld met antibiotica.

  Wat ik zeggen wil: zonder bioindustrie zou het verhaal van de heer van Vilsteren geen nieuws zijn.

 6. Dat het om geld draait is geen ontkomen aan. Daar is de consument (u en ik) voor verantwoordelijk. Wij willen goedkope melk. Dus moeten boeren wel gaan rekenen. Anders houden ze het niet vol.
  Nu schijnt het zo te zijn dat het voor boeren met veel land gunstiger is om de koeien naar buiten te doen omdat het maaien dan behoorlijk in de kosten loopt. Voor een boer met een compact stukje land is het effici√ęnter om de koeien binnen te houden omdat het maaien dan betaalbaar is. Maar ik geef mijn mening graag voor een betere. Deze motivatie heb ik opgestoken uit een interview met een boer laatst op TV.

 7. In de winter moeten de koeien altijd op stal blijven omdat er dan geen gras meer groeit. En als ze dan na 5 maanden weer naar buiten kunnen, zijn ze de eerste keer altijd erg uitgelaten. Dat maakt het bijzonder.

  In Nederland laten de meeste boeren hun koeien buiten lopen. Het gaat dan om zo’n 80%, dus gelukkig ben ik echt niet een van de weinige! Maar helaas wordt over die 20% meer gepraat.

 8. Meneer van Vilsteren, als 80% van de koeien buiten loopt waar zijn al die koeien dan? Want ik zie, op een enkele uitzondering na, alleen maar heel veel lege weilanden. Laatst nog gehoord / gelezen dat het voor de boeren effici√ęnter is om de dieren binnen te houden en zelf het gras te gaan maaien. Daarin werd ook vermeld dat koeien niet houden van regen en warmte en daarom beter af zouden zijn in een binnenstalling. Het zal eerder andersom zijn, 80% van de koeien binnen en 20% buiten in het weiland.
  Maat top dat u nog iemand bent die ze buiten laat lopen.

 9. Bron: CBS
  In2012 liep 70 procent van de melkkoeien in de wei, ongeveer evenveel als in 2011. In de periode 2001-2011 daalde dit aandeel bijna jaarlijks met enkele procenten. In 2001 liep nog 90 procent van de melkkoeien in de wei.
  (…)
  Vooral grote bedrijven houden de melkkoeien op stal. Op bedrijven met 160 melkkoeien of meer komt gemiddeld 44 procent van deze dieren in de wei. Bij de kleinste melkveehouders ?? met 40 melkkoeien of minder ?? liep gemiddeld 92 procent in de wei. De uitkomsten over 2011 lieten vrijwel hetzelfde beeld zien.
  (…)
  Grote regionale verschillen
  De beweiding hangt niet alleen af van de bedrijfsgrootte. De grondsoort (geschikt voor grasland of akkerbouw), de bedrijfsvoering en de beschikbaarheid van ruimte direct bij het bedrijf spelen ook een rol. Over het algemeen lopen de koeien in gebieden met relatief veel grasland (westen en midden) vaker in de wei dan in de akkerbouwgebieden (Flevoland en Zeeland) en in de gebieden met naar verhouding veel intensieve veehouderij (bijv. Noord-Brabant).

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/landbouw/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3908-wm.htm

  In Overijssel was het percentage koeien in de wei in 2012 tussen de 65% en 75%. Ik las ook dat de landbouworganisatie LTO geen voorstander is om boeren te verplichten hun koeien te weiden. Zal wel vanwege bedrijfseconomische redenen zijn. Jammer, want een wei met koeien is een mooi gezicht dat hoort bij het beeld van ons land.

 10. Mooi w?rk van Vilsteren. Ik ebbe gister machtig skik e-ad bi-j oe op ’t ?rf. Is veur oe ok alles naor tevr?deneid egaon? ’t Lik w? of die iene koe tandpiene ?f. ?-j ok tannenb√∂rtstels in de skure angen veur die biesten?

 11. Hoe noemt men de eerste keer als de koeien weer naar buiten gaan. Alvast bedankt voor de moeite,Ik ben het n.l.nodig voor een puzzel.

Reageer