Stone in Egypt presenteert cd in Zwolle

‘The Dying Free’ is de titel van de cd. Het is een EP (extended play), want er staan vier nummers op. Deze nieuwe schijf van Stone in Egypt wordt zaterdag 1 september officieel gepresenteerd in Zwolle. In Minstrel Music aan de Assendorperstraat 95/1 treedt Stone in Egypt op. De aanvangstijd is 15.00 uur en iedereen is welkom.

‘The Dying Free’ werd binnen 24 uur opgenomen en klinkt door het tegelijk opnemen van de instrumenten, alleen de zang is later toegevoegd, puur. De digitale mogelijkheden van tegenwoordig gebruikt Stone in Egypt niet. ,,We nemen op de ouderwetse manier, analoog, op. We spelen de muziek in één keer in”, zegt Emmeloorder Tjeerd de Jong (41), voorman van deze stoner- en spacerock formatie. De andere leden van de groep zijn Ingmar Regeling (27), drums en Dennis Edelenbosch (24), basgitaar, en zij wonen in Kampen. Gastmuzikant is Astrid van der Veen op het nummer Time v/s Wine.

‘The Dying Free’ betekent volgens De Jong ,,een schreeuw om vrijheid. Vrijheid is een illusie.” Hij vervolgt: ,,We zijn geen hitparadeband, maar om een keer in de top 40 te staan zou wel mooi zijn. Dat levert optredens op”, weet de zanger/gitarist. Over optredens heeft Stone in Egypt de laatste tijd niet te klagen, zo werd er recentelijk nog gespeeld op het Stoner/Spacerock festival in Bielefeld (Duitsland).

In de herfst van dit jaar bestaat de groep tien jaar. De naam werd ooit opgepikt bij een uitzending van tv-zender Discovery. Het zou Stoned in Egypt worden, maar de d werd toch maar weggelaten. Overigens wordt die letter in bijvoorbeeld Duitsland en België vaak toegevoegd.

De groep begon ooit met het spelen van nummers van onder andere Neil Young. ,,De overschakeling naar stonerrock is langzaam gegroeid”, vertelt De Jong. ,,We speelden rustige nummers van Young en zeiden laten we dat eens heavy spelen”, legt hij uit. Van het begin af aan werden ook eigen nummers gespeeld.

Inspiratie

De Jong schrijft de teksten en volgens hem gaat het maken van nummers bijna vanzelf. ,,Er is altijd wel inspiratie.” Zijn teksten gaan onder meer over de andere kant (van het leven) en dromen. ,,Soms zijn ze voor een dubbele uitleg vatbaar.” 

In 2002 werd de debuut-cd ‘Stone in Egypt’ uitgebracht. De band stond toen onder contract bij een platenlabel. ,,We nemen de platen altijd op bij Bertus Westerhuis in Nieuwleusen en hij had samen met iemand anders een platenlabel.” Daarna hield de band het in eigen hand door een eigen label op te richten. De cd’s worden gedistribueerd door Suburban.

Vervolgens verscheen in 2003 het ingetogen en atmosferische album ‘Almost Forever’. Deze plaat kwam, en dat is uniek, uitsluitend uit op LP. Naderhand werd toch weer gekozen voor de cd. ,,Lang niet iedereen heeft een platenspeler en de promotie van LP’s is erg duur”, vertelt De Jong, met dat laatste doelend op de verzendkosten. Het derde album ‘Swinging Dead in Summerwind’ verscheen begin 2006.

Snel

De vierde cd werd een EP omdat de nieuwe formatie, bassist Dennis Edelenbosch is enige tijd geleden toegetreden, snel weer van zich wilde laten horen. De ontwikkelingen gaan in hoog tempo, want inmiddels heeft De Jong alweer een muziekstuk met orkestbegeleiding klaarliggen.  

Op de vraag wat hij verwacht van ‘The Dying Free’ antwoordt hij: ,,Dat is moeilijk te zeggen. De recensies in de bladen moeten nog komen, maar ik heb er een goed gevoel bij.”

De eerste beoordelingen in muziekbladen zijn er inmiddels en die zijn lovend. Volgens de recensenten maakt Stone in Egypt een mix van Alice in Chains, Kyuss, Black Sabbathen Neil Young. ‘The Dying Free’ is de derde release van Stone in Egypt op het eigen platenlabel RetroRocket Recordings (Suburban Distribution) en is tijdens deze live presentatie voor een speciale prijs te verkrijgen. 

Meer informatie over de groep is te vinden op de website www.stoneinegypt.com. Hier zijn ook twee nummers van de nieuwe cd te beluisteren.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer