Debat over Nucleaire Vrede & Veiligheid

Zwolle – Is het mogelijk dat strategische kernwapens een stabiliserende functie hebben op de vrijheid en vrede in de wereld? Volgens Mient Jan Faber wel. Hij maakt onderscheid tussen tactische en strategische kernwapens. Volgens Global Zero, een internationale jongerenorganisatie die tegen elke vorm van kernwapens is, kan dat onderscheid niet gemaakt worden. Kernwapens kunnen in deze instabiele wereld te gemakkelijk in verkeerde handen vallen. Ze moeten de wereld uit. Stap voor stap. Debat over de impact van nucleaire wapens op vrede & veiligheid met Mient Jan Faber en Global Zero vindt plaats tijdens het Bevrijdingsfestival in Zwolle, om 14.50 uur, en is onderdeel van het Kennistheater van Windesheim.

Mient Jan Faber was eind jaren ’70, begin ’80 van de vorig eeuw één van de voortrekkers van acties tegen kernwapens zoals de grote campagne in 1977 ‘Help de kernwapens de wereld uit, te beginnen uit Nederland’. Faber maakt onderscheid tussen tactische en strategische kernwapens. De tactische kernwapens met vechtdoel, zijn mede door die acties ontmanteld. De strategische kernwapens dienen geen vechtfunctie en functioneren als afschrikwekkend middel. Volgens Faber is het een illusie te denken dat kernwapens helemaal verdwijnen; de kennis om ze te maken is er en het Non Proliferatie Verdrag moet verdere verspreiding tegengaan.

Global Zero, een internationale jongerenorganisatie, is tegen elke vorm van kernwapens. Kernwapens staan wat hen betreft op gespannen voet met vrijheid en vrede. Misschien zorgden kernwapens tijdens de Koude Oorlog voor stabiliteit, maar de wereld is veranderd, is instabieler geworden en bestaat niet meer alleen uit grootmachten maar ook uit terroristische groeperingen die maar wat graag kernwapens in handen krijgen. Die houden zich niet aan verdragen. Kernwapens vormen om die redenen een gevaar voor de veiligheid en vrede. Stap voor stap wil Global Zero kernwapens afschaffen. Als recent voorbeeld geldt misschien wel de situatie in de Oekraïne en de spanningen rond de Krim.

Op 5 mei, om 14.50 – 15.25 uur gaan Mient Jan Faber en Global Zero met elkaar in debat of er zoiets bestaat als een nucleaire wereldvrede en veiligheid, tijdens het Bevrijdingsfestival in Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Wat goed om hier aandacht aan te besteden. Al mag het onderwerp van mij wat breder, huidige technologische ontwikkelingen op oorlogsgebied zijn wat mij betreft zeker zo zorgwekkend als kernwapens, zo niet zorgwekkender. Als je dat optelt bij de groeiende macht van multinationals ten koste van de democratie, is ‘verkeerde handen’ wat mij betreft niet enkel gekoppeld aan terrorisme.

  2. Kernwapens zijn nog steeds de meest verwoestende massavernietingswapens die er zijn! Ze moeten dan ook zo snel mogelijk verdwijnen uit de wereld. Obama heeft al in 2009 vermindering van het totale aantal toegezegd,maar tot nu toe is nog niets gebeurd. De plannen om de kernwapens in Volkel te vernieuwen zijn dan ook absurd.

  3. Ga toch iets zinnigs doen, wat bemoeien wij met ons kleine landje daar toch mee, het heeft geen enkele zin, we hebben toch geen inspraak.
    Als Obama er al in 2009 vermindering toezegde, en dat lukt hem dan niet eens, waarom bemoeien wij er dan mee?????????!!!!!!!!!!!

  4. Maar nolles, als jij daadwerkelijk vindt dat discussies geen nut hebben wanneer zij geen invloed hebben op het onderwerp, ben jij dan in de veronderstelling dat onze reacties op wlz concretere veranderingen bewerkstelligen?

Reageer